Да си спомним: Преди 69 години загина летецът Димитър Списаревски

Pan.bg 20 дек 2012 | 08:32 views (2116) commentaries(5)
img blitz.bg

Първата българска жива торпила сваля американски бомбандировач с таран и пада близо до село Пасарел


На 20 декември 1943 г. армада американски бомбардировачи ‘летящи крепости Б-24 Либърейтър, охранявани от 50 изтребители се насочва да бомбардира за пореден път София. Димитър Списаревски е един от изтребителите на бойно дежурство на летище Божурище с Месершмит Ме-109G-2, които трябва да пресрещнат бомбардировачите преди да достигнат града. Това е първият му боен полет, за който той се готви отдавна.

Според бойния дневник на 3/6 изтребителен орляк, в който лети Списаревски, битката протича по следния начин: Либърейтърите летят към София в клинов строй по тройки, ешелонирани в тилна колона, краят на която се губи до хоризонта.

Българите формират насрещен боен ред, ешелонирани поятно, по четворки в тилна колона. Летят срещу противниковите самолети на 6000 метра височина. Българският орляк 3/6 има задачата да завърже бой с противниковите изтребители, а в това време другият орляк — 2/6, да удари бомбардировачите и да ги принуди да хвърлят бомбите си извън София.

Самолетът на Списаревски не успява да стартира, затова той излита с резервна машина, със закъснение след другите. Когато достига до бомбардировачите, въздушният бой вече е започнал.

С безумно смела маневра, той сваля един бомбардировач. Списаревски се измъква от два американски изтребителя, насочва се към група от 16 Либърейтъра, но в борбата си с охраняващите го британски изтребители свършва патроните на бордовата картечница.

Тогава, без колебание, той се блъска във водаческата машина. Бомбардировачът е разцепен във въздуха, спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна. Самолетът на Списаревски пада на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е открито сред отломките.

Димитър Списаревски, първата жива българска торпила, е произведен посмъртно в чин капитан. Погребан е в Централните софийски гробища, Алеята на летците. За свалянето на един четиримоторен бомбардировач на летеца са признати три въздушни победи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  ВВС 20 дек 2012, 11:50
   
  0
   
  0

  Дълбок поклон към защитниците на българското небе!! Никога няма да бъдат забравени!!

 2. #2
  Yegor 20 дек 2012, 12:19
   
  0
   
  0

  Герои винаги остават в паметта на народа ...
  Голям приятел на България Егор Амбарян, Армения

 3. #3
  Rebell shooter 20 дек 2012, 12:39
   
  0
   
  0

  Дълбок поклон...

 4. #4
  Ум Белия Делфин 20 дек 2012, 17:35
   
  0
   
  0

  Поклон!

 5. #5
  3/6 орляк 21 дек 2012, 06:18
   
  0
   
  0

  Поклкон пред героя на България,дал живота си за нашите деца и борил се успешно с американската политика по света!!!
  ПОКЛОН!!!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker