Планинското спасяване вече с хеликоптер

Pan.bg 16 яну 2013 | 19:32 views (2927) commentaries(2)
img bnt.bg

Планинските спасители най-после разполагат с хеликоптери. Частен инвеститор предостави на Планинската спасителна служба 4 вертолета с пилоти и наземен екип. Те ще бъдат разположени в различни точки на България. Въпреки благородния жест, България остава единствената държава в Европейския съюз извън системата ХЕМС, която осигурява медицинско спасяване от въздуха.

Този хеликоптер е сбъдната мечта за планинските спасители. И това наистина не е преувеличено. Отговор е и на молитвите на близките на бедствалите в планината.

Този хеликоптер може да се издигне на 4 хиляди метра височина. Така реално позволява на планинските спасители да имат видимост над всяка една планина в България и да намират пострадалите.

Вертолетът е оборудван с носилка и раздуващ се матрак. В него има място за двама спасители с материали за първа помощ.

Петър Терзийски - началник на Планинската спасителнна служба - Боровец:
- С хеликоптерите, които вече идват на помощ, ще бъде много по-различно, много по-бързо, смислено и човекът, на който ще бъде оказана помощ - тоя транспорт, който ние по някой път го правим по 7-8 до 10 часа сега ще бъде ликвидиран за половин час.

Мариян Боновски - инвеститор:
- В момента сме предоставили на двата курорта - на Боровец. И на Пампорово има един, в Горна Оряховица е стациониран трети хеликоптер, който ще обслужва Стара планина и в района на София евентуално ще има четвърти.

Новината за хеликоптера сигурно ще е особено добра за Нели. Тя загуби сина си при преход в Пирин през лятото. Оттогава се бори това да не се случи на други.

Нели Ганева - майка на загинал турист:
- Надявах се на хеликоптер, надявах се да дойде, защото това беше и моята надежда, и нашият шанс - на него и моят.
БНТ:
- Какво искахте да чуете в този момент?
Нели Ганева - майка на загинал турист:
- Шума на хеликопер, нищо друго, само това се молeх.

Този хеликоптер може да извози пострадалия до медицински пункт. Не може обаче да кацне на площадка в болница или да реанимира пациент във въздуха. С две думи - далеч e от хеликоптерите за медицинско спасяване от въздуха - ХЕМС. Именно те са следващата цел на инвеститорите.

В Европа медицинските хеликоптери се финансират от застраховките на туристите. Инициативата за въвеждането на ХЕМС у нас е подкрепена от над 2
хиляди души във Фейсбук. Другата им цел е да се увеличи разрешеното време за летене, което през лятото е до 19 часа - така че човешкият живот да не зависи от часовника.
Автор: Цвета Младенова
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  17 16 яну 2013, 19:39
   
  0
   
  0

  "Мариян Боновски - инвеститор:
  - В момента сме предоставили на двата курорта - на Боровец. И на Пампорово има един.Този хеликоптер може да се издигне на 4 хиляди метра височина"
  Защо не спасиха алпинистите на Рилските езера ами военните пак свършиха работата.

 2. #2
  bobo 17 яну 2013, 16:06
   
  0
   
  0

  Система за аероевакуация да не се развръща от днес за утре. Сляпото критикарстване е глупаво. Имаме си много проблеми, но не може да очакваме те да се решават светкавично, след като са забатачвани с години.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка