Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/M4.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

ФОТООКО: Екипът медици от ВМА замина със Спартан за участие в мисията в Мали

Pan.bg 06 мар 2013 | 12:46 views (3964) commentaries(1)
image" alt="img" /> Екипът медици от ВМА замина за участие в мисията на ЕС в Мали

www.mod.bg

Министърът на отбраната в оставка Аню Ангелов и началникът на ВМА генерал-майор професор Стоян Тонев изпратиха днес, 6 март, медицинските специалисти от Военномедицинска академия, за участие в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали (EUTM Mali).

„Очаквам, че както на всяка мисия, нашите офицери и сержанти ще бъдат дипломатите на България в тази далечна страна и ще спомагат за изпълнението на задачите на мисията на ЕС в Мали“, каза министър Ангелов.

„Целта на мисията е с помощта на специалистите от страните-членки на ЕС да се подготвят и обучат националните сили за сигурност и армията на Мали“, разясни министър Ангелов и допълни, че това е поредната мисия на ЕС, в която нашата страна участва. Той изказа увереността си в професионализма и добрата подготовка на военните медици и им подари икона на св. Георги Победоносец с пожелание да ги закриля.

Българският екип от ВМА в състав: подполковник д-р Петър Трендафилов - коремен хирург, младши сержант Мария Димитрова - медицинска сестра и двамата санитарни инструктори – старшина Антон Димитров и старшина Емил Стоянов, ще осигурява в медицинско отношение Щаба на операцията в столицата на Мали Бамако. Те излетяха днес със самолет „Спартан“ на ВВС и заедно с тях пътува и командирът на Военномедицинския отряд за бързо реагиране и заместник-началник на ВМА по осигуряването на мисии – полк. д-р Александър Парашкевов.

Мисията е за близо 16 месеца с четири ротации на различните екипи за по четири месеца.

По-рано в отговор на журналистически въпрос за реорганизацията в Българската армия министър Ангелов каза, че през тази година не се предвиждат съкращения. „Министерският съвет взе решение за промяна на Плана за развитие на Въоръжените сили. За 2014 г. се отлага реорганизацията на 68-ма бригада „Специални сили“, тъй като в момента в НАТО се разработва концепция за Специалните сили на страните-членки на Алианса.” Министърът на отбраната уточни, че се отлага и реорганизацията и на част от бригада „Логистика“, заради невъзможността да бъдат освободени складове с излишно количество боеприпаси.

За проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител министър Ангелов обясни, че той ще бъде оставен за решаване на следващото Народно събрание. „Ние сме приключили цялата експертна
работа, има окончателно решение на военната експертиза и това решение ще бъде представено веднага след изборите на новото правителство“, каза той.

В заключение министър Ангелов отбеляза, че въпреки ниския бюджет, в сравнение с 2009 г. той е бил намален с 40 %, неговият екип е работил успешно. „В администрацията на Министерството на отбраната се работи спокойно. Оставям едно министерство, където военната и цивилната експертиза умеят да работят заедно“, подчерта той.
На изпращането присъстваха командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов, началникът на Щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Васил Димитров и началникът на политическия кабинет на министъра в отбраната в оставка Йордан Божилов.

***
На 6 февруари тази година Министерският съвет на Република България прие решение за изпращането на медицински екип до 4 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България с личното си въоръжение и екипировка в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали (EUTM Mali).
С участието си в EUTM Mali нашата страна демонстрира своята ангажираност към общите усилия на Европейския съюз за дълготрайно решаване на кризата в Мали. Участието ни ще допринесе за изпълнението на дадения от Съвета за сигурност на ООН мандат и ще е в съответствие с изразената международна воля и демонстрираното единство на съюзниците за постигане на целите на мисията.

image

image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  vas 07 мар 2013, 00:15
   
  0
   
  0

  Добре дошли.Вече ви чакаме в Бамако...врътнете един тлф>п-кПарашкевов го има.

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка