ВВС на Русия ще увеличат присъствието си в три направления

Pan.bg 18 ное 2013 | 09:38 views (2614) commentaries(0)
img Posted by infobalkani


ВВС на Русия ще увеличат присъствието си в три направления

През последните няколко седмици постъпиха редица новини, засягащи по-нататъшното развитие на военновъздушните сили. Руското военно ведомство възнамерява да засили базите на ВВС на няколко направления, а също така да продължи развитието на авиобазите, разположени извън границите на страната. По данни от средствата за масова информация всички подобни намерения на министерството на отбраната ще се провеждат в съответствие с изменения План за отбрана на страната.

image

Както съобщава “Независимая газета”, военното ведомство е завършило работата по изменението на Плана за отбрана и е готово да представи неговия обновен вариант на ръководството на страната. Според източник на изданието в Министерството на отбраната, президентът на Русия В. Путин ще подпише новия План в най-скоро време. Измененията в документите, засягащи отбранителната способност на страната, са обусловени от редица най-нови решения. Обновеният План за отбрана подразбира създаването ние или усилването на авиационни бази на западното, северното и централноазиатското направление. Някои работи в рамките на съществуващите планове вече са започнали.
Неотдавна стана известно, че Москва и Минск се канят да подпишат договор, в съответствие с който на летището в град Лида ще се разположи руски изтребителен авиационен полк. Документът още не е готов, тъй като страните обсъждат последните му нюанси, но още отсега беларуските специалисти са започнали подготовката за изпълнението на техните задължения. Според последните изявления на военачалници от двете страни, първите изтребители от ВВС на Русия ще заминат да служат на новата база до края на 2013 година.

Необходимо е да се отбележи, че засилването на военновъздушните сили на Русия на западното направление се провежда в рамките на създаването на обща система за противовъздушна отбрана. Руската федерация и Република Беларус преди няколко години подписаха съответните споразумения и сега продължават строителството на обща система за ПВО. В частност, в обозримо бъдеще руските военни трябва да помогнат на своите беларуски колеги с техника. ПВО на Беларус ще получи безвъзмездно четири зенитни ракетни комплекса С-300, което по съответния начин ще се отрази на отбранителния потенциал на цялата страна.

Една от авиобазите, чиято задача ще стане прикритието на северните граници на страната, ще бъде реконструираното летище “Темп” на
остров Котелний (архипелага на Новосибирските острови). Сега военните строители работят над възстановяването на основната инфраструктура на летището. В края на октомври завърши формирането на авиационна комендатура. Освен това, на 29 октомври на летище “Темп” за първи път след 30-годишно прекъсване се приземи военнотранспортен самолет. Ан-72 докара на летището група специалисти, които ще продължат работите по реконструкцията на полосата за излитане и кацане и на спомагателните обекти.

Основната цел на реконструкцията на летище “Темп”, както се твърдеше в началото на есента, е възобновяването на авиационните съобщения в Арктика като цяло и в района на Северния морски път в частност. По-нататък се очаква да се подобри полосата за излитане и кацане. Както каза заместник министърът на отбраната армейски генерал А. Бахин, в обозримо бъдеще се планира да се удължи полосата, което да позволи да излитат и кацат на нея тежки транспортен самолети, като Ил-76 или Ан-22.

В края на октомври се проведоха празнични мероприятия, посветени на десетата годишнина на руската авиобаза “Кант”. В чест на юбилея участниците в мероприятието посадиха брезова алея на руско-киргизката дружба, а също така откриха възпоменателна стела. Освен това, на празника руски военачалници обявиха своите планове, засягащи бъдещето на авиобазата в Киргизия. Командващият войските на 2-о Командване на ВВС и ПВО на Централния военен окръг генерал лейтенант В. Севостянов заяви, че Министерството на отбраната възнамерява да увеличи двойно количеството на авиационната техника в базата “Кант”. Освен това, в най-скоро време ще бъде направен ремонт на полосата за излитане и кацане и на рульожните пътеки.

В база “Кант” постоянно е дислоциране съединение, използващо щурмови самолети Су-25 и многоцелеви вертолети Ми-8. Освен това не много отдавна на летището в Киргизия прелетяха няколко стратегически ракетоносци Ту-95МС. Предислокацията на тези самолети е свързана с учения и има временен характер. Засега не е известно дали “Кант” ще стане постоянна база за стратегическата авиация.

Министерството на отбраната на Русия засега не е обявило подробности за своите планове, засягащи точния състав на авиационните съединения в новите и обновените бази. Известно е, че на беларуското летище в град Лида ще се настани изтребителен полк, обаче подобна информация за летище “Темп” или за усилването на базата “Кант” засега няма. Във връзка с това може да се правят най-различни предположения. Например изказването на генерал Бахин за бъдещето на летището в Арктика или информацията относно ремонта на полосата за излитане и кацане в база “Кант” позволява да се предполага, че тези летища в бъдеще ще осигуряват работата не само на леки и средни самолети. Напълно е възможно в обозримо бъдеще обновяваните бази да станат летища за подскок на стратегическата авиация.

Още сега може да се каже, че на засилваните авиобази задължително ще служат изтребителни подразделения. Работата е там, че Русия вече подписа договор за създаване на обща система за ПВО с Беларус и Казахстан, а в най-близко бъдеще могат да се появят подобни споразумения с други страни от ОНД. Като резултат от тези споразумения трябва да се появи обща система за противовъздушна отбрана, защитаваща въздушното пространство на цялата Организация на независимите държави. В нейния състав ще влязат както зенитноракетни подразделения, така и изтребителна авиация.

Увеличаването на количеството на използваните летища, както и разширяването на териториите, които ще може да бъдат контролирани от тях, изисква съответни промени в ръководните документи. Във връзка с това, както твърди пресата, в Плана за отбрана на страната са били направени поправки, отчитащи бойната работа на военната авиация на създаваните и обновяваните авиобази.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker