Емануил Йорданов с горещ коментар за искането на Цацаров по делото "Чората": Има надежда за полицаите!

Pan.bg 01 юни 2019 | 06:29 views (666) commentaries(1)
img
pik.bg


Искането на главния прокурор Сотир Цацаров до ВКС за връщането на нашумялото дело срещу петимата полицаи за смъртта на Ангел Димитров-Чората коментира пред ПИК топ адвокатът Емануил Йорданов."Действително по нашумели дела не е имало такова искане досега", коментира Йорданов. Той обаче отбеляза, че прави впечатление, че МВР е било изключително пасивно по това дело и изобщо не се е ангажирало със защитата на униформените в годините назад.

"На първо място, не е осигурена защита, да не говорим за заплащане на хонорар за адвокати", посочи той. "Делото се точи от 2005 г. и най-различни министри са минали през ведомството оттогава-насам. Нито един от тях обаче не е обърнал специално внимание на подсъдимите и на случая.

Вие знаете, че след дълго ходене по мъките полицаите стигнаха до присъда, която беше добра за тях, но после видяхме какво стана", посочи адвокатът, визирайки потвърдената от ВКС 7-годишна присъда за петимата.

Законът позволява да се направи такова искане за връщане по преценка на прокурора или съда, отбеляза защитникът пред ПИК по повод правдивите действия на Цацаров.

"На базата на това би могло да се спре и наказанието. Сега би трябвало да се положат всички усилия, за да се постигне успех. Има надежда за полицаите", заяви още Йорданов.Както ПИК съобщи, обвинител № 1 Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд за възобновяване на наказателното дело, по което 5 бивши полицейски служители са осъдени за убийство на Ангел Димитров-Чората на 10.11.2005 г. в Благоевград, съобщиха от прокуратурата. Главният прокурор направи и искане за спиране изпълнението на наказанията лишаване от свобода по отношение на осъдените.

С решение № 284/19.04.2019 г. по НД № 1140/2018 г. Върховният касационен съд, Първо наказателно отделение е отменил изцяло решение № 4/06.07.2018 г. по ВНОХД № 26/2016 г. по описа на Военно - апелативния съд и е изменил постановената по НОХД № 33/2008 г. на Софийски военен съд първоинстанционна присъда № 33/02.10.2008 г. като е признал подсъдимите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков за невинни в това да са извършили убийството с особена жестокост, оправдал ги е по квалифициращия признак на чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3 НК и е намалил размера на наложеното на
всеки един от тях наказание лишаване от свобода на седем години. Присъдата е потвърдена в останалата й част.

Решение № 284/19.04.2019 г. по НД № 1140/2018 г. на ВКС е влязло в сила в деня на постановяването му - на 19.04.2019 г. и наложените наказания са приведени в изпълнение веднага по отношение на всички осъдени, съобразно НПК.

Във Върховния касационен съд е образувано наказателно дело № 513/2019 г., насрочено за 14.06.2019 г., по искане на осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков и техните защитници за възобновяване на наказателното производство.

Главният прокурор Сотир Цацаров днес се срещна със съпругите на осъдените по тяхна молба и ги уведоми за внесеното искане и от негово име за възобновяване на наказателното дело. Главният прокурор внесе във ВКС искане за възобновяване на наказателно дело № 1140/2018 г., за отмяна на постановеното решение от 19.04.2019 г. и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд, като счита, че съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.Направено е и искане за спиране изпълнението на наказанията, изтърпявани към момента от всички осъдени лица, до провеждане на съдебното заседание по образуваното дело за възобновяване на наказателното производство и постановяване на решението.

Ако съдът уважи искането на главния прокурор за спиране изпълнението на наказанията, осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков следва да бъдат освободени от местата за лишаване от свобода до произнасяне на ВКС по направените искания за възобновяване.

В Благоевград периодично се провеждат протести в защита на полицаите, а близките им искат справедливост. Близки и колеги на осъдените полицаи се събират пред Съдебната палата в града на мирни протести под мотото "Българските полицаи не са убийци!".

Последният протест беше в началото на май. Тогава един от близките на полицаите обяви, че ще се иска помилване от страна на президента.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Охо Бохо 10 юни 2019, 11:10
   
  0
   
  0

  Абсурдна държава сме! Вместо да наградят служителите на реда, че са заловили и неутрализирали един доказан бандит и паразит, и са избавили всички нас от него, самите те са вкарани в затвора!!!??? А замисля ли се някой какво въздействие има това върху съзнанието на останалите полицаи!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker