УДАР: Нашенци са източили 50 млн. евро от Германия

Pan.bg 04 ное 2018 | 07:48 views (574) commentaries(2)
img
pik.bg


Фиктивни работодатели и фалшиви удостоверения за деца - с помощта на подобни методи през 2017 криминални банди, много от които от Източна Европа, са източили около 50 милиона евро от германските социални каси. През 2017 година германската Агенция по труда е регистрирала общо 119 541 случая на измами със социални помощи. Около 4400 от тях по всяка вероятност са дело на организирани банди, които привличат граждани от други членки на ЕС към Германия. В Агенцията по труда от тяхно име те подават документи за социални помощи, известни под името „Харц-4“, Молбите им обаче съдържат фалшиви данни за броя на децата, за жилищната ситуация и трудовата заетост, пише „Дойче веле“.


Най-голямата част от организираните социални измами е концентрирана в големите и гъсто населени германски градове. Федералната агенция по труда признава в свой отговор до парламента, че в много случаи нейните поделения по места не разполагат с достатъчно персонал, за да проверяват задълбочено подадените молби за помощи. А измамниците очевидно разчитат именно на това.

Престъпните банди от доста време насам привличат хора от Източна Европа към Германия. Още през месец март Агенцията по труда изрази загриженост поради нарастващия брой на злоупотребите със социални помощи. Наглите методи на престъпниците са познати – с измамни обещания за лесен и охолен живот те привличат бедни хора, предимно от България и Румъния.

После бандите подават от тяхно име молби за социална помощ, вписвайки фиктивни работодатели и представяйки фалшиви удостоверения за деца. По този начин се източват и детски надбавки за деца, които често пъти изобщо не съществуват. След отпускането на социалните облаги организираните банди обикновено задържат по-голямата част от парите. През 2017 година организираните банди са източили около 50 милиона евро от социалните каси.

Но с това щетите не се изчерпват. В данните на Германската агенция по труда се изказва предположението, че индивидуалните измами и организираната престъпност навярно нанасят щети от около 100 милиона евро годишно, отбелязва вестник „Райнише Пост“. Злоупотребите, в които участват българи и румънци, може да бъдат спрени, ако се хармонизират социалните системи в Европа и се въведе общоевропейско обезщетение за безработни, каквото предлага германският министър на финансите Олаф Шолц. Това би отнело привлекателността за онези български граждани, които тръгват към Германия, за да получават по-високи социални


облаги, прогнозира „Зюддойче Цайтунг“.

Засега това предложение среща съпротива от страна на германските консерватори, но европейски дипломати са убедени, че още до края на 2018 година в Европа ще бъде постигнато споразумение по този въпрос.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Ради Панайотов, Шумен 05 ное 2018, 00:26
   
  3
   
  0

  Това е поредната мазохистична антибългарщина на чуждородните медийни хибридковци: "Български банди източили 50 млн. евро помощи от Германия", "Немски медии гърмят: Български банди източили 50 млн. евро ..." Някои по-смекчено: "Нашенци са източили 50 млн. евро от Германия" или "Банди от Източна Европа източили 50 млн. евро в Германия през 2017 г." Да прочетем отново първия абзац от съобщението. Хайде сега да разсъждаваме и някой да каже каква част от тези деяния са на българи, колко на само номинални български граждани, колко от тях са организирани в банди, колко пари са източени в крайна сметка от българи и кои немски медии колко "гърмят" за българите? Такава медийна поплювковщина подобава само на подли мръсници! PAN, не ставайте проводници на техните внушения!

 2. #2
  Где е равновесието 06 ное 2018, 09:21
   
  2
   
  0

  А пък дойчовците източиха подготвени специалисти и работна ръка от България за 5 милиарда евро. Где е равновесието?

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker