16 октомври: откриване на Монумент на авиацията и Годишни награди на сп. "Клуб КРИЛЕ" за ВВС

Pan.bg 13 окт 2012 | 11:37 views (2923) commentaries(1)
img Сайт на ВВС и Pan.bg

Откриването на Монумент на авиацията и българските Военновъздушни сили ще бъде кулминацията на тържествата по случай 100-годишнината от създаването им.

Монументът ще бъде открит на 16 октомври – денят, в който се навършват точно 100 години от първия боен полет на българската авиация.

Изграждането в столицата на още един символ на признателността към поколенията, които поставиха началото, развиваха и усъвършенстваха военната ни авиация, е съвместна инициатива на Военновъздушните сили, Министерство на отбраната и Столична община. Той е символ на признание и към днешните войни, които категорично доказват способността на Военновъздушните сили да гарантират въздушния суверенитет и сигурността на България.

Монументът се издига на площада на Авиацията, в района на булевардите, които носят имената на легендарните български авиатори – Асен Йорданов и капитан Димитър Списаревски.

В навечерието на юбилея, на 15 октомври, военнослужещи и ветерани от ВВС ще почетат паметта на загиналите летци и парашутисти с поднасяне на венци и цветя на трите паметника на площад „Народно събрание”.

Същия ден, от 19:00 часа в Народния театър „Иван Вазов” приятели на Военновъздушните сили ще поздравят със своите изпълнения гостите на тържествения концерт по случай празника.

На 16 октомври в Националния исторически музей ще бъдат удостоени с юбилейни награди и приз „Офицер на годината” военнослужещи от петте рода войски от състава на ВВС и ветерани – за цялостния им принос за развитието на вида въоръжени сили.

За втора поредна година наградите ще бъдат връчени от сп. "Клуб КРИЛЕ".

Ето и кои са наградените след труден, но силен избор от страна на командването на ВВС:

1. „Летец” – бригаден генерал Златко Тонев ЗЛАТЕВ – командир на военно формирование 32040 – Крумово.
2. „Специалист от Зенитно-ракетни войски” – подполковник Валери Младенов ЦЕНОВ – командир на военно формирование 32610-Банкя.
3. „Специалист от Радиотехнически войски” – майор Найден Иванов ВАСИЛЕВ- командир на военно формирование 34920 – Хасково.
4. „Специалист от Инженерно-технически състав и от Логистика” – майор Иван Николов ДАМЯНОВ- командир на ескадрила „Периодично обслужване и ремонт” във военно формирование 24900 - Враждебна;
5. „Специалист от Комуникационни, информационни и навигационни системи и от Инженерно-технически състав (радиотехнически специалисти)” – капитан Пламен Петков ПЕТКОВ - началник на модул "Опорни и отдалечени комуникационни центрове и възли" във военно формирование 54270 – Пловдив.

Кои бяха наградените за 2011 г.


" target="_blank">http://www.pan.bg/view_article-1-6602-Nagradite-na-spisanie-KRILE-za-bylgarskite-VVS.html

На 16 октомври се навършват точно 100 години от първия боен полет на българската авиация.

Датата е знаменателна не само за българската, но и за световната авиация и въздухоплаване. На тази дата през 1912 година, по време на Балканската война, двама български летци осъществяват първия боен полет в Европа, който ще се запише в авиационната история като първото европейско бойно използване на самолета.

Военновъздушните сили отправят покана към всички, които са съпричастни към честването на вековния юбилей, да бъдат гости на събитията на 15 и 16 октомври.

15 октомври, 10:00 часа
Ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на летеца на площад „Народно събрание”

15 октомври, 19:00 часа
Празничен спектакъл-концерт в Народния театър „Иван Вазов”

16 октомври, 14:00 часа
Откриване на Монумент на авиацията и Военновъздушните сили на площад „Авиационен” /срещу зала Арена Армеец/

16 октомври, 19:00 часа в Националния исторически музей

Годишни награди на българското авиационно списание Клуб КРИЛЕ за ВВС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Светозар Филипов 16 окт 2012, 10:10
   
  0
   
  0

  Благодаря Ви за прекрасния спектакъл в Народния театър.Почуствах гордост, че съм българин.От сърце Желая здраве и щастие.
  Светозар Филипов

Напиши коментар

Задължителни полета*