Otbrana.com: EADS подготвя предложението си за българските ВВС. Ме-109 ще участва на БИАФ!

Pan.bg 03 мар 2011 | 20:30 views (5270) commentaries(1)
img www.otbrana.com

Ще предложим два варианта в отговор на интереса на България за закупуване на нов модел боен самолет, казва Уве Тимке - търговски директор по продажбите бойни въздушни системи на EADS. Според него Юрофайтър е най - ефективен и достъпен в момента за доставка. Вариантите са за нов самолети и за втора ръка. Предимството на второто предложение е, че обществената поръчка за използван Юрофайтър ще бъде на "политически мотивирани цени и условия". Недостатък е, че такива сделки правителството към правителството не включват офсетни програми, а на България са нужни такива, за да даде тласък на националната си индустрия и икономика, посочва Уве Тимке.

Пламен Стойчевски

- Господин Тимке, какъв ще бъде вашия отговор на запитването на българското министерство на отбраната за закупуването на самолета Юрофайтър?

- Огромен брой експерти от EADS, състоящи се от технически и оперативни специалисти, експерти по търговски офсет и финансови специалисти образуваха интегриран екип, който изцяло се фокусира върху подготовката на убедително и достъпно решение за българските ВВС.
Отговорът ще бъде разделена на две части. Първата ще се отнася за предложение и подробности за придобиване на чисто нов Юрофайтър (най-напредналия Транш 3 версията). Монтажът на тези транш 3 Юрофайтър ще започне през 2014 г. Така че първите самолете ще пристигнат в авиобаза „Граф Игнатиево” точно навреме, за да бъдат готови за изпълнение на мисията на българските ВВС. Този транш 3 е абсолютно идентичен с Транш 3, който германското Луфтвафе ще получат през 2015 г..
Втората част на предложението ще очертае детайлите на Tранш 1 Юрофайтър, който е в експлоатация от 2004 г. насам, и на въоръжениие в пет военновъздушни сили от Европа. Ако българският бюджет за отбрана не позволяват закупуването на нов транш 3 Юрофайтър, EADS ще получи необходимия брой използвани Транш 1 самолет от една от 5-те държави от Европа за доставка в България. Тази сделка ще трябва да се извършва при спазване на правителствени условия между двете страни.
Предимството на това предложение е, че обществената поръчка за използван Юрофайтър ще бъде на "политически мотивирани цени и условия". Недостатък е, че такива сделки правителството към правителството не включват офсетни програми, а на България са нужни такива, за да даде тласък на националната
си индустрия и икономика.

- Какво ще предложите на българските пилоти от ВВС?


- Самолетът, който ще предложим на България, ще бъде най-ефективен и достъпен в момента за доставка. Той е абсолютно идентичен със самолетите, които са в процес на производство за Германия, Англия, Италия и Испания. Единствената разлика ще бъде маркирането. Пилотът, седнал в кабината, няма да види никаква разлика. Българските пилоти ще могат спокойно да летят на германските Юрофайтър, които са на въоръжение в у нас, без да забележат някаква разлика в технологиите и производството. Това е абсолютна върхова технология, като всички самолети са съвместими.

- Ще участвате ли в Осмия международен авиационен фестивал в Пловдив посветен на 100-годишнината на българската авиация?

- За EADS и Луфтвафе ще бъде чест да участваме на това събитие. Ние се чувстваме поласкани, че бяхме поканени. За да подчертаем сериозният интерес на германското правителство, на Луфтвафе и германската авиационна индустрия в България, ще илюстриране п оуникален начин връзката между двете страни и техните ВВС. EADS подтотвя полет на Messerschmitt Me-109 от Мюнхен до Пловдив. Самолетът ще бъде изложен за показ на всички посетители в България. Надяваме се, че българските Me-109 пилоти, които съвместно са летели на Messerschmitt на Луфтвафе във Втората световна война, ще дойдат да се срещнат отново с "техните летателни апарати" и да си спомнят за своя героизъм. Успоредно с това германски Юрофайтър ще лети по време на авиофестивала в България, което ще позволи да видите неговите големи възможности. EADS се надява, че на 100- годишния юбилей на българската авиация ще продължим съвместна история между България и Германия ще се намерим път за бъдещи съвместни операции с Юрофайтър Тайфун.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  by fly 05 мар 2011, 08:42
   
  0
   
  0

  Господа от EADS не се занимавайте с България.Вижте кво стана с Alеnia първо осем Спартана после станаха пет накрая водиха люта битка да ги свалят на три.Сега искат осем изтребителя...Правете си изводи какво ви чака с такъв партньор като България.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка