Днес орелът Петър Манолев щеше да навърши 98 години

Pan.bg 18 сеп 2013 | 12:04 views (3646) commentaries(3)
img Днес, 18 септември, оз полк.Петър Манолев щеше да навърши 98 години!
Макар и на небето той завинаги ще остане в сърцата ни!
Бойният пилот-изтребител Петър Манолев, за съжаление не напуска небето и професията си, с подобаващата му се признателност от началници и политически лица. А той я заслужава!
Почивай в мир, Ореле! И там отгоре, от небето - пази и закриляй нашите ВВС!


Визитка:
Доайенът на българската авиация Петър Манолев е роден на 18 септември 1915 г. в село Каракьой, недалеч от град Драма, в будно българско семейство. Съдбата му отрежда участта от дете да живее на гръцка територия, да разговаря и учи на този език, докато завърши четвърто отделение.
На 12 години, той заедно с тримата си братя и родителите си се преселва в Неврокоп (днес Гоце Делчев). Тук бащата се захваща с търговия, а малките учат в българско училище. През септември 1929 г. Петър за пръв път в живота си вижда самолет и запленен от него решава да стане летец. Шест години по-късно се явява на изпит във Военното училище, но не успява са превари множеството привилигировани. Той не се отказва и след година става юнкер от 58-и випуск. При определяне на специалностите на обучаваните той пожелава и е приет в пилотния взвод. Вече като портупей-юнкер заминава да продължи обучението си в Полша.
image
На 16 юни 1939 г. е произведен в чин подпуручик, после пак заминава за Полша, за да специализира за летец-изтребител. Когато пламва Втората световна война, той и другарите му, млади български офицери, се завръщат в родината си, като продължават подготовката си за изтребители в Школата за висш пилотаж в Карлово. Той е първият от взвода удостоен да бъде инструктор към изтребителния полк.
Бойното му кръщене по време на войната е срещу многоброен противник – бомбардировачи. Истинското му изпитание във въздуха е на 17 август 1944 г. По време на ВСВ е с признати 3 въдздушни победи. След края на войната той заема последователно още по-отговорни длъжности в авиацията. Командва специално секретно ято, инспектор е по изтребителната подготовка във въздушните учебни части в София.
През 1951 г. майор Манолев е назначен за началник на Щаба на новосформирания 43-и реактивен изтребителен полк със седалище летище Доброславци. Произведен е в




чин подполковник, но... скоро след това е уволнен.
Починал тази година - 19 март 2013...


image
Полк. Петър Манолев на 97 години - снимка от 18 септември 2012 г.[/color]

На миналия си рожден ден - 18 септември 2012 г. по случай 100 години български ВВС полк.Манолев пожела чрез списание КРИЛЕ:
"100 години ВВС - расте, но не старее!
Пожелавам на младите български пилоти най-вече здраве и силен боен дух!
Нека изтребителите на които ще летят да бъдат нови!
Много е важно това! Защото само на нови изтребители летците ни ще се чустват истински добре!
Честит 100 годишен юбилей!"

image

image


image

image
За спомен в "Шоуто на Слави"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  BulAF Reserve Lt.Col. 18 сеп 2013, 12:15
   
  2
   
  0

  Велик пример за съвременните български пилоти изтребители! Бог да го прости! Вечна му памят и Царство му небесно!

 2. #2
  Девоатин 18 сеп 2013, 19:15
   
  2
   
  0

  Преди около 10 години бе в шоуто на Слави.Може би за Гергьовден или годишнина.Въздушните му победи не са много, защото е бил инструктор в изтребителната школа.Чак към края на войната, начело с командира им Кръстьо Атанасов се включват по активно.Почти не допускат загуби, защото са опитни - инструкторите и водилите много боеве пилоти.Тогава П. Манолев постига победа, вражия огън разбива бордното му табло и е наранен в лицето, но приземява успешно.

 3. #3
  Rebel shooter 18 сеп 2013, 20:51
   
  2
   
  0

  Бог да го прости!
  В забързаното ежедневия бях забравил, че тези дни му беше рожденния ден, въпреки че постоянно липсва на всички ни, които го познавахме.
  Девоатин, знам че пишеш тези редове от добро чувство, но Манолев е личност, чиито подвизи, заслуги и изобщо биография, не могат да се опишат в два реда. Моля те, надявам се да ме разбиреш правилно!
  Нека просто сведем глави и си спомним за него, винаги позитивен, усмихнат и както се казва над нещата, пилот в душата си, а не по професия!!!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker