59 години авиобаза Граф Игнатиево

Pan.bg 18 мар 2010 | 16:50 views (8561) commentaries(0)
img Списание "КЛУБ КРИЛЕ" - Ивайло ПАШОВ, снимки - Огнян Стефанов

На 17 март българските ВВС тържествено отбелязаха 59-ия рожден ден на 3-та изтребителна авиобаза (3-а иаб) у нас - Граф Игнатиево. В наши дни тя е единствената, от която българските изтребители носят непрекъснато 24-часово бойно дежурство по охрана на националното въздушно пространство и от 2004 г. изпълняват задачи по Air Policing, като част от интегрираната системата за ПВО на НАТО.
По повод празника авиобазата обяви ден на отворени врати. Над 200 граждани, любители на авиацията, летци-ветерани и журналисти се възползваха от възможност да я посетят и разгледат. Сред официалните гости бяха началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, НЩ по подготовката на ВВС генерал-майор Константин Попов, о.р. ген. Михо Михов от Фондация “български ВВС”, представители на областната и местната управа, на Военна прокуратура в Пловдив и др. Честването започна с посрещане на знамето и приемане на тържествения строй от ген. Симеонов. Гостите чуха много тържествени слова и наблюдаваха марша на личния състав.
18 военнослужещи от Графа бяха наградени за проявен професионализъм при изпълнение на служебните задължения. Генерал Симеонов връчи предметни призове на подполковник Юрий Луканов, старши лейтенант Цветан Йончев и сержант Тодорка Стоенчева. Генерал-майор Попов отличи с грамоти 11 военнослужещи и цивилни служители и обяви благодарност на още 6. Благодарност към още 14 служещи и работещи в авиобазата обяви командирът й бригаден генерал Цанко Стойков. Бяха поднесени също венци и цветя пред паметника на загиналите авиатори.
image

В хода на честването за гостите бе организиран показ на използваната авиационната техника – самолети МиГ-29 и МиГ-21. Връчени бяха и 1500 лв, събрани в хода на благотворителна за подпомагане на 9-годишния Ники Банков. Малчуганът наскоро излезе от будна кома и има нуждае от рехабилитация, за да се възстанови напълно. В дарителната акция, подета от бригаден генерал Стойков, лично се е включил и НЩ по подготовката генерал-майор Попов.
image
Историческа справка
Летище Граф Игнатиево съществува от 1940 г. На 17 март 1951 г. на него е формирана 10-а изтребителна авиационна дивизия с 3 авиополка. Единият от тях е 19-и иап- първообразът на днешната 3-а иаб. Той е въоръжен със самолети Як-11, Як-17 и Як-23. През април 1951 г. оттук за първи път в България е осъществен полет с реактивен изтребител - Як-23. По-късно започва и усвояването на реактивните МиГ-15, МиГ-15БИС и МиГ-17.
На летище Граф Игнатиево са извършени първите нощни полети, полети в сложни метеорологични условия и първите бойни дежурства на реактивната ни бойна авиация. Първият свален нарушител на въздушните граници на България в следвоенната ни история, също е дело на летец от 19-и иап. Оттук за първи път са прихванати и унищожени чужди разузнавателни балони. Авиобазата става първи дом и на българските МиГ-19.
На 18 август 1994 г. 19-и иап е преструктуриран в 3-а иаб, включваща 7 ескадрили. През 2000 г. от закритото военно летище Равнец на Граф Игнатиево са прехвърлени и най-новите ни изтребители МиГ-29. Постепенно реформата във ВВС събира тук летци и авиациационни специалисти от базите Равнец, Балчик, Добрич, Доброславци и Габровница.
30 август 2001 г. се приема за първия ден от новия живот на 3-а иаб. Тогава се открива реконструираната и модернизирана по стандартите на НАТО авиационна писта и от нея излита самолет МиГ-29. С това Граф Игнатиево става най-модерното военно летище на Балканския полуостров. Изграден е и модерен за българските условия център за летателна подготовка по западен образец, където се провежда цялата предполетна и следполетна подготовка. Същевременно е подменено и монтирано ново комуникационно, навигационно и информационно оборудване от съвременен тип.
image
От октомври 2001 г. на авиобазата е връчено новото бойно знаме на 3-а иаб.
Базата активно участва във военновъздушни учения на НАТО по програмата “Партньорство за мир”. Целта е да се обучи личния състав за действие в многонационална среда, работа в международни щабове и постигане на оперативна съвместимост съ страните от Алианса. Летището е определено за основна оперативна база на многонационалните военновъздушни учения “Кооператив Кий” в България.
image
От края на 2005 г. от Граф Игнатиено ежегодно се провеждат интензивни двустранни тренировъчни полети с ескадрили на американските ВВС и военновъздушните сили на други партньори от НАТО. През 2010 г. базата ще е домакин на две международни мероприятия с провеждането на съвместни полети с ескадрили на ВВС на САЩ.
Настоящите амбиции и надежди на личния състав на 3-а авиобаза Граф Игнатиево са свързани с очакването на новия многоцелеви изтребител, който се очаква да постъпи във българските ВВС до 5 години.

image

image

image

image

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker