Как Формула 1 стана заложник на държавната политика в Европа

Pan.bg 10 фев 2019 | 12:22 views (695) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Календар с 21 старта, две състезания в Китай и две в САЩ. Това е идеята за бъдещето на Формула 1 и планът на собствениците на спорта "Либърти медия" за изместването на центъра на спорта от Европа към Северна Америка и Азия. Анонсираната като революция от "Либърти" промяна във Формула 1 започнала още през 2017 г. се случва в условия на неодобрение от промотърите и риск от загуба на ключови пазари.

Най-престижната автомобилна надпревара е патова ситуация, след като плановете на собствениците на спорта срещат все по-голямо неодобрение – от една страна от промотърите, а от друга от пилотите.

В последните години все повече състезания от Формула 1 изпитват финансови затруднения. Разходите не успяват да бъдат покрити от приходите, а същевременно таксите се увеличават. Най-големият парадокс е свързан с Гран при на Великобритания, която за поредна година е най-посетеното състезание, но постоянно оперира на загуба.

Според специалиазирания сайт Formula Money договорите за участие във Формула 1 са неизгодни за състезанията, които разчитат на рекламодатели и нямат държавна подкрепа. Обикновено контрактите се сключват за период от 10 години, след което се удължават за още две или три. Провеждане на състезания в рамките на 10 години обаче възлиза на около 600 милиона долара, които се плащат от промотърите.

Именно големите разходи по хомологацията на трасетата, постоянната поддръжка и евентуалните непредвидени разходи са на път да откажат Холандия от завръщане във Формула 1. Трасето "Асен", известно като "Катедралата на скоростта", преговаряше да вземе старт от 2020 или 2021 г., но получи отказ за подкрепа от държавата. Това пък прави невъзможно "Асен" да си осигури средства, за да приеме най-престижната надпревара на четири гуми.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker