ВИДЕО: МиГ-31 от военновъздушни ще се превърнат във въздушнокосмически

Pan.bg 20 ное 2013 | 20:04 views (4720) commentaries(3)
img infobalkani.wordpress.com

Комитетът по отбраната на Държавната дума проведе на 6 ноември закрито изслушване за реформирането на системата за Въздушнокосмическа отбрана (ВКО). По време на обсъждането беше направено предложение да се предаде ръководството на групировката от самолети МиГ-31 на войските за ВКО от депутатите от КПРФ Александър Тарнаев и Вячеслав Тетьокин. По тяхно мнение, това предаване на управлението трябва съществено да повиши скоростта на реакция при потенциална заплаха от въздуха. Обаче ВВС не искат да си дадат самолетите-прехващачи.
image
- В препоръките към правителството и президента е записано: групировката от МиГ-31 да се предаде изцяло на войските за ВКО. На изслушването присъстваше командващият ВКО, той чу нашето предложение. Ние отработваме в този момент подробностите по това предложение, – съобщи Александър Тарнаев.

ВИДЕО:

На изслушването на тази идея на депутатите беше подкрепена от члена на Военнопромишлената комисия към правителството Михаил Кащан и командващия войските на ВКО Александър Головко.

За тази идея се чу още преди половин година. При априлските парламентарни изслушвания, когато се обсъждаше модернизацията на МиГ-31, Олег Остапенко, тогава на длъжност командващ войските за ВКО (сега Остапенко оглавява Роскосмос), подчерта важността на присъствието на МиГ-31 във ВКО. Обаче в щаба на ВВС смятат друго, посочвайки остаряването на МиГ-31 и продължават да го използват като бомбардировач.

- На Военновъздушните сили МиГ-31 не им трябва – самолетите не са подходящи за изпълнение на техните цели, но те не могат и да ги дадат. Тогава ще имат само далечната и транспортната авиация и “Су”, които още не са доведени до кондиция. На тях им остава да приспособяват МиГ-31 за своите задачи, – поясни Николай Гамаюнов, помощник на депутата Александър Тарнаев.

При априлските изслушвания повечето участници подкрепиха идеята за модернизация на МиГ-31. Против се изказа главнокомандващия ВВС Виктор Бондарев, който, като призна, че МиГ-31 са остарели, в края на краищата заяви, че “нито една страна в света няма да може да се защити от външни заплахи, от нападението на приблизително такъв противник, какъвто сме ние”.

Заместник председателят на комитета на Държавната дума по отбраната Светлана Савицкая тогава изказа недоумение по повод съвременното използване на МиГ-31.

- МиГ-31
– това даже не е самолет, това е авиационен комплекс, той е създаден именно за войските на ПВО. Машината МиГ-31 – това не е машина за сегашните ВВС. Това е машина за войските на Въздушнокосмическата отбрана, – каза Савицкая.

Летецът-изпитател на КБ “Микоян” Роман Таскаев подчерта, че МиГ-31 е предназначен за изпълнение на задачи, различни от задачите на високоманеврения “Су”, но при това не бива да се отказваме от единия от двата – самолетите прекрасно се допълват.

Обаче оперативното ръководство, смятат депутатите, е необходимо да се предаде непосредствено на войските за ВКО – за максимално бързо реагиране срещу евентуална заплаха. Съвременната ракета прелита разстояние от 1000 км за по-малко от 10 минути – за това време трябва да се даде заповед за излитане на прехващачите и тя да бъде изпълнена. За съгласуване на заповедите от щабовете на ВВС и ВКО в такава обстановка не остава нито минута.

- Това, което е останало, ние предлагаме да се запази, да оставим самолетите да се обслужват от ВВС – те имат цялата инфраструктура, – но да се предаде оперативното ръководство на групировката на ВКО. Когато излязохме с предложение да се проведе парламентарно изслушване по тази тема, идеята подкрепиха всички, освен ВВС, – каза Николай Гамаюнов.

В препоръките от ноемврийските изслушвания председателят на комитета на Държавната дума по отбраната Владимир Комоедов подчерта необходимостта от използването на МиГ-31 за осигуряване на защитата от всички видове най-ново въоръжение.

Авиационната съставляваща в системата за ВКО е в упадък. Нейната основа – изтребителите-прехващачи за далечно действие МиГ-31 под различни предлози се унищожават набързо, обаче равноценна, а още повече превъзхождаща по бойни възможности смяна за тях в изпълнението на задачите за прехват на съвременни въздушни и космически цели няма”, – се казва в документа, подготвен за изслушванията.

Официалният представител на Военновъздушните сили отказа коментар.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Teraflop 20 ное 2013, 20:51
   
  0
   
  0

  Нашите руски братя могат да си позволят изтребител,за който американците могат само да мечтаят.Лошото е,че ние не можем да си го позволим.

 2. #2
  Zoro 20 ное 2013, 23:07
   
  0
   
  0

  Бруталяга е миг31,всъщност не е ли най-бързия в света конвенционален изтребител?

 3. #3
  Foxbat 22 ное 2013, 12:38
   
  0
   
  0

  Ребята МиГ-31 е перехватчик и не годится для БВБ :)

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker