Презентация на въздушно-преносима система за целеуказване Sniper ATP в София

Pan.bg 13 ное 2010 | 10:37 views (5943) commentaries(1)
img На 9 ноември 2010 г. в Информационния център на МО в София се проведе презентация на системата за целеуказване Sniper ATP от фирма „Lockheed Martin”.
Презентацията беше изнесена от г-н Луис Вилануева, директор „Международно бизнес развитие” на фирмата.
Системата Sniper ATP (AN/AAQ-33) се произвежда от „Lockheed Martin”. През 2001 г. компанията спечелва конкурс за проектиране и производство на системата Sniper ATP за изтребителите F-15 и F-16 от ВВС на САЩ.
Проектирана и предназначена за самолетите F-15E Strike Eagle, F-16 Fighting Falcon, A-10 Thunderbolt II, B-1, Harrier GR9, Tornado, CF-18 Hornet и др. Приета е на въоръжение в следните 10 държави: САЩ, Канада, Турция, Белгия, Норвегия, Полша, Сингапур, Саудитска Арабия, Оман и Пакистан. В допълнение може да се каже, че запитване за придобиване на тази система до САЩ е отправила и Румъния.
Системата Sniper ATP e използвана в операциите „Свобода за Ирак” (Iraqi Freedom) и „Трайна свобода” (Enduring Freedom), където доказва своята ефективност в реални бойни действия.
image

През януари 2010 г. Турция подписва договор с Lockheed Martin Fire Missiles and Control за доставка на 30 бр. системи за целеуказване Sniper ATP по програмата FMS, предназначени за турските изтребители F-16 Block 40 и F-16 Block 50.
Плановете на ВВС на САЩ предвиждат придобиване на общо 522 бр. системи Sniper ATP.
Експортният вариант на системата Sniper XR (Extended Range), предназначен за Белгия и Норвегия се нарича PANTERA. През 2004 г. самолети F-16 от ВВС на Норвегия, снабдени с контейнери за целеуказване PANTERA (Precision Attack Navigation and Targeting With Extended Range Acquisition) участват в учението Maple Leaf в Канада.
image
През февруари 2008 г. екип на Lockheed Martin UK демонстрира системата Sniper ATP в полет с изтребител Tornado GR 4 във Великобритания.
image
На 3 март 2010 г. системата Sniper ATP е отличена с 14-ата годишна награда „Уилям Дж. Пери”. Наградата е учредена от Американската асоциация на високо-точните оръжия и технологии и се връчва за изключителен принос в националната сигурност.
Основни предимства на системата Sniper ATP:

-Възможност за монтиране на изтребителите F-16 Block 25/30/40/50/52 +

-Изцяло съвместима с изискванията и стандартите на НАТО;

-Проектирана, изпитана, доставена и приета на въоръжение в периода 2001 -2005 г.;

-Участие в реални бойни
действия по време на операциите „Свобода за Ирак” (Iraqi Freedom) и „Трайна свобода” (Enduring Freedom);

-Ниска себестойност и минимални експлоатационни разходи;

-Осигурена логистична поддръжка и резервни части
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  SAS 14 ное 2010, 18:54
   
  0
   
  0

  Направо е перфектна за нашите "нови" Ф-16-ски....

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка