Армията постоянно губи бойни способности, на военния министър не му пука

Pan.bg 16 фев 2013 | 08:23 views (4700) commentaries(37)
img Аню в позата на щрауса

Армията постоянно губи бойни способности, на военния министър не му пука

Венцислав ЛАКОВ, Народен представител от ПГ АТАКА, Член на Комисията по външна политика и отбрана

www.vestnikataka.bg

Политическото ръководство на МО продължи да харчи нецелесъобразно. С щедра ръка бяха подписани неизгодни и скъпи договори за поддръжка и обслужване на самолетите „Спартан“, за експлоатационни ремонти на вертолетите „Кугър“ и автомобилите „Мерцедес“.

В същото време не бяха заделени необходимите средства за ремонти на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24 и самолетите Су-25. Доста от тези машини бяха продадени на безценица, а парите потънаха неизвестно къде. Случиха се и куриози – трите стари фрегати, закупени от Белгия, в момента имат само по едно действащо оръдие и никакво ракетно въоръжение. Повече от половин година щурмовите самолети в Безмер стояха на земята заради дребна гербаджийска далаверка с доставката на пиропатрони за катапултните им седалки. Едва след намесата на АТАКА в парламента част от щурмовите Су-25 полетяха отново.

Някога имахме 4 ракетни и 4 артилерийски бригади. Днес разполагаме само с един артилерийски полк. Имахме 1400 тежки оръдия с калибър над 100 мм – сега са останали 200 бр. В момента в двете бригади на СВ има само по един дивизион САУ „Гвоздика“. Нарязахме оперативно-тактическите си ракети „Скъд“, „Фрог“ и СС-23 и сега разполагаме само с един дивизион „Точка“ с боен радиус 60 км. Като „реципрочно действие“ турската армия наскоро придоби ракетите „Йълдъръм“ с обсег 300 км. Не получихме като компенсация от западните ни съюзници и системи за залпов огън МЛРС с обсег 90 км и останахме само с ГРАД, чиято далекобойност е до 21 км. В средата на 2012 г. Ангелов е разпоредил да се продадат и 42 танка Т-72, които са на въоръжение в много армии по света. Кадрово бе обезглавена и бригада „Логистика“ – един от основните елементи на Съвместното командване на силите.
С всеки изминал ден се влошава състоянието и на Военновъздушните сили (ВВС). Ангелов закри няколко от ключовите поделения на РТВ, изваждайки хладнокръвно „очите“ на противовъздушната ни отбрана.

Лекомислено бяха закрити близо 2/3 от зенитно-ракетните дивизиони, включително тези, осигуряващи защитата на София, а 1-ва ЗРВ бригада бе свита до ниво база.

Със съкращения, пълният текст тук:

http://www.vestnikataka.bg/2013/02/%D0%B0%D0%BD%D1%8E-%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%89%D1%80%D0%B0%D1%83%D1%81%D0%B0/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 37

 1. #1
  Pendel 16 фев 2013, 08:33
   
  0
   
  0

  Преди имахме държава със закони и отношение към нацията. Сега има проспериращи партийни келеши/келешки, които продават и майка си по простата причина, че през живота си не са изкарали един лев с труд и знание.

 2. #2
  55 16 фев 2013, 09:48
   
  0
   
  0

  на тоя самозабравил се онбашияАню трябва да му се потърси най строга държавна отговорност

 3. #3
  бивш военен 16 фев 2013, 10:00
   
  0
   
  0

  Изчислен е теоретичния минимум на БА - гвардейски в представителни функции за Президента и санитарен взвод за поддръжка на полева баня ( ОМП с катастрофален размер на поражение, при употреба срещу микроби)

 4. #4
  Мит 16 фев 2013, 10:14
   
  0
   
  0

  гАНЮ на 70, съветника Симо - пребоядисан многократно комунист- 70, армия - колкото 2 дивизии, модернизация никаква, мотивация на ЛС- не се вижда, генерали - като за управление на фронт, соц. Статус - към нулев - за преживяване, ръководството на отбраната-тихи, мълчаливи и безгласни. Е КАКВО ДА ИСКАМЕ ГОСПОДА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ОТ КОГО. Но бюджета го усвояваме основно за глупости и далавери напълно. Отивам да пуша.

 5. #5
  фланкер 16 фев 2013, 10:26
   
  0
   
  0

  Е недейте така бе, нали е демократично и евроатлантическо да нямаме армия. Защо ни е армия, вижте колко много ще спестим като нарежем и разпродадем всичко. Сега закрихме армията, скоро давайте да закриваме и народа - ще спестим още повече.

  Казвам го с висша форма на ирония, много ме боли от това което се случва. Живея на 200м от казармата в Асеновград (4-ти артилерийски полк), който въпросния дядка Аню смята да закрие през 2015. Представяте ли си що за безочлив наглец е този?

 6. #6
  zlpetrov 16 фев 2013, 14:37
   
  0
   
  0

  Дано през 2015 Аню да е там където му е мястото-в затвора,а за министър на отбраната да имаме достоен човек! Ееееех мечти,мечти!!!

 7. #7
  SA 16 фев 2013, 15:52
   
  0
   
  0

  В този сайт явно пишат само военни, аз освен че работя в сферата съм и икономист. Причината да се случва всичко това е думата КРИЗА. А да даваш пари за самолети и други скъпо струващи излишни играчки е лудост. Още повече че нашата армия или каквото е там е неспособна на каквато и да било съпротива срещу който и да е. Пределно е ясно че и 10 самолета да има, резултата ще е 0. Даже по лошо, ще е две 00. В усповия на криза армията е последното нещо за което се мисли, така е навсякъде. На първо място е икономиката, образованието и здравеопазването. Това са реалните аспекти на националната сигурност в съвременна България. Нямаш ли икономика, никога няма да има армия. Армията е консуматор, парите се генерират в икономиката. Ако смятате че не е така, изкарайте пари във ВФ и си ги раздайте като бонуси... ама не може нали. Парите са в икономиката. За заплатите и прословутите придобивки, би било полезно да се хванете с някаква истинска работа от която обществото има полза. Тогава може да претендирате за заплати. Сега сте никоу ненужни. Гарант за вътрешна сигурност е МВР.

 8. #8
  zlpetrov 16 фев 2013, 16:12
   
  0
   
  0

  SA ако си изгубил зелената си рецепта имам познати лекари ще ти я извадя за моя сметка.Цецо гарант за вътрешната сигурност? Смях!!!

 9. #9
  ... 16 фев 2013, 16:34
   
  0
   
  0

  SA, ти си малоумен олигофрен...как можеш да говориш такива глупостти,армията е основния гарант за националния суверенитет.Друг е въпроса че досегашните правителства ги боли к*ра за това дали изобщо България ще има армия..единсттвената политическа сила която до сега открито заявява положителни насоки е АТАКА при условие че не искам да политизирам коментара си ще добавя че или военен преврат или именно Сидеров могат да спасят БА и България от пълно унищожение на кадето са ни подкарали..защото това което се случва в армията е донякаде частен отзвук от всичко което е държавата ни сега...

 10. #10
  айде бе 16 фев 2013, 17:25
   
  0
   
  0

  Хора, що се занимавате да отговаряте на SA.
  Не виждате ли провокацията, да има интерес към сайта. Да има коментари от рода примерно на: "келеш, татко ти да беше се изцвъкал на чергата (мукета)".

 11. #11
  Maj Pein 16 фев 2013, 17:36
   
  0
   
  0

  SA каза доста болезнена истина. Полицията е повече от армията, и количествено и качествено. А този който говори за преврат ми звучи малко несериозно, кой ще го прави този преврат, бай чепик дето никой не го басари за нищо и който чака само да дойде време за плащане ли. Ако вземем да сравняваме МО и МВР като гарант за сигурност нещата са лесни, ако утре полицията я няма това ще се усети навсякъде, ако утре армията я няма никой няма и да разбере. МВР е инструмент на властта, а МО е тежест която трябва да я има за протокол. Колко ченгета са станали политици, а колко военни са станали. Да говорите за военен преврат е смешно. Още повече че армията е място за хора нямащи избор. Сега има конкурс за кадрови войници, за едно място се борят около 3-ма човека. За едно място за продавач се борят по около 10, а за по добрите да не говорим. Явно дори и в кризата армията е същото непривлекателно място каквото си беше и преди. Тези ли хора ще правят преврат? Несериозно

 12. #12
  TER 16 фев 2013, 18:21
   
  0
   
  0

  SA! Иди на Село моля те..ама не в Банкя, а в Родопите...Легни си топло под одялото и се завий, дълбоко през глава...Изчакай докато се стопли вълната, чак там до ледените ти крака... Докато мръзнеш си мисли за кучето,което вързал си отвън на двора... Дали му даде хляб,дали вода му сипа?!? А мечките из село гладни са..и вият с детски стон чакалите...Ти спи спокойно и мисли за свойта икономика,която тука зимник се нарича.Тя здраво под керпичени стени е скрита и котката ти ревностно от плъхове я пази...А кучето ти, кучета го яли ..на него краешник му стига.Дали ще има сили да излая в предсмъртен стон хайванчето за да те сепне и събуди миг преди да бъде здавено? За да избягаш,за да избягаш Ти!...И бягай,бягай..не мисли за костите му и съборения зид...той там далече ще остане в спомените ти и само нощем ще те схожда...ако имаш съвест не закупена от чуждо злато...

 13. #13
  Стойчо 16 фев 2013, 18:26
   
  0
   
  0

  За количеството на МВР съм съгласен, но за качеството не съм и то хич. Само погледнете новините: постоянно гърмят ченгета и цели ченгеджииски банди за какви ли не гешефти, да не кажа направо мафиотски изпълнения. Истината е че полицията е една много, ама много прогнила мега структура, раздирана от корупционни проблеми. И за капак, тези които ръководят държавата произхождат от нейните среди. Това е не просто страшно, а направо тъжно.
  От друга страна почти не се сещам, за такива бандитски и мафиотски сдружения в армията. Според мен тя остана едно от най-чистите в това отношение неща. Естествено всяко стадо си има мърша, ама стадото на Цв.Цв направо вони като стане дума за кражби, измами, контрабанда и такива нещица.
  Едвам си изсмукаха от пръстите да натопят двама нещастници за едни ракети, ама то работата стана ясна, че се търси под вола теле и голямото накисване няма да се състои за жалост на главния милиционер. А за тия изтребители, воените са просто едни заложници на други интереси и измамата предстои да се сбъдне другаде, ако изборите не я предотвратят...

 14. #14
  Maj Pein 16 фев 2013, 19:15
   
  0
   
  0

  В армията няма никакви кръгове, мафиотски структури и далавери, просто защото от армията не зависи нищо. Такива неща се случват там където от някой зависи нещо. Нарушенията се свеждаха до там че някой излъгал че е на квартира, когато имаше квартирни. Има далавери в самото МО, но то е много далече от армията. По същество армията е безгласна буква, от която нищо не зависи. Едно шествие дори не може да се спретне, обществена подкрепа няма. И как да има, погледнете какви хора отиват да стават военни - необразовани, неможещи, незнаещи, сменяли работа след работа и накрая в армията. Има и свестни момчета, но те на този етап напускат заради несигурност и по-добро заплащане извън портала.

 15. #15
  OP 16 фев 2013, 21:03
   
  0
   
  0

  Ако примем, че по формулата на капитала държавните разходи за образование, здравеопазване и пр. носят полезна и за страната (а не само за капитала) принадена стойност, то може да се спори къде тя е в повече - при вариант А: пари – отбрана – пари прим, или Б: пари - здравеопазване - пари прим. Във втория вариант всичко изтича в частни ръце извън пределите на страната, че и на ЕС даже. Инвестирайте в икономическа сигурност при това положение, икономистчета недоносени! От пълно в празно!

 16. #16
  Пенчо 16 фев 2013, 21:04
   
  0
   
  0

  Към SA i Maj Pein
  Ей, палячовци такива... Вие кога започнахте да разбирате бе ? Как нищо да не зависи от армията..Ей такива смешници, на които им плащат, за да бълват глупости във форумите, са ми адски неприятни!!! Върнете се към историята бе, малоумници. Българската армия е толкова важна, но Вие глупаците ще го разберете, когато се случи отново нещо и как смеете да твърдите, че военните са малоумници? Нямате право да говорите за военните !!! Военните винаги са в помощ за населението. Има фактология ! МВР с какво са помогнали на обществото???? Изчесвайте от този форум, гадове !

 17. #17
  Пенчо 16 фев 2013, 21:10
   
  0
   
  0

  изчезвайте* - Извинение за правописната грешка към истинските читатели на Pan.bg !

 18. #18
  Към SA (stupid ass) 16 фев 2013, 22:21
   
  0
   
  0  Работиш в сферата и си икономист. Защо работиш в сферата, а си против армията?! Отиди в МВР или в частната икономика.
  Заради рационално мислещи и икономически ориентирани, като теб, България е изчезнала два пъти.
  Армията е естествен притегателен център за родолюбиви български граждани, осъзнаващи нуждата и идеята за силни въоръжени сили - ти какво правиш в МО.
  Според мен, допълнително изискване, за да бъде приет някой в БА е тест за родолюбие.

 19. #19
  Admiral Graf Spee 17 фев 2013, 11:01
   
  0
   
  0

  Във всички времена и при всички народи(включително и в България) да служиш в армията или флота е било въпрос на върховна чест.В армията и флота е отивал елита на всяка нация.Не случайно потомствени благородници,дворяни,графове,князе и прочее благородни особи са се насочвали за кариера в армията и флота.Дори в наши дни в повечето европейски монархии тамошните кралски особи имат солидна военна подготовка и образование и съответно и военни чинове.
  А да служиш в полицията винаги е било обидно и унизително-там са отивали и отиват тия дето са от цървул надолу...
  А за всички тук дето само си чешем езиците,а държавата ни и армията ни загиват ще припомня простичките думи на Апостола Левски:"Нам трябват дела и само дела братя и сестри..."

 20. #20
  Главен Редник на БА 17 фев 2013, 13:50
   
  0
   
  0

  До #14...А от полицията какво зависи бе, простак??? Да пребият българските младежи, защото носят национални знамена и скандират по улиците по време на събитията в Катуница......а когато отидат в циганската махала, "милиционерите" мълчат като п***ки пред манго! А другия простак SA да напише какво точно "произвежда" МВР......и само да не изтърси "сигурност", че ще се пукна от смях.....в БГ последното нещо, което народа чувства е сигурноста!

 21. #21
  цивилен 17 фев 2013, 14:29
   
  0
   
  0

  В днешно време реалностите са такива,че голяма армия е абсолютно излишна,бройката не прави боеспособноста,а техниката,която е в момента е морално остаряла и е годна само за Африка .

 22. #22
  NS 17 фев 2013, 15:17
   
  0
   
  0

  Хаххааа, хапчетата пиете ли си, кралски особи :ДДдд Ето част от интервюто с психолог на ВМА публикувано във вестник БА.

  ---Не знам как да го кажа по-меко, но качеството е много ниско, идват хора, на които им е трудно дори да си напишат името, трудно разбират какво ги пита човек, споделя психологът. Но, разбира се, има и кандидати, които са много-много свестни, добре подготвени, които знаят какво искат, допълва тя.

  ---Солидният опит, който Донкина е натрупала при интервютата с кандидатите за войници, й дава основание да прави изводи и обобщения. За съжаление по отношение на мотивацията това, което може да се каже е, че тези хора са водени по-скоро от липсата на избор, отколкото от съзнателното желание да се впишат в тази система и да служат или да работят този тип професия, казва тя. Според нея, това е не толкова мотивация и желание, а по-скоро нужда.

  Просто е тъжно

  http://bgarmy.bg/?action=news

 23. #23
  спокоен 17 фев 2013, 15:47
   
  0
   
  0

  Докато славните командири Попето и Нейко са начело, проблеми нема.....
  Айде стига сте злорадствали... ние сме вечни

 24. #24
  Главен Редник на БА 17 фев 2013, 16:47
   
  0
   
  0

  До #23...Хахаха.....да бе, те пък новопостъпващите полицаи са супер мотивирани и надъхани за служба на обществото.....като ядат шамари в циганската махала и понички с кафе на околовръстното хе хе хе!

 25. #25
  fuck the "p" 17 фев 2013, 17:24
   
  0
   
  0

  До #26 А бе, г-н милиционер.....това "П", дето си се кръстил с него п***ка ли означава или подлизурко? Хайде да не си разказваме вицове, за това кой е по-тъп, милиционера или военния, че май повечето камъни са във вашата градина, и вие["П"-тата]нямате ли си собствен форум, та се налага да пишете в чужд.....не е много сложно, колкото и тъпи да сте!

 26. #26
  Тони 17 фев 2013, 17:27
   
  0
   
  0

  Относно #23!
  Прочетох статията.
  Каква е ролята на "клиничния" психолог при подбора за влизане в Армията?
  Ако наистина това е като интервю за работа, защо HR компаниите не използват "клинични" психолози???
  Още:
  "Оказва се, че и представите на кандидат-воините за службата в армията не са достатъчно реалистични. Това донякъде е обяснимо, защото едва около 10 на сто от тях са били на военна служба по време на наборната казарма.
  Но независимо от това, мисля, че като цяло кандидатите имат доста нереалистични представи, както за изискванията на тази професия, така и за трудностите, за това, което ги очаква като отговорности, заявява психологът."
  А нашите представи реалистични ли са???
  Едва ли някой е вярвал, че военните ще се пенсионират на 54г., а полицията на 25г служба.

 27. #27
  Admiral Graf Spee 17 фев 2013, 18:24
   
  0
   
  0

  Много моля ченгенцата дето са налазили този сайт и форум за да слухтят,да си ходят в техния си сайт!Казва се www.police.ba4ka.com!

 28. #28
  zlpetrov 17 фев 2013, 18:36
   
  0
   
  0

  Прост,по-прост,най-прост.....милиционер!Или както пише в книгата си "Фильо и Макензен" покойната Свобода Бъчварова "всеки един офицер от армията на Негово Величество считаше за свой дълг поне веднъж да набие един полицай"

 29. #29
  44 17 фев 2013, 19:02
   
  0
   
  0

  ьлооо,драскачите.айде да видя ще бъдете ли толкова ,,смели,, на протеста си на 23-и.май май....

 30. #30
  ji 17 фев 2013, 20:00
   
  0
   
  0

  до SA работата на армията е да защитава страната и го прави колкото е възможно добре. а ако и икономистите си вършеха добре работата щеше да има достатъчно пари и за голяма и модерна работа. щом не могат икономистите да осигурят тези средства значи че България има некадърни икономисти

 31. #31
  Preslav 17 фев 2013, 22:30
   
  0
   
  0

  Тук за 2 дни са се включили бая агенти на Аню Ангелов....

 32. #32
  Cyber 17 фев 2013, 23:43
   
  0
   
  0

  Аз пак не можах да разбера? Гърците в криза ли са или не са и що не вземат да си намалят армията на половина ако са в криза. Румънците и те. Сигурно само ние разбираме от икономика, че инвестираме в образование ( ако това малкото, което е вложено може да се нарeче инвестиция) и в магистрали. В историята ни е пълно с примери за политическа некадърност и военни победи (нямаме пленено знаме). На тези не знам кой ще им оправя бакиите с Хамас и Хизбула. За образованието на полицаите нямам думи. Добре, че живея на генерал Колев иначе щях да умра от смях с акт на улица Ханко Брат, Рамбо Силек или Николайко Перник.

 33. #33
  Пенчо 18 фев 2013, 01:17
   
  0
   
  0

  Cyber - Коментара ти е страшен !
  Това е супер трагично, а те ще ми говорят кой бил необразован. В телевизионните предавания говорят за това..

 34. #34
  до 31 18 фев 2013, 06:53
   
  0
   
  0

  ...и не само на г'Аню, вече настроиха армия срещу полиция, което е и другата цел на занятието, трий постовете срещу полицията, да не ти закрият сайта, че тва ако стане значи г'Аню е спечелил.
  Приканвам драскачите(като мен) да се въздържат от коментари срещу полицията, те не са нашия проблем!
  Някой "хора" точно тва искат, какво по-удачно отвличане на вниманието от противопоставяне на армия и полиция. Причината да ни е такава полицията е същата поради която ни е такава армията.... и още - да не мислите че те си обичат министъра?

 35. #35
  BulAF Reserve Officer 18 фев 2013, 14:18
   
  0
   
  0

  Аню Ньойски, спри да пишеш в този сайт, който си кръстил "Пан Би Джи"! Използвай мобилния Blackberry за по-полезни неща! Ако въобще някога през живота си си свършил нещо полезно...

 36. #36
  too old for this 19 фев 2013, 08:56
   
  0
   
  0

  Отново ще повторя стар мой пост - Опасявам се само от едно - SS да не се окаже прав. Оценката на Умберто Еко за България и за българите е много правилна. Но нали ние разрешаваме на "политиците да извършват всичко това!!! Във всички нас се е свил по един страхливец ... за съжаление, всички ние "гледаме под вежди и псуваме" ... но и какво от това? Всички видяхме (а ако някой не е да се върне назад във форумите на този сайт и да види), как до новата година недоволството "бушуваше" и как след жалките 300 лева "коледни" затихна затихна затихна ... за да се надигне пак сега. Всички видяхме, как беше изпратена жандармерия срещу протестите за тока ... интересно ми е, ако срещу предстощото шествие изпратят полицията какво ли ще се случи??? И не ми се иска да стана свидетел на случка подобна на тази в Сопот ... имам предвид ако "светилото на държавата" дойде и каже няколко мили думи и погали по главичката някой от участниците - да видя как офицери се притискат до него като верни кучета и трият главици в мощната му десница ... За това колеги, ако и "висшите офицери" да блеят, нека ние не бъдем овцете които покорно вървят след тях. Армията била гарант за националната сигурност - добре сте запомнили това което някога политическите офицери а сега някои политици ви набиват в главата и което вие се опитвате да си вярвате. За мое, и на много други хора надявам се, съжалене НЕ Е ТАКА. Армията ни дори престана да "произвежда" национална сигурност. Армията е превърната от "любимите ни политици в "експедиционен корпус", както те обичат да се изразяват. И Вие уважаеми колеги сте съгласни с това - примери ли ... колкото искате - я питайте болшинството от 61 бригада, какво ще стане ако спрат мисиите и още един въпрос - какво ще стане ако участват в "пълният спектър на операциите" и не дай боже дадат жертви??? Болшинството ще ви отговорят еднозначно - масово уволнение. Питайте някой от "великите генерали с огромен боен опит", ама да отговори честно - колко часа можем да устискаме срещу инвазия от която и да е от съседките ни (може би изключая макетата) ... в същност ние много добре знаем но те ... те си "вярват" прекалено много. Казвате "оставете проблемите на полицията на полицаите...", това е логиката "Проблемът на давещият се е проблем на самият давещ се". По тази логика никой няма да ни подкрепи нас ... защото нашите проблеми са си наши проблеми. и ... тъй като стана много дълго това разсъждение ... моля Ви запазете добрия тон ... хайде да не се обиждаме тук, пък и където да било - всеки има право мнение, хайде да коментираме, да обсъждаме, но без да се обиждаме - цивилните си правят изводи от всичко.

 37. #37
  Ангел 20 фев 2013, 23:04
   
  0
   
  0

  Хахахах "to old for this". Аз съм от 61-ва и преди време написах какво ще се случи при двата описани от теб случая, а именно което и ти си споменал. Масово уволнение!Не знам дали си запознат с нравите и обичаите в Карлово, но аз лично бях потресен, когато постъпих на служба тук. По алчни и завистливи хора не съм срещал никъде в България. Покрай тея мисии само се гледат като котараци и се чудят кой как да прецака, а обажданията на "чичото владика" и "ползването на жокер" изобщо не са мит!!! Местните с по 5 мисии и на горе са с по 100 бона по банки и ще служат докато им оттърва, а в момента в който спре да им оттърва ще напуснат! Истина е че казармата би била празна на половина ако ги няма мисиите. Вчера говорих с войник, който ми каза че ще чака да види дали ще го вземат със 17та рота (последната.... в този си формат), и ако не - не би стоял и 2 дена на служба. За съжаление 80 процента от войнишкия и сержантския състав мислят същото.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка