Президентът: За развитието на авиацията са необходими държавническа мъдрост и политическа воля

Pan.bg 11 апр 2012 | 12:52 views (2680) commentaries(4)
img otbrana.com

България не се е отказала от придобиването на нов тип основен боен самолет за българските ВВС. Това стана ясно от думите на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев, под чийто патронаж тази сутрин в ЦВК започна двудневна Международна научна конференция „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на ЕС, НАТО, коалициите и държавите”. В същото време очакванията, че държавният глава ще внесе по-голяма конкретика, относно действията по предстоящото закупуване на многоцелеви изтребители, не се оправдаха напълно.

В XXI век сме изправени пред нови предизвикателства, каза президентът, които изискват държавническа мъдрост, политическа воля за взимането на правилните решения за развитието на българската авиация. Като държавен глава, продължи той, олицетворяващ единството на нацията, съм дълбоко убеден, че развитието на авиацията и авиационния бизнес в България е високо технологично направление, което налага стратегическо и отговорно мислене и последователни и дългосрочни действия. Това направление, според него, трябва да бъде интегрирано в дългосрочната стратегия за развитие на страната „България – 2020”.

Държавният глава подчерта, че днес авиацията, във всичките й компонетни, е основен инструмент на политиката за поддържане на мира в света. След приетите стратегически документи, смята той, е необходима конкретика в концепциите за развитие и на военната, и на гражданската авиация.

Росен Плевнелиев изрази позиция, че технологичното обновяване на авиационния парк на българските ВВС е наложително, за да гарантираме и занапред успешното изпълнение на задачите, свързани с националната сигурност и със съюзническите ни задължения. Само желание обаче не е достатъчно, стана ясно от думите на президента. И изброи някои от най-важните фактори.

Първо, нашите съюзнически ангажименти еднозначно определят изискванията на оперативна съвместимост на настоящата и бъдещата авиационна техника на България със стандартите на НАТО и на ЕС. Вече е определена общата политическа рамка за използване на въоръжените сили, в т.ч. и на българската авиация, както и нейните потребности и оперативни способности. Тук президентът открои едно особено важно условие. Да се използват научно обосновани теории, методи и методики с доказани и високо метрични показатели за изработване на анализи и сравнителни оценки за ефективността на разходите на ресурси за целия жизнен цикъл на авиационната платформа.

Вторият фактор е извършването на оценка на икономическите и финансови възможности на страната и в съответстиве с тях да се направи максимален избор за
най-удачния вариант по предложените решения. Този подход, заяви Росен Плевнелиев, задължително ще го приложим при подготовката за вземане на решението за придобиване на многоцелеви изтребител за българските ВВС.

Като основна задача на българските ВВС, президентът определи, охраната и отбраната на въздушните граници на държавата, на ЕС и на нашите съюзници от НАТО. Според него много перспективно направление за нас е развитието на авиоремонтната дейност и създаването на съвместни предприятия за поддръжка на авиационния парк в контекста на концепцията за интелигентната отбрана. Тук България, посочи той, има хората, има мощностите, научния и експертния потенциал и традициите.

Росен Плевнелиев е убеден, че са необходими устойчиви и последователни инвестиции в човешкия капитал. Той обеща категорична подкрепа обучаващите се във факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски” да имат по 200 часа нальот. Техните способности са ни важни, заяви той, рисковете за живота им ще бъдат много по-малки, когато летят повече. Българските курсанти летци, повтори върховният главнокомандващ, просто трябва да летят повече и ние сме длъжни да им предоставим тази възможност, защото е важно за държавата. И подчерта ”Финасова криза – да, но тя не може да се отразява драстично на нашите възможности да подготвим качествени специалисти, които да са в основата на развитието на това стратегическо за нас направление.”

Въпреки тежката финансова и икономическа ситуация продължава работата по придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрираната логистична поддръжка, каза в своето слово заместник-министърът на отбраната Ангустина Цветкова. Изискванията, посочи тя, които залагаме са постигане на баланст между потребности, способности и наличните ресурси.

Форумът е организиран от Военновъздушните сили на Република България и Фондация „Български ВВС”. В откриването ву участваха още началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Командването на Военновъздушните сили, Фондация „Български ВВС”, Военна академия „Г.С.Раковски”, Българска академия на науките, Технически университет – филиал Пловдив, Асоциация на българските авиокомпании, Института по отбрана и др. Сред участниците, представящи чуждестранни организации, са представители на Евроконтрол, Европейската комисия и Европейската космическа агенция, и Международния инвестиционен фонд.

Дискусията по време на конференцията се фокусира върху дефинирането на управленски препоръки по управление на въздушното пространство, летищните комплекси и използването на авиацията и съвременните високотехнологични постижения като инструмент за формиране на геополитики и стратегии на ЕС, НАТО, коалициите и държавите.

Международната научна конференция е посветена на 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация на 16 октомври 1912 г. По повод важната за историята на военната авиация годишнина, тази вечер в Централния военен клуб ще бъде представена монографията „История на българската военна авиация”, а от 9.00 ч. на 12 април - Международния ден на авиацията и космонавтиката, в Централния военен клуб ще се състои церемония по валидиране на пощенска марка, посветена на юбилейната годишнина.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Ха-ха 11 апр 2012, 13:17
   
  0
   
  0

  Е тази статия граничи с невероятна простотия! Откога ТУ-Пловдив подготвя кадри за военната ни авиация? Къде е факултет "Авиационен"?

 2. #2
  хммм 11 апр 2012, 13:20
   
  0
   
  0

  Тези хора пишат и не мислят!Как може да се спомене
  ТУ-Пловдив а да не се каже нищо за училището от което сме тръгнали всички?

 3. #3
  запасняк 12 апр 2012, 11:26
   
  0
   
  0

  Всичките тези мъдри доклади им ги пише Аню Ньойски и свитата му от военни пенсионери в МО, които са в конфликт на интереси, тъй като са шефове на някакви измислени от Ньойски "военнопатриотични" съюзчета. Такова им е нивото на държавна отговорност и поведение...

 4. #4
  Ivancho 12 апр 2012, 16:34
   
  0
   
  0

  Не разбирам какъв е пробле да бъдат поканени всички институции, които по един или друг начин са свързани с авиацията ? ТУ-София, Филиал Пловдив подготвя изключително кадърни инженери и специалисти, които се реализират повече от успешно както във военната, така и в гражданската авиация.Във филиала преподават хора, без които днес военната авиация нямаше да е същата. Но това е дълга тема и няма да излизам в подробности ...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка