Започва съвместната летателна тренировка „Тракийски орел – 2014 г.”

Pan.bg 16 авг 2014 | 13:58 views (6638) commentaries(2)
img MO

Започва съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийски орел – 2014 г.”. В нея ще участват летателни екипажи на изтребители МиГ-29 и МиГ-21, щурмови самолети Су-25 на българските ВВС, и F-15 от 493-та авиационна ескадрила на ВВС на САЩ, базирана в Лейкънхийд, Великобритания. Днес, 15 август, американските изтребители се пребазираха на летище Граф Игнатиево.

Полети ще се провеждат във временно отделени зони от въздушното пространство на България, включително и на малки височини.

В хода на тренировката ще се изпълняват тактически прехвати на въздушни цели, маневрени въздушни боеве, отбранителни и настъпателни въздушни операции.

Зенитно-ракетни дивизиони от състава на ВВС ще изпълняват задачи по прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната. Бойната техника ще оперира от районите за постоянна дислокация.

Съвместната тренировка се провежда в изпълнение на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. Основната цел е да се повиши оперативната съвместимост на силите и средствата за ПВО на двете държави и да се усъвършенства подготовката за работа в международна среда при съвместно използване на договорените съоръжения и споделяне на ресурси.

image

image

image

image

Снимките са от двустранното тактическо учение "Стражеви лъв 2006" (Sentry Lion 2006"), проведено през 2006 г. съвместно с 173-то авиокрило на Националната гвардия на щата Орегон – САЩ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  полковника 16 авг 2014, 15:28
   
  0
   
  0

  Кой е по-по-най красив и ефективен-2, 3 или 4-то поколение и като са с различно предназначение-фронтови изтр., изтр. ПВО, щурмовик, както и с различни теглови характеристики-лек, среден и тежък? Не забравяйте и кой колко струва по днешни цени. Ф-15 е в Нац. гвардия, а ние още теоретически не сме решили необходимостта от резерв на БА. МиГ-21 е свален от "въоръжение" в ДОСААВ на СССР сигурно преди 1990г.

 2. #2
  У.Ф. 16 авг 2014, 22:04
   
  0
   
  0

  До #1 полковника: "Ф-15 е в Нац. гвардия, а ние още теоретически не сме решили необходимостта от резерв на БА."
  Колега, идеята на Нац. гвардия е да се поддържат определени способности от резервисти по договор с МО, при частична заетост, напр. 1-2 дни в седмицата. В случая с ВВС екипажите правят значително по-малък нальот от редовните части на ВВС и това изисква заделянето на съответните материални и финансови ресурси.
  При хипотезата, че нашите екипажи от редовните ни ВВС правят по-малко нальот от екипажите от Нац. гвардия на САЩ за никаква възможност, даже теоретическа, за решаване на необходимостта от аналогичен резерв в БА, не може да става въпрос.
  Ако трябва да правим аналогия, заслужава внимание и въпросът как някои правят повече нальот на частично работно време, а целият личен състав във военната ни авиация е на пълно работно време?
  Резерв ли? ...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker