Честваха юбилея на Петър Манолев

Pan.bg 23 сеп 2010 | 16:52 views (4129) commentaries(0)
img Снимки - Свилен Христов, сп."Клуб КРИЛЕ"

На 21 септември в една от залите на НВИМ бе чествана 95-ата годишнина на доайенът на българските летци Петър Манолев.
Със заповед на министъра на отбраната той бе награден с награден знак „За вярна служба под знамената” – втора степен. Отличето му беше връчено от началника на ВВС генерал-майор Константин Попов. Контраадмирал Николай Николов прочетге поздравителен адрес от президента Георги Първанов. Полковник от запаса Петър Манолев е истински въздушен герой, подчерта в словото си генерал-лейтенант от резерва Димитър Георгиев, председател на Българската авиационна асоциация. Поздравления имаше още от НВИМ, СОСЗР, Съюза на ветераните от войните и Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО, родолюбиво войнство и гражданство. Показан бе документален филм за героя на полковник от резерва Веселин Стоянов и Димитър Бебенов.
Списание "Клуб КРИЛЕ" подари на юбиляра картина с неговия облик и самолет "Месршмит", както и плазмен телевизор и ДВД система.

Визитка:
Доайенът на българската авиация Петър Манолев е роден на 18 септември 1915 г. в село Каракьой, недалеч от град Драма, в будно българско семейство. Съдбата му отрежда участта от дете да живее на гръцка територия, да разговаря и учи на този език, докато завърши четвърто отделение.
На 12 години, той заедно с тримата си братя и родителите си се преселва в Неврокоп (днес Гоце Делчев). Тук бащата се захваща с търговия, а малките учат в българско училище. През септември 1929 г. Петър за пръв път в живота си вижда самолет и запленен от него решава да стане летец. Шест години по-късно се явява на изпит във Военното училище, но не успява са превари множеството привилигировани. Той не се отказва и след година става юнкер от 58-и випуск. При определяне на специалностите на обучаваните той пожелава и е приет в пилотния взвод. Вече като портупей-юнкер заминава да продължи обучението си в Полша.
На 16 юни 1939 г. е произведен в чин подпуручик, после пак заминава за Полша, за да специализира за летец-изтребител. Когато пламва Втората световна война, той и другарите му, млади български офицери, се завръщат в родината си, като продължават подготовката си за изтребители в Школата за висш пилотаж в Карлово. Той е първият от взвода удостоен да бъде инструктор към изтребителния полк.
Бойното му кръщене по
време на войната е срещу многоброен противник – бомбардировачи. Истинското му изпитание във въздуха е на 17 август 1944 г. (за атаката той разказва в интервюто си). След края на войната той заема последователно още по-отговорни длъжности в авиацията. Командва специално секретно ято, инспектор е по изтребителната подготовка във въздушните учебни части в София.
През 1951 г. майор Манолев е назначен за началник на Щаба на новосформирания 43-и реактивен изтребителен полк със седалище летище Доброславци. Произведен е в чин подполковник, но... скоро след това е уволнен.
Бойният пилот-изтребител Петър Манолев, за съжаление не напуска небето и професията си, с подобаващата му се признателност от началници и политически лица. А той я заслужава!image


image

image

image
Публиката

image
С командващия българските ВВС - ген.К.Попов

image
Наградата от списание "Криле"

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка