Отзиви от срещата на министър Ангелов с военнослужещи от авиобаза Граф Игнатиево

Pan.bg 11 ное 2012 | 11:38 views (7862) commentaries(23)
img В интернет пространството и във Фейсбук бяха публикувани част от отзивите по време на срещата на министър Ангелов с военнослужещите от авиобаза Граф Игнатиево.
Припомняме, че в четвъртък следобед (8 ноември), след учението "Съюзна сила" на полигон Ново село, министърът на отбраната Ангелов придружен от началника на отбраната на БА ген.Симеонов посетиха авиобаза Граф Игнатиево.
Проведената среща между ръководството на армията и военнослужещите от авиобазата бе по повод разясняването на министерските реформи в социалната област на БА.
Министърът се е опитал отново да обоснове своята позиция. Независимо от арбитража на ген. Симеонов срещата е надскочила рамките на добрия тон.
Очакват се подобни срещи да бъдат организиран през другата седмица и в авиобазите Крумово и Безмер.

Ето и някой от мненията на хората, които са били, или такива, които са чули какво е станало от приятели споделени в Групата на Българската армия
http://www.facebook.com/groups/162227980567491/
както и тук http://www.pan.bg/view_article-1-13711-Ministyryt-na-otbranata-i-genSimeonov-posetiгha-aviobaza-Graf-Ignatievo.shtml


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Не съм присъствал, но ми казаха колеги. По въпроса с балетистите, че ме сещате, ако не се лъжа летец е задал въпрос "Защо от 10 вида професии, които се пенсионират по сега действащите правила, само военните трябва да бъдат извадени?" Като е визирал и професията "Балетист/Балерина", които се водят първа категория труд.
Отговора на министъра бил нещо от сорта на:
"Ама вие знаете ли колко е натоварен един ден на балетиста, колко часа подскача на един крак и на пръсти?"

image

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Още нещо, което сподели:
"1) Отпуските нямало да се барат, оставали по старо му
2) 300 лв. Коледна премия (извинявам се исках да напиша Предизборна премия)
3) Обсъждало се да се премахне възможността за закупуване на години"


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
И.Иванов
"Аз дочух, че в МО е отчетен излишък за 2012г. на стойност 50 млн. лева!!! Това са пари от направени икономии и съкращения на военнослужещи. И на това основание някой е вметнал пред министъра за раздаване на т.нар. ДМС по 300 лв. на калпак. И друго, в момента БА наброява 21 000, и вече се разисква да стане 14 000!!! Някой друг чул ли е подобна информация?"

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Данайл Страхилов:
Гледам, че вече сте писали някои неща как премина срещата, ето и аз да допълня малко.
Ангелов каза, че бил дошъл тук, защото не сме запознати и информирани относно това, колко хубава била неговата реформа.
Подвеждали сме се най-вече от слухове и спекулации по медиите. Искал да чуе нашето мнение. Оказало се, че даже и в Албания вече имало възраст за пенсиониране.
Всички, които сме искали да напуснем сме били губещи. И не знаел защо искаме да се махаме.Защото:
- от 1 януари ни увеличавал заплатите с 9 процента – вече било прието в Парламента
- допълнителни бонуси в края на тази година
- обезщетенията за следващата година щели да бъдат спо-вискоа стойност от тази, както и ред други привилегии.
- Обмислял да спре и купуването на стаж (това виждам, че вече са го писали колеги по-горе).
- Нямало да се намалят почивните дни и да се преобразуват (за това май единствено му ръкопляскахме в залата).


image

След това заяви, че ние още преди 1 година сме знаели какви реформи предстоят, защо не сме си тръгнели още тогава. А и в тези реформи не се включвало Графа, защо изобщо сме си тръгвали? А и днес на учението Съюзна сила американците ни били похвалили, колко мотивирана била нашата БА, даже много ни се чудели на мотивацията. След като каза това Ангелов цялата зала избухна в смях.
След това продължи, че не искал да идва по-рано да ни обяснява какво става с реформите, защото той ни оставял свобода на мисълта. После каза, че ВВС са най-привилегированите, и че той едва намирал сили да ни защити от другите видове въоръжени сили. А и, че в Графа се наливали най-много пари, даже бил предпочел Графа пред Безмер, за да вкара повече пари. (Това на нас пак ни прозвуча като „разделяй и владей”).
След това се изказа ген. Симеонов, който се противопостави на думите на Ангелов и заяви, че и той, а и ние от Графа никога не сме били привилигировани в тоя смисъл на думата относно парите, както изтъкна министъра. Генералът още каза, че ни разбира, за разлика от Ангелов, защо напускаме и че трябвало да се въведе закон за спиране на реформите, за да сме се чувствали сигурни ние.
След това Ангелов видимо подразнен каза, че и той ни разбирал причините за напускане, но и преди 10 години положението било същото, даже тогава напускали по 10 000 на година. Реформите спирали през 2014 г., а през 2015 г. започвало превъоръжаването. И пак повтори – защо не сме напуснали преди година, защо сега. А и какво щяло да стане от нас навън? Нямало да си намерим работа, никой не ни чакал с отворени обятия. Никой от нашите напуснали колеги нямал добър бизнес.
После почнаха въпросите от военните и в залата се повишаваше и тон и от двете страни. Ангелов изтъкна, че сме напускали заради слуховете, че ще паднат 20-те заплати, но те не падали. Той се борил за тях и пак заяви – какво правят тея летци дето насунали миналата и тая година, да не би да летели на „Боинг”, не. Кризата била голяма в частния бизнес и нямало да си намерим работа.
След това даде пример с това как Илийката Дойчинов напуснал и как Ангелов бил добър и не го спрял, защото Илия имал травми в гърба и нямало как повече да лети. В тоя момент залата избухна а някой подхвърляха, че това не е истинската причина. Ангелов продължи, че ето – имало кой да ни замени, идвали 3ма млади летци. А и ние не сме били незаменими, не ги безпокоял факта, че напускаме. В този момент се намеси един летец (поради разбираеми причини няма да му кажа името) и каза, че тези тримата млади са неподготвени, че не идват много добре обучени от Долна Митрополия, че тепърва ще стана летци, и че точно инструкторите ще ги обучат. Така че да не казвал Ангелов, че ние сме били заменинми и че не им дреме, че напускаме.
После стана скандалът с балерините, за който вече са споменали колеги по форумите. Че не за всички се вдигала възрастта за пенсиониране. За балерините и танцьорите останала. Залата почна да ръкопляска бурно. И Ангелов тогава ни се накара – обясни ни да сме ставали балерини, а не летци, щом сме задавали такива въпроси. Да сме отишли да видим колко им е трудна професията, по цял ден да стоим на пръсти и на трупчета.
И пак започна да обясянва как той се преборил за 20 заплати заради нас.
И как можело ние толкова млади на по 38 години да напускаме като летци ВВС. Той познавал летци ветерани, които летели по 35 години на самолет, а ние само заради тея 20 заплати сме напускали. И как вашия сайт – ПАН би джи, ни влияел и ние заради слуховете в него сме си подавали рапорта. Въпреки, че той уважавал тоя сайт и го четял.
След това по спомени поговорихме за това, че ако имаме гориво, нямаме части, ако имаме части, нямаме гориво, ако имаме и двете, нямаме летци. Ангелов ни обясни колко е проблемно да разговаряш с руснаци за ремонта на руската техника и ни успокои че през 2014 г. идвал новия западен самолет и че всичко щяло да е наред.
Спомена, че и вдигането на възрастта било само за добро за нас, в което залата пак бурно заговори на висок глас. После почна да говори и за нищоправенето на легия «Раковски», трябвало да питаме генералите си за промените, а не тея дето се правят на синдикалисти.
Накрая заговори ген.Радев и каза доста хубави неща и обра най-много аплодисменти за словото си. Каза че ни разбира, че му е тъжно че пилоти напускат, че положението във ВВС е ужасно,че трябва да се борим да го променим. Че трябва да си говорим истината в очите, че трябва да излезем от ситуацията.
Е драги ми приятели – това бе общо взето, очаквайте същите неща в Безмер и Крумово.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
П. Петров
"Бях на срещата и слушах и невярвах на очите си. Ето какво каза освен всичко дотук - Че сме отворили една кутия на Пандора, в която всеки се оказа че може да си купи стаж. Те в МО не знаели, колко хора от вас са си купили стаж. В тази връзка щели да преразгледат тази възможност."
Ужас и безумие - и това ще ни отнемат.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 23

 1. #1
  Qdosan 11 ное 2012, 12:17
   
  0
   
  0

  В Безмер да го посрещнат с ГШ-30-2 друго не зслужава. Тоя дъртак на 70 взел всичко като офицер (срам ме че е бил такъв)едно си дедо Аню знае и него си бае.Педала гаден, иска след някоя друга година да изгонените от армията да останат без пенсия и ние да сме доволни от ХБАВАТА РЕФОРМА= ТРАЙ КОНЬО ЗА ЗЕЛЕНА ТРЕВА. В ада да гори гада му с гад.Преди неговите реформи никой не си беше тръгнал и всеки щеше да седи до предел, направи нещата несигурни и за това хората си отиват.А колкото до тримата авиатори да са живи и здрави момчетата , но наистина някой трябва да ги учи да летят на друг тип авиационна техника. В този случай трябва да е някой от подготвените летци, които си тръгнаха.Това е процес за 5г. и то при ритмична подготовка.Същото се отнася и за техническия състав 5г не по-малко е и там.
  Тоя министър си е объркал министерството, да ходи да става балерина или танцьор на танго за армията не го бива . Ние нае сме от шоубизнеса, а сме все още БЪЛГАСКА АРМИЯ, може и пред разпад, но все още такава.За това да се интересува от несгодите на военните не на балетистите.

 2. #2
  Христо 11 ное 2012, 12:25
   
  1
   
  0

  Доколкото разбирам от прочетеното, Аню е изпаднал в безтегловност. Аргументите му вече са сходни с аргументите на децата от детската градина, а той е готов за член на клуба на пенсионираните балерини.

 3. #3
  Прецакан 11 ное 2012, 13:10
   
  0
   
  0

  лошото е, че онези в парламента гласуват по команда и нищо не може да им попречи да приемат това съсипване на БА. АА много добре знае какво е положението, но се прави на ударен, а онзи послушко ген. СС за чий е там? Не смее да гъкне! А на ББ армия не му трябвала...Подиграват се с военните както си искат, а ние с нищо не можем да се противопоставим. Жалко, че по този позорен начин трябва да си тръгнем от БА. Истината е, че БА загива!!!

 4. #4
  Qdosan 11 ное 2012, 13:27
   
  0
   
  0

  Ще останат само балерините от МО и балетистите с кърпените гащи (може вече и да са им ги свалили за да им вземат мярка за полички). Вече е време да дойдат "балерините", танковете да се бракуват, а самолетите да отлетят.

 5. #5
  rednik 11 ное 2012, 13:41
   
  0
   
  0

  Правси колега Qdosan наистина трябва да бракуваме танковете които са остана ли после ще продадем самолетите.То ни е и без армия можем за какво ли ние.Е ББ да ходи да моли хамериканците да ни пазат

 6. #6
  pishmana 11 ное 2012, 14:29
   
  0
   
  0

  Колеги, благодаря за информацията, надявам се а.а. да го е присвил корема от нещо "свише", ама знам ли...Нищо чудно от някогашното му минало да е останал само инатът...

 7. #7
  итс 11 ное 2012, 14:36
   
  0
   
  0

  Много ми е интересно какви пари е вкарал в Безмер?Доколкото разбирам и двамата генерали са се противопоставили на "балетиста"!Ако това е наистина така,а не е само за пред колегите то тогава е най-добре и двамата да отидат и да обяснят какво е положението в цялата армия на когото трябва и да се спрат безумните предложения на един още по-безумен човек!!

 8. #8
  Razors 11 ное 2012, 14:40
   
  0
   
  0

  Доколкото знам,имало е и въпрос-Защо само на военните се променят условията за пенсиониране,а на полицаите не?Отговорът бил- А вие знаете ли какво ще стане ако и пипнем на тях възрастта за пенсиониране.?Без коментара.

 9. #9
  BB 11 ное 2012, 14:44
   
  0
   
  0

  И Ангелов и Симеонов да си ходят. Най ме е яд, че послушкото Симеонов се прави, че е за нас. Най-безличния генерал. Хвана си подчинена за любовница. Да си ходиии, марш от Армията некадърнико.

 10. #10
  2 11 ное 2012, 15:03
   
  0
   
  0

  Съгласен съм с ВВ, мисля, че не "Дядката" е виновен. Виновен е ген. СиСи и другите около него. Все пак АА е политик, а ген. СиСи е военният и той трябва да ни защитава правата.
  Но за съжаление това е нашата армия дядо АА и ген. СиСи(без боата)!

 11. #11
  Ivancho Iotata 11 ное 2012, 15:08
   
  0
   
  0

  Колеги Симеонов ни защити онзи ден. А и не Симеонов измисли пенсионната реформа, Аню сам го заяви, че той си е автор.
  Прочетете и това, за да видите кой и за какво е виновен:

  http://www.pan.bg/view_article-6-13719-Korupciqta-pri-Angelov-v-MO-narastva-dokato-armiqta-ni-se-topi.html

 12. #12
  djohny68 11 ное 2012, 15:11
   
  0
   
  0

  Защо да не си купуваме стаж ?? В КСО е записано че всички с висше образование могат да си закупят до 5г. осигурителен стаж за придобиване право на пенсия ,и в този ред на мисли искам да попитам защо трябва да си купуваме този стаж след като сме били 5г във военно училище , а не в училище за балерини !!!!

 13. #13
  1 11 ное 2012, 15:29
   
  0
   
  0

  Колеги, нещата стоя по следния начин:
  1. Бойко Борисов съсипа икономика като унищожи средния бизнес, прибра на много други бизнеса за него, а които не можа да прилапа съсипа. Поради това ние вече икономика нямаме, постъпления в бюджета няма и пари за нищо няма. Затова посегнаха на нашите пари, парите за армията. Защото нас няма кой да ни защити и те си правят каквото си искат. По-лесно е от нас да се вземе от нас, а не да се подгонят бизнесмените, които осигуряват работниците си на минималната заплата и по този начин ощетяват държавата. Другата година никой няма да се пенсионира в Българрия, защото пари няма!
  2. Единствено се наливат пари в магистралите, защото тези пари отиват в джоба на Бойко Борисов, ако някой случайно не е разбрал тази обществена тайна.
  3. Предлагам на този министър да стане директор на някой балетен театър, защото явно го е повече грижа за балетистите, които създават "огромен" реален продукт за нашата икономика, който явно задоволява вътрешните нужди и изнасяме в чужбина останалото, срещу което получаваме десетки милиарди приходи.
  4. Въпросът с напускането е въпрос стоящ не само пред тези, които имат за пенсия, но и пред тези, които са далече от това. Защото перспективата да се пенсионираш като военен е с почти нулева вероятност. Какво ще стане, ако напуснеш с 18 години военна служба и чакаш да вземеш пенсия на 54 години и междувременно законът приеме да се искат 20 години минимум военна служба? Ще се върнеш да ги донаправиш ли? Този въпрос не е решен. А дори и това де е решено остава въпросът защо не напуснеш и докато си още млад да се посветиш на друга кариера, което на 50 години много по-трудно ще направиш. Каквото и да говори министърът, че никой не ни искал, длъжен съм да изтъкна, че почти всички мои колеги, които са напуснали са на престижни позиции и много малко от тях са пазачи някъде. Дори и бившите старини не са пазачи. Военните не са некадърници, както искат да внушат някои елементи. Дори и да не летят на "Боинг" много пилоти работят като мениджъри или инженери.
  Мога още да говоря, но засега ще спра до тук.

 14. #14
  2 11 ное 2012, 16:31
   
  0
   
  0

  Mисля, че не "Дядката" е виновен. Виновен е ген. СиСи и другите около него. Все пак АА е политик, а ген. СиСи е военният и той трябва да ни защитава правата.
  Но за съжаление това е нашата армия дядо АА и ген. СиСи(без боата)!

 15. #15
  Dancho 11 ное 2012, 18:38
   
  0
   
  0

  Хайде бе - не бил АА виновен. Че кой пише законите бе, че кой прави промените? Кой реже, съкращава, трансформира в БА?
  Мисля че след тези думи от Графа на всички ни е ясно колеги - ние не сме желани от Ангелов. Защото той не иска да има армия. Това прозира от думите му - колко пъти повтори, че сме ненужни? Колко пъти каза че има кой да ни смени, но той знае сам че немя кой. Това е и целта му - пълно унищожение на БА.

 16. #16
  итс 11 ное 2012, 19:15
   
  0
   
  0

  До#15.И не само на него!Защо според теб Тиквата мълчи и не иска да се срещне с представители на БОЛ?Такова нещо като бивш военен,бивш полицай,бивща курва и бивша Мутра не познавам!Така че от такъв човек няма какво да очакваме!

 17. #17
  ОФИЦЕР-БГ 11 ное 2012, 20:16
   
  0
   
  0

  Колеги престанете да се занимавате с този ГНОМ и БОЛЕН МОЗЪК "А.А." Само ОЛИГОФРЕН И ТЪПАНАР може да си помисли да подкрепи такива реформи, и в крайна сметка НА КОЙ СВЯТ ЖИВЕЕ ТОЙ БЕ.

 18. #18
  итс 11 ное 2012, 20:26
   
  0
   
  0

  Лично аз бих предпочел да е на ОНЯ СВЯТ,само че за съжаление не е !

 19. #19
  tt 11 ное 2012, 23:07
   
  0
   
  0

  АМИ ТЕ ОТ ГРИПЕН МИСЛЯТ ДА ГО ИЗДУМКАТ АКО КУПИ Ф 16

 20. #20
  До#15 12 ное 2012, 09:22
   
  0
   
  0

  Забравихте "квартирния проблем", що народ прецакаха тогава да връщат пари дето морално им се полагат, но видите ли според някой тълкуватели не били законни. Тези пари трябваше да се дават на всички с изключение на купилите апартаменти от МО, като министеро! Кой дръпнал кредит да си купи, кой жевеел при мама и тати, кой на квартира, на всички трябваше да се дават квартирни, тва е минимален стимул, който щеше малко или много да задържи още някой друг качествен кадър в армията почвайки от най-ниското ниво . След всички тези "реформи" в армията, гореспоменатите от министеро "некадърници" дето нямало кой да ги вземе на работа в цивилния живот ще станат много повече. А тези дето напускат, министеро да е спокоен, ще намерят достойно препитание след пенсионирането.... за разлика от него самия !
  Но както казва #15 "Това е и целта му - пълно унищожение на БА."
  Ако истинската му цел беше съкращение на армията, щяха да го обявят официално , да се направи някакъв подбор, кой остава и кой не, да се подобрят условията за служба на тея дето остават и да си понесат всички негативи от това, ама не ... целта е друга !

 21. #21
  djingibi 13 ное 2012, 19:15
   
  0
   
  0

  Здравейте! Не се стърпях и реших и аз да се включа. Аз съм о.р. от 2 години. Колегите, които са родени след 1 януари 1960 год. ги чака още една "придобивка" - пенсиите ги орязват с между 150 и 280 лева заради т.н. "допълнително доброволно задължително пенсионно осигуряване". Натрупаната сума ще се изплаща след навършване на пределната пенсионна възраст - 63, 64, 65 и т.н години. За некролози и прясна пръст. Това е последната подигравка с нас.

 22. #22
  пдводничар 14 ное 2012, 18:29
   
  0
   
  0

  Прецакан "Истината е, че БА загива!!!"
  През 2001 се носеше слух че армията ще става 12 000. Никой не вярваше. Колеги обаче, разправяха че са виждали щатския план за 12 000 армия, още към 1998. Въобще става така - глобалния елит работи местните аборигенски елити и заедно правят каквото си искат. Народ, армия ... това за глобалния и аборигенския ни елит е бля-бля.
  Подводничарския занаят замина. Сега е ред и на други занаяти в армията които да загинат. Армията се превръща във васални части ходещи по мисии. След години може и да не знаят че армията е да защитава държавата от чужда армия. Занаятът как мъжете да защитят страната си от външна агресия постепенно ще се изгуби. А изгуби ли се този занаят рано или късно ще се изгуби и държавата
  Някъде напред в бъдещето всяка държава ще воюва, неминуемо. Ако войната не е успешна държавата може и да загине. Този път завинаги. Ма кой му пука. Политиците ни виждат в нещата не в далечина а в радиус една педя около носа.

 23. #23
  off ицер 15 ное 2012, 06:18
   
  0
   
  0

  "След това заяви, че ние още преди 1 година сме знаели какви реформи предстоят"
  Ега ти и опашатата, нечистоплътна и долна лъжа. Абе лъжата си е лъжа, други определения не и трябват.
  Туй дойде изневиделица, като гръм от ясно небе. Дойде три месеца преди нова година. И за такова кратко време човек трябва да вземе едно от най-важните решения в живота си.
  Все едно че не става въпрос за хора със семейства. Не става въпрос за сънародници. Сънародници които трябва да се уважават един друг за да ги уважават и тези навънка.
  Наистина почвам да си мисля че слуховете за хасковското цигане ще се окажат вярни.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка