Ген.Михов: L-39ZA ще летят още тази година. Изборът на нов изтребител трябва да е съобразен със закона

Pan.bg 08 яну 2013 | 17:58 views (6220) commentaries(24)
img Изборът на нов изтребител трябва преди всичко да е законосъобразен
Генерал о.р. Михо Михов пред сп. «Клуб КРИЛЕ», едно интервю на Д.Ставрев
Интервюто е публикувано в брой 1 2013 г. на списанието, което вече е по реповете в цялата страна


- Генерал Михов, като дългогодишен командващ на ВВС и началник на ГЩ на БА, как оценявате сегашното състояние на ВВС на България и отделните родове войски в нея – изтребителна авиация, ударна авиация, транспортна авиация, учебна авиация, РТВ и комуникации, ЗРВ? Адекватни ли са те на задачите поставени пред тях и на геополитическата ситуация около България?

- Първо искам да припоня на Вас и колегите Ви от редакцията, както и на читателите на сп. „Клуб Криле”, че започваме една нова година, по точно, първата от второто столетие на нашата авиация. Да ни е Честита и в житейски план! Предполагам, че това е и повода да разговаряте с мен. Като казвате „дългогодишен” ми се иска да подчертая, че това дълголетие все пак идва от края на миналия век и едва ли такива като мене са адекватни и полезни с мнението си за състоянието и перспективата на днешната Българска армия и нейните ВВС. Но да опитаме...
В момента и тук на Балканите се води политика на „геополитическо успокоение” и в този смисъл състоянието на нашите видове въоръжени сили отговаря на тази политика. Смятам, че в момента ние нямаме боеспособно съединение, което да изкара по тревога над 60 % от техниката и въоръженията си. За подготовката на личния състав не говоря. Точно това бях заявил в НС още през 1998 г. След това предприехме мерки и с бюджет за МО 2,6 % от БВП, боепособността на няколко бригади от СВ и бази от ВВС и Флота беше възстановена. Заради това, по-мъдрите от нас казват, че ”стратегическото успокоение винаги е било съпровождано от ... безпокойство!” Безпокойство от малкия бюджет отделян за армията и респективно за родовете войски на ВВС вече няколко последователни години. Безпокойство от големия отлив на подготвени кадри, поради отнети социални придобивки и липса на политика и практика за мотивация към военна служба на днешните генерации офицери, сержанти, войници и матроси. Безпокойството за мене идва главно от факта, че мисиите на БА и респективно ВВС
са дефинирани в „Бялата книга” от 2010 г. със стратегически за страната ни размах. Но силите и средствата, с които разполагат, като боеспособност, едва ли биха изпълнили успешно поставени им задачи дори с оперативен такъв. Нека си припомним основния закон на въоръжената борба. Той гласи, че формите и способите за воюване се определят от наличните сили и средства. Мисля, че не стоим добре дори и пред себе си, ако и да ни хвалят трансгранично.

- Какво е мнението ви за течащата и в момента процедура за избор на нов изтребител на българските ВВС – считате ли че е прозрачна, смятате ли че заложените критерии са адекватни на нуждите на ВВС?

- Нямам и не искам да имам пълна представа от процедурата за избор на нов многоцелеви самолет за нашата авиация. Не мисля, че процедурата трябва да е толкова прозрачна, колкото законосъобразна, наблюдавана от правозащитните органи и професионално подготвена. Все още витаят слухове и подозрения за съмнителни сделки при т.н. модернизация на армията, с камиони, вертолети, фрегати и прочие „съвременни” системи и боеприпаси за тях. Колко пъти си говорихме по темата за нов многоцелеви самолет и все до едно и също нещо стигаме?! А то е, че липсва политически кураж, изборът да се предостави на висшите военни в този момент, когато правителството е избрало схемата за заплащане и е осигурило парите с необходимия за страната ни офсет. Недоумявам защо този въпрос ще се внася в НС, както съм информиран от медиите. ВВС имат капацитет и много подготвени висши офицери с перспектива да командват този вид въоръжени сили. Какво е това, или онова, което пречи вече толкова години на тях да се доверят държавните институции и авиационната ни общественост?! Иначе казано, защо са ги назначили на тези длъжности, ако не могат да вземат обосновани решения. Способностите им са прозрачни и известни. Те пък от своя страна нямат право да казват, че изборът на нов самолет ще бъде политически. Политическият избор е предизвестен още от тогава когато „саморазпуснахме” Организацията на Варшавският договор (ОВД) и втори, че и трети път, когато станахме член на НАТО и на ЕС. Ето, заради това и от края на декември м.г. отново имаме същата многоповтаряща се от десет години насам ситуация. Нека припомня, че нашите пилоти от най-новата ни авиационна история винаги са се радвали само на новодоставени от правителството бойни летателни апарати идващи направо от завода производител. Един единствен път и то по метода на каскадирането след влизане в сила на Договора за ограничаване на въоръжените сили (ДОВС) подписан между НАТО и ВД получихме „втора ръка” МиГ-21бис. На него летяхме в Балчик. Аз мисля, че България се нуждае от чисто нов самолет. От завода.
Нека се поучим и от израелските политици и военни. Те отдавна са казали, но кой да слуша и чува,че няма велика сила, която ще си даде труда да подкрепя малка държава, която е престанала да бъде военен фактор. Защо да залагат на такава държава, чийто съседи стават все по- силни, а тя (нашата държава) им позволява да я унижават.
Е, нека не я докарваме до там, въпреки „глобалното и стратегическото успокоение”!
image

- А какви са според Вас възможностите за ремонт и модернизация на МиГ-29 и Су-25 и дали това няма да е по-икономически изгодно за МО и ВВС.

- Това и до сега си беше изгодно за не един министър на отбраната и все още е. Но всяко прието на въоръжение средство и платформа не само в авиацията си има край на системно използване, като ресурс, адекватност на променящата се среда за сигурност и в крайна сметка като съюзна и политическа коректност.
На сегашния етап, ремонта и използването на много добрите ни самолети МиГ-29 и Су-25 е изход, но не и вход към модерната отбранителна политика, за която претендираме, че водим още от приемането ни в НАТО. В крайна сметка най-важното е, че пилотите и авиационните специалисти са безценен капитал и за тях МО и държавата трябва да направят всичко, за да подържат навиците и боеспособноста им чрез системни полети и учения.
За това добре е, ако продължаваме да използваме остатъчният им ресурс и заделяме парички за нов самолет. Разбирате, че говоря пред читателите само като съратник на ВВС от когото вече нищо не зависи.
- Г-н генерал, какви дейности по УТС L-39ZA Аlbatros на българските ВВС са предвидени в сключения договор между МО и фирма „Аероводоходи” – за възстановяване на летателна годност, ремонт, модернизация, на колко на брой самолета? Как тези дейности са разпределени в годините?

- Такъв проект, с подписано рамково споразумение и договор, действително има и аз мисля, че по него е най- добре да разговаряте с представители на МО или на „Аероводоходи”.
Аз лично приветствам решението на ВВС и МО, да се положат разумни усилия, българската авиационна школа да бъде укрепена, чрез възстановяване експлоатацията на самолет L-39ZA. Този тип учебно- боен реактивен самолет беше спрян от полети поради изтичане на ресурса му по календарно време без да е изчерпан ресурса му по експлоатация във въздуха (по нальот). Това си е наша вина пред данъкоплатците в повечето случаи поради обективни за БА и ВВС причини водещи до не съчетаване на двата ресурса, заради липса на гориво, резервни части и прочие военно- технически и военно-политически обстоятелства.
Тъкмо за това, с този проект се възстановява летателната годност на шест самолета. До колкото знам това ще се случи до края на 2014 г. По- важното е, че първите 3 самолета е планирано да се предадат на ВВС тази пролет. Надявам се с това разумно решение, МО и ВВС да мотивират малкото останали инструктори в „гнездото на орлите” в Долна Митрополия и най-вече курсантите-пилоти готвещите се за авиоинженери във факултет „Авиационен” на военния ни университет, т.е. в същото това „гнездо”, да не загубят името и авторитета си.

- Какво ще е участието на български фирми в тези дейности като обем, къде ще се осъществяват те, колко специалисти и работници ще бъдат ангажирани с тях?

- Като председател на Консултативния съвет на ТЕРЕМ „Г. Бенковски” ЕООД съм информиран, че удължаването на ресурса на два самолета L-39ZA вече се извършва в Долна Митрополия и взавода на Aerovodohody в Прага, а капитално-възстановителния ремонт (КВР) на третия самолет започна в нашия авиоремонтен завод в Граф Игнатиево. Водещи при реализирането на проекта са Aerovodohody, а подизпълнител е ТЕРЕМ „Г. Бенковски” ЕООД. Това е регулирано с подписан отделен договор и разделителна ведомост за инженерно-техническите дейности. Тук в България са ангажирани няколко десетки чешки и български авиационни специалисти.
Наскоро в Долна Митрополия се проведе координационна среща между командването на ВВС, като заявител, и другите две страни от договора по реализирането на проекта. На тази среща присъствах и аз. Освен, че беше конструктивна, тя беше и много навременна. Оцени се работата на всички и се набелязаха мерки за изпълнението на договора в срок.
Неоценима е помощта на инженерно-авиационната служба ( ИАС ) от базата в Долна Митрополия. Кадрите там са много подготвени и работят по проекта с цел да възстановят знанията и навиците си за експлоатация на самолета и използването на наличната от преди проверовачна апаратура и самолето-обслужваща техника.
Ето, защо приветствам това решение на ВВС. Те имат капитал от добра техника и подготвени кадри, които ще носят принадена стойност и ще поевтиняват много години обучението на новите генерации пилоти и авиационни специалисти. С реализирането на този проект няма да загубим и способностите на завода и неговите кадри за ремонт на летателни апарати (ЛА). Така държавно отговорно се осигурява и изпълнението на военновременните задачи на предприятието по изискванията на Постановление №293 на Министерския съвет на България. В крайна сметка важно е с примера и опита в България да разширим поръчките за ремонти и от други страни и фирми. Такъв подход има както икономически, така и боен ефект.

- Какво е техническото състоянието на L-39ZA Аlbatros на българските ВВС на база на проведените огледи от специалисти от „Аероводоходи” и в какъв период ще могат да бъдат доставени първите оперативно готови самолети на Учебната авиационна група в Долна Митрополия?

- Нашите чешки партньори споделят, че самолетите са експлоатирани и поддържани технически грамотно и отговорно. Нека напомня, че ВВС бяха стартирали друг проект, за възстановяване на летателната годност само на два самолета. При преглсда на единия от тях бяха открити от представителите на завода производител недопустими пукнатини по носещите елементи на тялото на самолета. Всичко дефектирало ще се подмени с ново без да се оскъпява проекта, което е жест от страна на Aerovodohody към МО и ВВС..
Най-вероятно сроковете ще се спазят. И трябва, защото до колкото знам вече е планирано използването на тези 3 самолета L-39ZA още през тази година. Нали знаете, че самолета не е каруца и ако се открият други недопустими повреди това ще наложи корекции във времето.
Като наблюдавам работата на специалистите и оценявам отговорноста на началниците им, мисля, че в края на април летището на Долна Митрополия отново ще припознае шума на реактивния самолет.
Силно го желая!

image

- Какъв ресурс ще имат ремонтираните машини по часове и години – планер, двигател и другите системи?

- Първите 2 самолета, на които само се удължава ресурса по време ще могат да се експлоатират две години, защото те имат остатъчен ресурс по нальот. След експлоатацията им през тези две години, те подлежат и са включени в договора за КВР в числото на шестте самолета. Третият самолет, на който започна КВР и ще бъде готов най-вероятно в края на май 2013 г., както и другите след него, ще имат календарен ресурс 7,5 години и/или 1500 часа нальот във въздуха. Представете си каква подготовка биха дали инструкторите на курсантите и на себе си за 9000 часа налют във въздуха!!

- Какво ще е мястото на L-39ZA в системата за подготовката на пилоти за българските ВВС с оглед на идването на нов изтребител западно производство? Предвижда ли се в бъдеще да се модернизира авиониката и кабината за да се доближат до западните аналози?

- Какво планира ВВС и МО в тази посока аз не мога да кажа, но като бивш инструктор и командир обучавал курсантите випускници на летище Каменец в края на Студената война мога да споделя следното:
Методически е додре и вече има натрупан опит, опознавателните полети и първоначалната подготовка на курсантите летци да започне на самолет Pilatus PC-9M. На този витломоторен самолет съм летял в Холандия и в завода производител в Швейцария. Отличен е, защото е добре балансиран по устойчивост и управляемост и най- важното, оборудван е със съвременна авионика. Според мене, от него направо да се премине на реактивен самолет четвърто и пето поколение е доста рисковано. Тук в борбата за безаварийност и безпроблемно обучение на младите пилоти се предлага усвояването на реактивния учебно- боен самолет.
Преди години, когато летях на МиГ – 29, подкрепих идеята курсантите випускници да се приучат на него направо от училището където бяха летяли само на L-39ZA. И се справиха безпроблемно.
При приучване на западния нов самолет (когато и да дойде), те ще имат подготовката за същата авионика от самолет Pilatus PC-9M, но ще им липсва моща, скороста и бойното използване с реално въоръжение, което по този наш проект ще им даде самолет L-39ZA. Това е моето скромно мнение. Разбира се, че командването на ВВС си знае работата и задълженията. Те са съвремието, ние сме миналото.
Остава да им пожелаем приятни полети и успешна служба като бойни летци на България..!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 24

 1. #1
  rado 08 яну 2013, 18:11
   
  0
   
  0

  Този генерал не беше ли онзи дето се кълнеше в началото на реформите, че "по-малко от 80000 щика нямал да командва"...
  Май вече е заменил патриотичното понятие "щик" със европейското "евро" и сега вече изчислява всичко не във щикове, а в евра...

 2. #2
  Preslav 08 яну 2013, 18:14
   
  0
   
  0

  Много бързо прочетохте интервюто... Първо ченене и после изказвайте мнение.

 3. #3
  umin 08 яну 2013, 18:45
   
  0
   
  0

  ...както винаги многословен и точен... :) напъва ме да изрека некоя простотия, че заради точно такива сега майката ни се разплака! Много ерудиран, знае да приказва и максимално извлича полза за...себе си. Машалла майор Михов, машалла!

 4. #4
  !!! 08 яну 2013, 18:54
   
  0
   
  0

  Е аз пък го прочетох. Ген. Михов винаги е владеел вербалното изкуство. Щеше да е прекрасно ако беше така загрижен и когато нещата зависеха от него. И не разбирам защо се насажда мнение, че новият изтребител е по-модерен и способен от стар, но модернизиран такъв. Новият е базова версия!!! За всички екстри се плаща допълнително (както е и в автомобилостроенето). Стига с тези експерти от нафталина!!!

 5. #5
  fitter 08 яну 2013, 19:00
   
  0
   
  0

  На този сме му сърбали попарата.

 6. #6
  Константин 08 яну 2013, 20:14
   
  0
   
  0

  Компетентното мнение на генерал М.Михов би било само от полза за българската армия и ВВС.

 7. #7
  До #6 08 яну 2013, 21:07
   
  0
   
  0

  Недей! Няма смисъл! Тя цялата ти кариера в ласкателства е минала! Не може на всички да се мазниш така. Жалко е! Вкарай и малко мъжко поведение!

 8. #8
  Тони 08 яну 2013, 21:21
   
  0
   
  0

  Напълно съм съгласен с Константин. Ген. Михов е казваше, че ВВС са много зле през 1996 - 1998г.
  Ген. Михов е и истински дипломат, не защото беше посланик.
  Сега виждам, че ген. Михов е и истински Business Developer. Това го казвам с уважение, наистина.
  Който казва, че военните не стават за бизнес е в голяма заблуда.
  Интервюто е много добро. В него е показан "Бизнес модела" за една армия - "няма велика сила, която ще си даде труда да подкрепя малка държава, която е престанала да бъде военен фактор. Защо да залагат на такава държава, чийто съседи стават все по- силни, а тя (нашата държава) им позволява да я унижават."
  В САЩ казват: "Армията е инструмент за прокарване на политиката"
  Но, в крайна сметка: (Както казва ген. Михов)Който иска да слуша и чува! :)

 9. #9
  Тони 08 яну 2013, 21:29
   
  0
   
  0

  След това интервю вече ми се изясни бизнес модела за закупване на F-16!
  Плана наистина включва всички засегнати и ги компенсира за този избор.!

 10. #10
  Ваш човек 09 яну 2013, 05:53
   
  0
   
  0

  Ех, колеги, откъде събирате толкова негативизъм! Ген. Михов не ни защити, когато можеше, ген. Попов не мисли за нас.
  Всички казват, че във ВВС сме най-интелигентни. Е, добре де, хайде да помислим. Лесно ли е на тези генерали, те ли вземат решенията?
  Аз съм имал доста контакти с ген. Попов, зная колко много усилия полага за хората си, зная колко много го боли и как мечтае да имаме силни, съвременни модерни Военновъздушни сили. Колко много се бори за това. И колко има нужда точно от вашата подкрепа!
  А някой попитал ли е ген. Михов в каква ситуация е бил поставен когато започна реформата?
  Много е лесно да плюем непрекъснато.

 11. #11
  войник 09 яну 2013, 10:43
   
  0
   
  0

  Поредният предател, който след пенсионирането си, се е уредил пак при военните-сега пък към ТЕРЕМ! Докога, всеки пенсионер, старши офицер ще е представител на една или друга фирма и ще цоца паричките на армията!

 12. #12
  Yegor 09 яну 2013, 14:31
   
  0
   
  0

  Запознат съм с генерал Михов.Това е изключително компетентен авиатор и голям патриот на българските ВВС.В интервю за да видите как се чувства той за ВВС и търси изход от трудна ситуация.
   Голям приятел на България Егор Амбарян, Армения

 13. #13
  !!! 09 яну 2013, 17:47
   
  0
   
  0

  Yegor, приятелю, ти си запознат с ген. Михов, а ние го познаваме. Той е не само компетентен авиатор, ами компетентен политик и какво ли още не! С две думи - ПЕНКЕЛЕР!

 14. #14
  -... 09 яну 2013, 23:40
   
  0
   
  0

  Който говори много-работа не върши, тоя не му спираше мелницата преди и сега само приказва, той пропусна златна възможност да влезе в историята, но е играч на дребно-дребна душица, а историята такива не взема! ЗКПЧ си е бил винаги, тоя манталитет е неизкореним и нескриваем, прозира винаги под "европейски" и "глобални" мисли и изказвания! Тоя беше идеален за гворител (на командващия на ВВС и говорител на Н-к на ген.щаба ) ама някой си помисли че става за началник и така се поиздигна! За мен винаги си е бил и остава- мазньо-някакъв си, не знам защо но никога не съм могъл да го приема за генерал....дано да е в мен причината и само аз да мисля така !

 15. #15
  МАЛЧЕВ 10 яну 2013, 12:11
   
  0
   
  0

  Добре изпипано интервю!Този мой бивш подчинен а после и началник е толкова сладкодумен,че почти ме омагьоса.незнам доколко загриженоста е причина за това интерчю,но ако разчита на късата памет на колегите си,мисля ,че се лъже.Той все още трябва първо да отговори на някои въпроси ,да се извини за празнодумието си когато беше наяалство и тогава ,,компетентно"да дава съвети:
  -защо унищожихме изправните и с ресурс МиГ23 /изтребители и бомбардировачи/;
  -защо точно сега му дойде на ум за Л39;
  -кой предложи да се купи Пилатус след като е архаизъм първоначално летците да се обучават на витлов самолет;
  -какво направи в БЮРМакедония като посланник за ,,добросъседските"отношения.
  Другото е казано във горните мнения.

 16. #16
  !!! 10 яну 2013, 15:39
   
  0
   
  0

  Е ако това (#15) е Малчев - човекът МиГ-23, мога само да му се възхищавам!!! А иначе както се казваше едно време "Тихо, че идва Михо"! Много приказки, малко действие!

 17. #17
  Preslav 10 яну 2013, 15:49
   
  0
   
  0

  Г-н Малчев, припомняме ви, че и в момента американските летци се обучават първоначално на витлов самолет. Това архаизъм ли е?

 18. #18
  rezervist 10 яну 2013, 21:08
   
  0
   
  0

  До Preslav!
  Не знам до колко сте запознат с армейската действителност и в частност с ВВС, но това е същият ген.Михов, който тръгна по пътя на армейската иерархия благодарение на сладкодумието си пред незнам кой си конгрес на БКП и когто Мирчо Асенов после цитира "Както каза комуниста Михов това, ... както каза комуниста Михов онова и т.н." и ТАТО после го привиква и го бута по възходящата стълбица на военното израстване. Благодарение на това си сладкодумие и нагаждачество стигна до тези висоти в армейската иерархия, но и благодарение на него започна разбиването и ликвидирането на ВВС като род войска.
  Колкото да Малчев - служил съм с него и мога да кажа:
  "Браво полковник. Винаги си бил на точната вълна и с правилните мнения и оценки"

 19. #19
  Preslav 10 яну 2013, 21:28
   
  0
   
  0

  Относно витловата авиация Малчев не е прав. Нека влезе и отговори на въпроса поставен от мен.

 20. #20
  ор 10 яну 2013, 23:11
   
  0
   
  0

  Е нема дати отговори...Ние пък летиме от първи курс на реактивни и когато Малчев е бил полковник, аз бях лейтенант...И чудно защо моето мнение се припокрива с неговото...На витлов върви да се кефиш и ако искаш да си в бойната авиация се върни 70 г. назад, ама мисля, че тогава ще ти е трудно да изкажеш мнение.

 21. #21
  OP 11 яну 2013, 00:36
   
  0
   
  0

  Въпроса за витловите самолети е извън темата. Още повече, че в настоящите условия при отсъствието на реактивен учебен самолет е безсмислено да се дискутира това.
  За сведение в канадските ВВС правят по 120 часа на витломоторни (30 на Grob 120A и 90 на Harvard II, който си е Пилатус отвсякъде) плюс друти 70 на Hawk (модернизиран с glass cockpit). После преминават на F-18. Като цяло - нищо по-различно от нас. Следователно Пилатуса си е много добре позициониран.

 22. #22
  Тони 11 яну 2013, 12:21
   
  0
   
  0

  Пилатуса е оборудван като истински истребител. Пилотите тренират работа с електрониката във въздуха с мноооого по-малко гориво!
  След това се качват на изтребител, след като познават и използват електрониката ефективно!

 23. #23
  До Тони 12 яну 2013, 09:41
   
  0
   
  0

  Тони, проблемът е там, че от Пилатус на изтребител е доста трудничко. Нанагорно им идва на момчетата. Не напразно американците след витловия самолет минават през учебен реактивен и чак тогава евентуално на изтребител!

 24. #24
  Preslav 12 яну 2013, 10:13
   
  0
   
  0

  За това - Л-39 е опция. Така че по-добре наистина да литнат, и аз одобрявам идеята на Михов. Като не се намери друг да го направи досега.

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка