Отпразнуваха 100 години сръбски ВВС с големи надежди за нов изтребител

Pan.bg 29 дек 2012 | 12:25 views (3125) commentaries(2)
img Мирослав Лазански - http://www.politika.rs

Месец април 2013 г. ще бъде най-важният в съществуването на сръбските ВВС.
Тогава изтича ресурсът и на последния МиГ-21 и те ще бъдат свалени от въоръжение след 50 годишна историческа служба.
Така сръбските ВВС ще останат само с 4 броя МиГ-29. Те обаче са крайно недостатъчни за охрана на нашето небе. Истината е една - Сърбия спешно се нуждае от нов изтребител.
Припомняме, че на 24 декември, само преди няколко дни, отбелязахме официално 100 години сръбски ВВС.
На тази дата в Ниш е формирана Първа въздухоплавателна команда към Сръбската войска. Един век след историческото начало ние имаме твърде малко авиация. Последният МиГ-21, който лети е на възраст 30 години. Няколко пъти му е удължаван ресурса и наистина е време изтребителят да прекрати славното си съществуване.
Наистина, че имаме добри системи за ПВО, но са ни крайно необходими и нови изтребители. Именно те могат да прихванат по най-бързия начин чужд нарушител, който да го съпроводят извън сръбското въздушно пространство или пък ако се наложи, да го принудят да кацне на сръбско летище.
Държавата ни се стреми да се присъедини към ЕС, а условията за влизането на нови кандидатки е да могат да охраняват въздушното си пространство. Нашите орли - G-4, не могат да изпълняват тази мисия, защото не са достатъчно модерни.
Наскоро руската делегация ни предложи прекрасна оферта за 12 броя МиГ-29М2, системата БУК и ракетен комплекс C-300. Това предложение наистина си заслужава да се обсъди внимателно. Критиците ще кажат - защо да купуваме от Русия, не може ли от САЩ F-16 или F-18?
Проруски настроените специалисти отговарят, че руската техника също е добра колкото западната. А и все още имаме санкции от САЩ и от страните, които членуват в НАТО за продажба на сложни западни военни технологии в нашата страна.
Да си кажем истината - покупката на военни самолети е винаги политическо решение. Нашите пилоти открито заявяват, че за сръбските ВВС е необходим МиГ-29М2 - така и те ще се приучат бързо, така и техниците ще бъдат улеснени в работата си. А и цената и логистиката си заслужават. Ако Сърбия смята да отдаде небето си да бъде пазено от чужди изтребители, то руското предложение засега изглежда най-приемливо, това да не се случи. Ако
в момента не успеем да решим или оставим на по-късен етап изборът на нов изтребител, от Москва ще решат, че за пореден път сме несериозни и не мислим за авиацията си.
Ако нямаме нови изтребители от ЕС могат да решат, че нашето небе е несигурно и да отклонят големия граждански въздушен трафик през Сърбия и по този начин да загубим много пари!
Сръбският министър на отбраната и първи вицепремиер Александър Вучич на 24 декември заяви, че му предстои скорошно посещение в Русия. Аз не виждам друг смисъл на визитата му, освен решаването на проблема с новите сръбски изребители, които трябва да дойдат от Русия. Другата работа по търговските проекти може да я свърши и останалата част от делегацията.
Може би точно датата 24 декември 2012 г. е предопределена за ново начало на сръбските ВВС?

image
Момент от празненствата на летище Батайница - 24 декември 2012 г.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
На 24 декември се проведе кратък парад в Белград по случай 100 години сръбски ВВС и 50 години ПВО. Ген. Любиша Дикович, началник на ГЩ на армията на Сърбия, заяви че се надява следващата година да бъде началото на ренесанса за сръбските ВВС. Той каза, че е уверен в по-нататъшното укрепване на авиацията и армията, като тя има пълната подкрепа от политиците.
Ген.майор Ранко Живак, командващ ВВС, също държа реч: "Приоритет през 2013 г. ще бъде борбата за по-голяма сигурност, защита на живота и здравето на нашите хора и запазване на техниката, с която сръбската армия работи. Разбира се, продължаваме усилено работата и по проекта за нов изтребител. Нека отдадем почит и на загиналите през 2012 г. - Небойша Милич, Славиша Маркович и Горан Савич.
През 2013 г. ВВС ще участват в 3 важни международни учения - стрелби с румънските ВВС, голяма учебна подготовка на ВВС и ПВО в България и съвместно тактическо учение с няколко държави."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  еазде 29 дек 2012, 18:39
   
  0
   
  0

  е, те това е! - пилотите казват какви изтребители искат! Нямат си Аню...

 2. #2
  kiro 29 дек 2012, 23:09
   
  0
   
  0

  Погледнете размера на външният им дълг.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker