Почина Лилян Тодоров, създател и съсобственик на карго компанията „Ер София”

Pan.bg 15 дек 2012 | 20:12 views (6925) commentaries(0)
img На 6 декември 2012 г. след тежко боледуване почина един от най-известните и уважавани авиационни ръководители в България – съакционера в авиокомпания „Ер София” Лилян Тодоров.

По този повод публикуваме съболезнователното писмо от Светослав Станулов, управител на ИВТ и председател на АБА:
„От името на Института за въздушен транспорт ЕООД и лично от свое име изказвам най-искрените си съболезнования по повод тежката загуба.
Напусна ни един от основателите на карго авиацията не само в България, но и в редица африкански и азиатски страни, създателят на първото авиационно оборудване за въздушен превоз на състезателни коне и живи животни, чието име е познато в далечните Сингапур, Австралия и Нова Зеландия.
image
Лилян Тодоров (вляво) заедно с Георги Иванов

Биографията му следва всички предизвикателства на човек посветил се на гражданската авиация. Тя преминава през авиокомпания „Балкан”, през първата в България частна товарна авиокомпания „Ер София” оперираща практически в целия свят, през разработването на летателна площадка „Ихтиман”, през изграждане на зарядна станция за авиационно гориво, през първото голф игрище в България с хотел и ваканционно селище в Ихтиман, през създаването на съвременен Учебен център за пилоти.
За развитието и възхода на българската авиация бяха необходими хора като него – упорити, настойчиви, дръзки, имащи куража да внедряват новостите, да се борят и да ги отстояват.
В най-трудните за авиацията ни времена създаде кадри и даде хляб на десетки хора.
Лилян Тодоров беше един от основателите на Асоциацията на българските авиокомпании. В Ихтиман, на годишните срещи на Асоциацията той посрещаше ръководителите на авиокомпаниите, държавни мъже, народни представители, ветераните. Това допринесе за консолидирането на бранша и даваше възможност да бъдат поставяни критично и решавани проблемите от които зависеше оцеляването на българската авиация.
В историята на българската гражданска авиация той остави дълбока следа. Навсякъде се стремеше да е сред първите и такъв ще го запомним.
Поклон пред паметта му.

Екипът на сп. "Клуб КРИЛЕ" изказва своите най-искрени съболезнования на семейството, близките и приятелите на Лилян Тодоров.

Поклон пред светлата му памет.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker