Най-разпространените изтребители в света

Pan.bg 14 авг 2013 | 13:32 views (3764) commentaries(4)
img lenta.ru

Руският сайт „lenta.ru” направи проучване кои са най-разпостранените изтребители в света

В тактиката на водене на боя все по-голямо място се отделя на изтребителната авиация, която трябва да контролира зоните, забранени за полети, да преодолява ПВО на противника, да оказва огнева поддръжка от въздуха и да съпровожда кораби и самолети. Поради тази причина делът на бойните самолети в световната търговия с оръжия е почти 50%. „Lenta.ru” проучи колко изтребители има към момента на въоръжение в света и състави списък на петте най-многобройни бойни самолети.
Общото количество на изтребителите, които са н авъоръжение в света се оценява на около 16 500. Сред тях са известните F-22 Raptor и Су-30, както по-рядко срещаните IAI Nesher и Atlas Cheetah. В изследването са използвани явна информациоя от МИСИ, базите данни на Flightglobal MiliCAS и GlobalSecurity за края на 2012 и началото на 2013. При разчетите се използва средния показател на количеството изтребители, които са в летателна годност.

F-16 Fighting Falcon
Американският изтребител F-16 Fighting Falcon е разработен в началото на 1970-те години, първият полет се е изпълнил през 1974 и е приет навъоръжение през 1978. Към момента той е най-разпространения изтребител в света – в летателна годност се намират 2235 броя. През последните три години тази бройка фактически няма промяна. На въоръжение е в 36 страни по света.

F/A-18 Hornet
F/A-18 Hornet е разработен също в началото на 1970-те години, първият полет е през 1978 и постъпва на въоръжение през 1983 г. През първата половина на 1990-те години самолетът претърпява дълбока модернизация и от тогава се произвежда под наименованието F/A-18E/F Super Hornet. Към момента от двата основни варианта в света има 1012, като през последните три години броят е намалял с около 15, най-вече поради излизане от въоръжение на остарелите модификации на Hornet.
Оператори на Hornet и Super Hornet са осем страни, сред които САЩ, Австралия, Финландия и Швейцария.

F-15 Eagle
Истребителят също започва да се разработва през далечните 1970-те години, първи полет – 1972, а на въоръжение е приет през 1976. Към монета на въоръжение в шест страни (САЩ, Япония, Южна Корея, Саудитска Арабия Израел) са 869 единици различни модификации (F-15 Eagle и F-15E Strike Eagle). През последните три години бройката се увеличила поради допълнителни доставки за
Южна Корея и Саудитска арабия.

МиГ-29

Разработването на МиГ-29 започва в СССР през втпората половина на 1970-те, първият полет е през 1977, а постъпва на въоръжение през 1983. Сега в 27 страни по света има 863 годни за полети изтребители МиГ-29. През 2010-212 броят на намиращите се на въоръжение намалява със 74 единици – свързано е с остаряване на парка и преминаването на редица ВВС от Източна и Централна Европа на западна авиационна техника.

МиГ-21

МиГ-21 се явява „най-старият” изтребител в класацията „Lenta.ru” . Разработването му почва през 19650-те,първият полет е през 1956, а на въоръжение постъпва от 1959. Независимо от „възрастта” си МиГ-21 остава все така популярен изтребител – за него продължава да се произвеждат резервни части, а също и да се пускат модернизирани копия J-7 в Китай от компанията Chengdu. Към момента в 23 страни по света се намират 787 МиГ-21 (в тази бройка не влизат китайските копия). През изминалите три години броят е намалял с 45.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  полковника 15 авг 2013, 20:07
   
  0
   
  0

  Имаме и МиГ-21 и 29. Какво правим сега. Пари няма, действайте. Отиваме на "малка модернизация" на част от авиониката по визия от 2005-6г. или тотално решаваме въпроса с много пари и стара техника от близкия Запад или с нова от Север, но в достатъчно количество-18 2-със запазване на МиГ-29 и пребазирането му на Безмер съвместно със Су-25. Дерзайте и мечтайте-поне пари за това не вземат, да му....

 2. #2
  Х-м 17 авг 2013, 00:09
   
  0
   
  0

  А в стратегията на водене на боя освен, че се взима в предвид тактиката, се мисли и за другите компоненти на боя и особено за финансово-икономическите параметри на боя.

  Та още Сун-Дзъ е казал, преди две и половина хилядолетия, вероятно са го знаели и предците ни но не са ни го оставили написано, че първо си гледаш положението и после се напъваш за ... атакуващо оръжие ;-).

  Т.е. следва да се мисли за отбрана, а не за атака, и как авиацията спомага собствената ти ПВО да не бъде преодоляна от противника, а не как да преодолява противниковото ПВО ;-)?

  "Че победата може да се извоюва посредством собствената тактика на врага — това мнозинството не осъзнава.

  За всички е видима тактиката, чрез която побеждавам, но нека за никого не бъде видима стратегията, от която е следствие победата.

  Не повтаряй тактика, която веднъж ти е донесла победа. Нека способите ти се определят от безкрайното разнообразие на обстоятелствата.

  Военната тактика е като водата. Естественият път на водата е не да се задържа нависоко, а скоростно да се стича надолу.

  Така е и при войната: трябва да се изплъзваш от това, що е силно, и да се устремяваш към това, що е слабо.

  Водата определя посоката си в съответствие с природата на терена, където тече. Пълководецът изковава победата си в зависимост от неприятеля, срещу когото се изправя.

  И тъй както водата не приема постоянна форма, така и във военното дело няма постоянни образци.

  Който е способен да изменя тактиката си според противника и така да постига победи, заслужава да бъде наречен божествен воин."

  "Пълководецът, който печели битка, преценява много неща още в храма, преди битката. Пълководецът, който губи битка, преценява малко неща предварително. И така, многото преценки водят до победа, а малкото — до поражение. А колко по-страшно е, ако не се правят никакви преценки! Съобразявайки се с това, аз съм в състояние да предвидя кой би могъл да спечели и кой по-скоро ще загуби."

  http://chitanka.info/text/3433-izkustvoto-na-vojnata

 3. #3
  Ха сега 17 авг 2013, 00:59
   
  0
   
  0

  Та ето ви едно конкретно примерче с Втората Световна ;-):

  Към датата 22 юни, на съветско-румънската граница са струпани невероятни сили и части - това е 9-a aрмия на ген-полк Черевиченко. Включително огромно количесво авиация и то предимно ЩУРМОВА, а не изтребителна ;-).

  Но по-интригуващото е количеството танкове, стратегическото сухопътно оръжие дори на 21 век ;-), във втори и осемнадесети механизирани корпуси, количеството само на тези два корпуса е около количеството на втора танкова армия на ген. Гудериан ;-). А той, както е известно, е срещу кои части на СА? :

  http://www.rkka.ru/maps/barbarossa.gif

  Сами виждате срещу кого противостои 9-а. Хайде сега някой от вас който се е замислял, над чуденките на Втората Война на 20 век да ми отговори за какво са му на Сталин толкова танкове и щурмова авиация на 22 юни срещу Румъния ;-)???

  Какви са целите на таз армия, от кого ще се отбранява ;-)))???

  П.П. Подсказка на доброто другарче, с каква енергия летят самолетите ;-)))?

 4. #4
  до Ха сега 04 сеп 2013, 13:37
   
  0
   
  0

  съветските школи не учеха да мислиш, така че не очаквай отговор от завършилите ги.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker