След представянето на Бялата книга - най-много промени във ВВС

Pan.bg 16 сеп 2010 | 17:23 views (4874) commentaries(4)
img Димитър Ставрев, сп."Клуб КРИЛЕ"

След прегледа на структурата на въоръжените сили Военновъздушните сили ще включват командир и щаб, две авиационни бази – Граф Игнативо и Крумово, база за предно разполагане - Безмер, зенитно-ракетна база, база за командване, управление и наблюдение, база за специална техника и рота военна полиция.
Според достоверни източници към авиобаза Граф Игнатиево ще бъде придадена като самостоятелна единица ВВУБ “Георги Бенковски”, а към авиобаза Крумово - транспортната база Враждебна.
Предвиждат се различни проекти за превъоръжаване и модернизация, които ще осигурят подмяната на остарели и създаването на нови способности за Военно-въздушните сили.Военновъздушните сили гарантират въздушния суверенитет на Република България, като осъществяват наблюдение, охрана и отбрана на нейното въздушно пространство. Те изпълняват и задачи в системата за колективна отбрана на НАТО. Военновъздушните сили се поддържат в състояние на постоянна готовност, водят подготовка и участват в провеждането на операции, осъществяват контрол за спазване на режима на въздухоплаването и осигуряват неприкосновеността на въздушното пространство на страната в интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО.
Военновъздушните сили участват и в мироопазващи (мироналагащи) операции извън територията на страната. Военновъздушните сили изпълняват задачи по защита на критична инфраструктура; оказване на помощ на държавната и местната власт по подготовка, поддръжка и защита
на населението, националното стопанство и територията на страната за реагиране при кризи с невоенен характер и преодоляване на последствията от тях.
image
В организационно отношение Военновъздушните сили включват съединения, части и подразделения на родовете войски - авиация, зенитно-ракетни войски, радиотехнически войски и сили за комуникационна, информационна и навигационна поддръжка и логистика.
Организационната структура на Военновъздушните сили към 2010 г. включва щаб, авиационен оперативен център, изтребителна авиационна база ,вертолетна авиационна база, зенитно-ракетна бригада, ВВУБ “Георги Бенковски”, база за предно разполагане, транспортна авиационна база, радиотехнически полк, база за технически прегледи и обслужване, база за комуникационно-информационна и навигационна поддръжка,
метеорологичен център, авиотехническа база, авиационен полигон, зенитен полигон, складова база, център за специализирана подготовка на летателния състав и представителен духов оркестър.
Ето и структурата:
ВВС
командир
- щаб
- авиационен оперативен център
- 2 авиобази - Граф Игнатиево и Крумово
- 1 база за предно разполагане - Безмер
- 1 зенитно-ракетна база
- 1 база за командване, управление и наблюдение
- 1 база за специална техника
- рота военна полиция
- Численост 25% от БА (не по-малко от 26
000) - т.е. не по-малко от 6500 души щат
- Новият многоцелеви изтребител - конкурс в края на 2011 г., договор в средата на 2012 г., доставки от 2015 г.
- Предобиване на БЛА - предвидено, в интерес основоно на СВ и мисиите зад граница
- AS 532 AL Cougar - платени са 10-та и 11-та машина, 12-та през 2012 г.
- C-27J Spartan - ще платим третата машина само ако от "Аления" приемат с това да се приключи с договора. Иначе през 2011 г. няма планирани средства за плащанена други самолети.

ВМС

- командир
- щаб
- формирования на пряко подчинение
- 1 военноморска база с подчинени:
- 2 пункта за базиране (Бургас и Варна)
- корабни дивизиони
Численост 13% от БА (не по-малко от 26 000) - т.е. не по-малко от 3380
- AS 565 MB Panther - договорено е с Eurocopter през 2011 г. да се платят оставащите 40% за първите 3 машини и с това да се приключи договора.
- модернизация - според това какво ще залегне в т.нар. "Дългосрочен инвестиционен план", който ще започне да се работи в началото на 2011 г. и ще обхваща периода до 2020 г.

Сухопътна армия
- командир
- щаб
- 2 механизирани бригади - среден тип
- логистичен полк
- артилерийски полк
- инженерен полк
- полк за специални операции

- разузнавателен батальон
- отделен механизиран батальон
- батальон ЯХБЗ
- батальон за гражданско-военно сътрудничество CIMIC, географско осигуряване и психологични операции
- учебен полигон "Корен"
- представителен духов оркестър
Численост - 53% от БА (не по-малко от 26 000) - т.е. не по-малко от 13780

Общо за въоръжените сили - от 44100 в момента (това е БА, МО и структури подчинени на МО) 2014 г. трябва да има 37 000. От тях 73% в БА, т.е 27000, 8% резервисти - 3000 и 19% цивилни служители - 7000.
БА през 2014 г. от 26000 82% военнослужещи, 10% резервисти и 8% цивилни служители.
В момента БА била с численост (по щат) 34 500 (88% военнослужещи и 12% цивилни служители). Ще бъдат съкратени 5700 щата за военнослужещи и 1300 цивилни служители.
Разликата от 1500 идва от структури които от БА ще отидат към МО.
Закрива се Щаба по поддръжката и осигуряването.
СОК става СКС - Съвместно Командване на Силите, на неговия командващ са подчинени командирите на СВ, ВВС и ВМС. Щабът на СКС ще работи съвместно с щабовете на СВ, ВВС и ВМС. Целта е да се прекрати с преподчиняването на поделения структури по време на учения и мисии от СВ, ВВС и ВМС на СОК и обратно, дублирането на щабни структури и създаването на ясни отговорности по вертикала на структурите за командване.
ЩО ще прехвърли част от отговорностите си на СКС и щата му ще спадне с 50-60 души. Общо МО и ШО ще имат численост от 750 души.
Промените в стратегическите и оперативните звена ще са до средата на 2011 г., а в поделенията от средата на 2011 г. до средата на 2012 г.
Общо във всички командни звена ще има не повече от 2,5% от числеността на БА.
В случай на заплаха за териториалната цялост се действа с всички сили и средства и се иска помощ от НАТО съгласно Чл. 5 от Вашингтонския договор.
В случай на заплаха за друга държава и активиране на Чл. 5 можем да изпратим 1 мех. бригада и комплектуващите части за период до 6 месеца, без ротация. Ако има заплаха на териториалната цялост в период на използване на тази бригада, другата бригада съвместно с ВВС и ВМС може да отрази атака при конфликт с нисък интензитет на едно стратегическо направление.
За миротворчески мисии - 1 батальонна бойна група с численост до 1000 души (включени са всички поддържащи елементи), с възможност за ротация, ще има подготвени общо 3 такива групи.
Бюджетът на МО в следващите години трябва да е минимум 1,5% от БВП, като към 2014 г. делът на капиталовите разходи ще е 15%.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  ние 16 сеп 2010, 20:45
   
  0
   
  0

  Какво са ЩО И ШО?

 2. #2
  666 17 сеп 2010, 12:50
   
  0
   
  0

  Само не се разбира дали ВВУБ ще се мести в Граф Игнатиево и Враждебна-в Крумово..а това в важен въпрос, касаещ много хора!!! Някой може ли да поясни:-)

 3. #3
  Teo 17 сеп 2010, 21:48
   
  0
   
  0

  Тази структура може да бъде създадена само от едни абсолютни идиоти и национални предатели. Тази структура показва, че в българското МО работят и пъплят едни малоумни и наивни тиквеници от цигански произход. Жалко за пария ГЕРБ и за надеждите ни в нея.Аню Ангелов, ти си един страшен подлец, и някой хубав ден ще бъдеш съден за предателство към държавата.

 4. #4
  Силуана 22 сеп 2010, 18:33
   
  0
   
  0

  Аз се питам въобще каква ще е съдбата на НВУ"В.Левски" и трите му факултета. Ни преподаватели,ни персонал в тях,ни курсанти и студенти имат реална представа.За Бялата книга се говори от много месеци и накрая се оказа боза, в коята няма никаква конкретна информация за предстоящите реформи.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка