Зам. министър пробва гривна за бандити. Ще следят 250, бегълците ще ловят с тейзъри (Обзор)

Pan.bg 04 дек 2018 | 04:58 views (646) commentaries(2)
img 24chasa.bg
Проследяващата гривна се заключва на крака. Ако някой опита да я махне, тя подава сигна до командния център СНИМКА: Йордан Симeонов

Светлана Йорданова

250 електронни гривни ще следят да няма бегълци от правосъдието у нас. Те ще бъдат пуснати в действие до няколко месеца. 50 от тях ще са с GPS проследяване, а останалите с приемо-предаватели. Те ще са свързани със специално устройство, което ще подава сигнал до софтуерна система в контролен център. В нея предварително ще са зададени правилата и периметъра, които проследяваният трябва да спазва.

Зам. министърът на правосъдието Николай Проданов вече лично е пробвал гривната. “Носех я един уикенд през лятото. Информацията къде съм ходил бе пълна и точна. Впечатлен съм”, каза Проданов. С нея може да се прави всичко - да се спортува, да се взема душ и и т.н. “Тя е мека и удобна, не пречи по никакъв начин”, допълни Проданов.

Гривните ще се слагат на 3 категории лица. Първата са осъдените, които са в затворнически общежития от открит тип. Те могат да работят на външни обекти и да нощуват там. Втората е на наказаните с пробация, а третата - на задържаните под домашен арест. От първите 2 групи ще се изисква декларация за съгласие. Подборът ще се прави по предложение на инспектор и управата на затвора, ще се взема предвид присъдата и степента на риска.

Гривната не може да се маха преди да изтече срока на наказанието или мярката "домашен арест". Ако някой опита да я свали или манипулира, тя на мига подава сигнал. На него ще реагират мобилни групи. Преследвачите ще бъдат въоръжени с електронни пистолети - тейзъри, които пускат стрели. Това оръжие има “стопиращият ефект на огнестрелното без да има опасност от летален изход”, каза експерт.

Гривната е свързана с устройство, което се поставя в къщата на задържания под домашен арест

Гривните са осигурени по проект за 1,34 млн. лв., който стартира през юни 2017 г. Техническият капацитет на системата е най-много за 2000 души.

Бивш министър и двама заместник-министри на правосъдието присъстваха на демонстрацията на гривните. На снимката отляво на дясно това са Мария Павлова (бивш министър на правосъдието), зам.-председател на Софийска апелативна прокуратура Красимира Филипова (бивш зам.-министър на правосъдието) и прокурора от СГП Андрей Янкулов, също бивш
зам.-министър.

С част от парите ще се внедри видеонаблюдение във всяка от 18-те служби към дирекцията за изпълнение на наказанията. Ще бъдат осигурени и 28 комплекта електропреносни пистолета. Цената на трейзър е около 3 хил. лв., а на една стреличка - 100 лв.

Вече разполагаме с 250-те гривни, но и в бъдеще ще вземем още до запълване на капацитета, каза Проданов. Гривните с GPS ще са за по-рискови бандити или за разследвани под домашен арест, които са в отдалечени и труднодостъпни райони.

“Електронното проследяване е значително по-евтино. Има и други ползи - при домашния арест се получава незабавна информация за задържания и спазването на мярката, арестите няма да са пренаселени и ще се спестяват допълнителни разходи”, каза Васил Миладинов, шеф на ГД “Изпълнение на наказанията”.

Гривната ще помогне на осъдения да се дистанцира от кримиконтингента и да е по-близо до семейството си.

Според участниците в проекта осъдените няма да се разписват всеки ден, ако това изисква пробацията, и ежедневието им “ще е по-лесно”.

Първият пилотен проект за въвеждане на електронни гривни у нас е от 2009 г. Тогава те бяха изпробвани на 11 души.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  коко джамбо 04 дек 2018, 07:24
   
  3
   
  0

  "50 от тях ще са с GPS проследяване, а останалите с приемо-предаватели." А GPS-ът какво е? "Гривната ще помогне на осъдения да се дистанцира от кримиконтингента и да е по-близо до семейството си." Той като си е вкъщи гривна няма да му трябва. Жена му ще го надзирава. Ако не слуша,мадамата ще му бие две цици и оня е в нокаут.

 2. #2
  bati 08 дек 2018, 02:56
   
  0
   
  0

  Правете поръчка от поне 200-230 гривни и си ги сложете. Ще ви ходи. Пък и ще е заслужена екстра, а не прищявка.
  За съжаление както са тръгнали нещата, трябва да се поръчват на едро - направо от производителя.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker