Шефът на антикорупцията Пламен Георгиев с разтърсващи разкрития за ареста на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева

Pan.bg 25 апр 2018 | 00:16 views (1879) commentaries(7)
img
Шефът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев прави разтърсващи разкрития за ареста на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и посредникът за получаването на подкуп от 70 000 евро Петко Дюлгеров.

pik.bg
Какво остана скрито за медиите и защо прокуратурата е напълно убедена в силата на събраните доказателства?

Абсолютно категорично мога да заявя, че част от парите са намерени в автомобила на Десислава Иванчева, а друга част - в посредника. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на Антикорупционния орган Пламен Георгиев за ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева.

Вече казах, че каквито сигнали имаме, са подадени, имахме разговори с г-н Гешев, който ме помоли да спрем да говорим в период на досъдебно производство. Има следствена тайна, посочи Георгиев.

Нашите служители, които бяха на мястото, запазват местопроизшествието. Всичко трябва да се запази. Ние нямаме право по закон да извършваме задържане, нищо нямаме право да правим. Нашата работа приключва до момента на спиране на колата, посочи той.

За мен прокуратурата си свърши правилно работата - давам оценката като наблюдател, защото нямаме правомощия в тази сфера. Ако те бяха преместили автомобила пред районното, първият въпрос щеше да е защо е преместена, обясни той.На въпрос на ПИК TV Иванчева ли е била крайният получател на парите, Георгиев заяви, че именно тя е била крайният получател и това ставало ясно от СРС-тата, които са използвани.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  ddd 25 апр 2018, 06:56
   
  5
   
  2

  Пълни лъжи:
  Докато цяла България се занимава със 70 000 евро евентуален подкуп в Младост, на 700 000 евро доказано от съда източени от НАП-София съответните органи отказват да обърнат внимание - 1,4 млн.лв. за фалшиво „ноухау”, като по сделката нито има такова ноухау, нито има реално плащане, но пък има връщане от джоба на данъкоплатеца на парите съвсем истински...
  След като с недопускане на адвокат, със запушване на устата на арестуваната Десислава Иванчева от незнайно защо хем качулата, хем с бадж с име агентка, за да не говори пред медиите, след отнемането на възможността 4 часа да отиде до тоалетна и да пие вода, плюс слагането на обвиняемата в стъклена шомуизолираща клетка в съдебната зала – уникален опит за ЕС, взет от Турция и Русия, българският данъкоплатец ще дава нова огромна глоба в Европейския съд за правата на човека, акцията на спецпрокуратурата и новата Комисия Антимафия е на път да се спъне и в бг процеса.
  На магистратите ще им бъде много трудно да се хванат за нещо в делото. Защото в неговите корици доказателства просто няма – не „житейски” или вестникарски, а по Наказателно-процесуалния кодекс, твърди, но и доказва защитата.
  Първо и най-важно – против всякакви норми и незнайно защо, парите са върнати на жалбоподателя Ваклин, който първо отричаше, после потвърждаваше авторството си на сигнала срещу кмета на Младост, както изясни Мариана Тодорова, адвокат на свидетеля. И показа протокол, подписан от служителя Д. Денев за този факт на връщането, който прокурорът кой знае защо не признава. В делото липсва и документ за белязване на парите. Още по-интересното е, че те са дадени на 2 април, а поискването им е било на 13-и, което прави работата съвсем съмнителна – като да са намесени гадателски способности.
  Ирена Савова, адвокат на зам-кмета, арестувана заедно с Иванчева, допълва, че освен основното доказателство – парите, в делото ги няма и цитираните от спецпрокуратурата СРС-та, които уличавали обвиняемите. Има едно СРС, но то е в полза на защитата. В него Ваклин заявява: „Тая ме изгони”. Тоест, разговори за подкуп не са водени. Невярно се оказа и „светването” – нов правен термин, на обвиняемите. Пръстите им не са се докосвали до парите, защото не са светвали. Как са отброили 14 000 от 70 000 евро, без да ги пипнат, това е, което се пита в задачата???
  Марин Марковски, адвокат на Иванчева и на Бойко Борисов, пред Сашо Диков допълва друго важно обстоятелство: „Кметицата не е била на никаква среща в Ринг мола, където се твърди, че нещо била поискала и то всъщност е най-тежкото обвинение. Там има толкова камери, а я няма на записите, с което ще докажем, както и с нейната програма от осъществени срещи за същия ден – 14-и, че тя има желязно алиби.”
  Нищо не доказват и шумно рекламираните самопризнания на свидетеля Дюлгеров, бивш кмет на Младост от ГЕРБ, докато не е имал свой, а служебен адвокат. По думите на вече личния му защитник: „Не е казвал да е давал пари на Иванчева”. Адвокатът му допълва важно обстоятелство: „Обещана му е свобода срещу определени показания”.

  Милен Цветков: Иванчева лично ли Ви поиска парите?
  Ваклин: Не мога да Ви кажа...Като цифри беше несериозно.

  Свидетелят за подкупа се отказа от показанията си

  Свидетелят за подкупа (б.р. бившият кмет на Младост от ГЕРБ – Петко Дюлгеров) се е отказал от своите показания. При зрелищния арест на Иванчева прокуратурата съобщи, че той е написал доброволно самопризнания от няколко страници. Сега Дюлгеров се е отказал от тях, след като обвинението не е спазило обещанието си да не иска постоянния му арест. 19’ още в понеделник съобщи, че Дюлгеров се отрича, след като прокуратурата го е изиграла.
  Много сериозно разминаване има в датите на искане на подкупа и фактическото предаване на парите от сочения за изнудван Александър Ваклин на службите. По време на мярката за неотклонение стана ясно, че бизнесменът е дал парите да бъдат белязани на 2 април, а официалният му сигнал, че му е искан подкуп, е подаден 11 дни по-късно - на 13 април. Според прокуратурата по случая с Иванчева се работи от месеци, сигналите започват още през февруари. Пл. Георгиев от Антикорупция коригира датата на 2-и и заплаши с още сигнали от бизнесмени.
  Ваклин твърди, че никога не се е срещал с Иванчева. "В протокола пише, че соченият за изнудван инвеститор Александър Ваклин е бил само веднъж в кабинета на Иванчева. Тогава тя се държала много хладно и едва не го изгонила", сподели пред Нова адвокатът на Иванчева. Прокуратурата не дава информация по въпроса.
  Остават неяснотите и около предаването на парите. Ден след ареста шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев обяви, че първо посредникът Дюлгеров имал среща в кафене на ъгъла на Раковски и Гурко в София, за да вземе парите, след това ги занесъл в друго заведение в градинката на Кристал, където ги предал на Иванчева и Петрова. Парите били в кашон. След това обвиняемите се разделили - жените отишли в колата, носейки парите, а Дюлгеров си тръгнал пеш. Гешев заяви, че Иванчева не е пипала парите при предаването, те били взети от Петрова и поставени на задната седалка на колата.
  Последно се каза, че Дюлгеров гимушнал на здана седалка, били в хартия, а тя - в кашона. Не е ясно и какво става с прословутите СРС-та, за които говореше прокуратурата. Според обвинението има поне 20 срещи, записани и документирани. До момента само авторите на СРС-тата знаят какво има в тях. Такива доказателства не са представяни по делото.
  В същото време шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев държи сметка, защо Иванчева е ходела на почивка в Гърция. Именно заради въпросната ваканция тя не могла да бъде арестувана по-рано.

 2. #2
  Щиляна Бискова 25 апр 2018, 08:35
   
  3
   
  0

  И кое е толкова разтърсващото? Всичко писано в статията е старо. Чели сме го преди дни.

 3. #3
  Kuku 25 апр 2018, 10:33
   
  3
   
  2

  Когато била в Гърция не са могли да и подхрълят парите,направили са го точно преди акцията,колко му е да отворят която и да е кола,още повече служебна,типично активно мероприятие ,Трябва да си пълен идиот да не разбереш че е неудобна и е трябвало да бъда отстранена,

 4. #4
  Граф 25 апр 2018, 12:54
   
  5
   
  1

  Растърстващи глупости за бавноразвиващи се.

 5. #5
  дкапацитет 26 апр 2018, 20:42
   
  3
   
  1

  И защо разследват "за корупция" чиновник в районно кметство, което няма самостоятелен бюджет, не пуска обществени поръчки, кметът може най-много да забави някакво "обявление" (което било причина за изнудването), но не и да го откаже

 6. #6
  ddt 01 май 2018, 02:30
   
  0
   
  0

  Трето:
  Всяко справедиво и обективено првораздаване не зачита "намерени доказателства".
  Второ:
  Прокурор обявява за виновен подсъдим преди да се е произнесъл арбитърът, т.е безпристрастният съд.
  И ПЪРВО:
  Прокурор разгласява следствена информация докато тече самото съдопроизводство.
  ЯВНО НЕЩО ГО Е НАКАРАЛО ДА ПРАТИ СИГНАЛ ДО СЪДА каква трябва да бъде присъдата.

 7. #7
  ddt 01 май 2018, 02:44
   
  0
   
  0

  И още: Как така не се сети тоз прокурорин, че един невинен човек (презумпцията за невинност до доказване на обратното е първият закон в правото -НИМА ПРОКУРОРЪТ НЕ ЗНАЕ!?) ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЖЕНА, която стои права 5 (ПЕТ!) часа може да има някаква физиологическа нужда?? Поне един сгъваем стол да седне, една чаша вода.. тоалет...ЗАДЪРЖАНИЯТ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е НИТО ПОДСЪДИМ, НИТО ДОКАЗАН ПРЕСТЪПНИК.
  ДАЖЕ И НА осъдените правонарушители им са гарантирани човешките права.
  ТОЗ ПРОКУРОРИН ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОСЪДЕН ДА СТОИ ПЕТ ЧАСА С БЕЛЕЗНИЦИ НА НЯКОЙ ПЛОЩАД. Само толкова. :) И да му дадат преди това очистително... :D

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker