Кандидатурата за световното по футбол ще промени плана за нов стадион в София

Pan.bg 06 ное 2018 | 14:00 views (567) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Идеята за кандидатура на България за домакинство на световното по футбол през 2030 г. съвместно с Гърция, Румъния и Сърбия ще доведе до промяна в плановете за изграждането на нов стадион в София, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Темата за нов национален стадион беше повдигната от министър-председателя Бойко Борисов през септември. Той каза, че ако националният отбор играе добре и има резултати, държавата може да отпусне стотина милиона лева за "кокетно стадионче".

"Сега се променя малко планирането. Говорихме първоначално за национален стадион, който в рамките на 100 милиона (лева) може да бъде изграден, който да е до 25-30 хиляди души. Сега вече целта е друга, трябва да вдигнем малко броя на зрителите", каза Кралев в сутрешния блок на БНТ.

"Ако решим да кандидатстваме заедно с тези държави, ще трябва да си оправим спортната инфраструктура, що се касае до футбола и до стадионите. На една държава ще се падат може би между два-три стадиона, които трябва да са с капацитет минимум 40 000 зрители, за да могат да се посрещнат срещи от груповата фаза. Така че позитивната новина - нека всички наши сънародници приемат тази част от кандидатурата като най-важната, че ще имаме добри стадиони", посочи министърът.

Според него най-важното и положителното от намерението за съвместно домакинство е свързано с политическата готовност тези страни да работят заедно. "Започваме преговори със спортните министри на Гърция, Румъния и Сърбия относно подготовката за кандидатстването. Имаме достатъчно време да изградим нужната спортна инфраструктура. Столична община ще ни предложат терен и ще обмислим инвестицията", заяви Кралев.

"Гледам да съм оптимист в подобни ситуации. Няма как да надскочиш себе си, ако не мечтаеш", каза министърът. Той даде пример със световното първенство по волейбол, което се проведе в България през септември, благодарение на изградените и ремонтирани зали в София, Варна и Русе.

"Наред след залите е да оправим спортната инфраструктура и във футбола", добави той.

До момента интерес към домакинството са заявили няколко държави, също обединени в общи кандидатури. Като най-силна изглежда тази на Уругвай, Аржентина и Парагвай. Намерение да приемат световното имат също Англия, Ирландия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, както и Мароко, Испания и Португалия.

Домакинът ще бъде избран през 2024 г.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker