Двама опитаха да взривят 10 т гориво в двор на Гранична полиция във Видин (Обзор)

Pan.bg 06 мар 2019 | 00:32 views (540) commentaries(0)
img 24chasa.bg


Мишената е служител на МВР, чиято кола избухна в пламъци през октомври

Двама мъже са арестувани при опит да запалят цистерна с 10 тона дизел в двора на Граничното полицейско управление (ГПУ) във Видин, съобщиха във вторник от МВР и прокуратурата в града. Случаят има връзка с огнените атентати срещу автомобила и жилището на служител на МВР, който работи там, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

На 26 февруари криминалисти от Видин получили информация, че в града се готви палеж.

Веднага са поставени секретни постове на полицията. На 27 февруари сутринта на входа на Видин е забелязан съмнителен бус. Разследващите веднага тръгнали след него. Проследили го до частен адрес, където возилото спряло. Двама мъже влезли в жилищен блок и пренесли багаж. Когато излезли, носили раници на гърбовете си и голям сак. Качили се в буса и потеглили към ГПУ-то. Един от тях прескочил оградата и приближил цистерната, в която имало 10 тона гориво. Другият стоял на пост, но вероятно забелязал преследвачите и дал знак на първия. Опитали да избягат, но са задържани. У тях имало две бутилки с бензин и пликове с химически вещества, които се смесват, за да се получи взрив.

“Имущество за 4,5 млн. лв. има на територията на ГПУ - Видин”, каза на брифинг директорът на полицията Петър Коцин. Само на 50 метра има бензиностанция и жилищни блокове, допълни зам. окръжният прокурор Владислав Влашев.

“Ако бяха успели, Видин щеше да гори една седмица”, каза зам. главният прокурор Иван Гешев. Двамата арестувани мъже са с чисто съдебно минало и нямат криминални регистрации. Родом са от Лом, но живеят в София. Обвинени са в приготовление за палеж. Според разследващите двамата са само изпълнители. “МВР няма данни кой е поръчителят”, казва главният секретар Ивайло Иванов.

Почеркът на престъплението обаче съвпада с палеж. На 26 октомври колата на граничен полицай от Видин избухна в пламъци в града и беше напълно унищожена. В същото време бандити подпалиха и входната врата на жилище във входа, където живее служителят на МВР. Те обаче сбъркали апартамента и опожарили този на съдебен деловодител. Разследващите са убедени, че мишената е бил точно граничният полицай заради работата му.

“Гранична полиция разследва трафик на хора и контрабанда”, каза главният секретар на МВР Ивайло


Иванов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker