Отбелязване на 40 години от първия полет на МиГ-23 в България (снимки)

Pan.bg 17 дек 2016 | 14:18 views (9067) commentaries(0)
img
Сп.”Клуб КРИЛЕ”

На 19 декември 2016г. се навършват 40 години от първия полет на самолет МиГ-23 в България. Тази дата е утвърдена за празник на 1-ва ИБАЕ на 25 ИБАП – Чешнегирово, която е първата ескадрила превъоръжена с този тип самолети. Превъоръжаването на 25-ти ИБАП със самолетите МиГ-23БН и МиГ-23УБ стана факт през декември 1976г. Самолетът МиГ-23БН бе самолет от трето поколение, фронтови изтребител - бомбардировач,със сложна конструкция, съвременна пилотажно-навигационна и радиотехническа апаратура, многообразно въоръжение, в който са реализирани най-новите за времето си конструктивни и технологични решения. За първи път българските ВВС имаха самолет с изменяема геометрия на крилото.


Инициативен комитет от ветерани и действащи военнослужещи, служили в 1-ва ИБАЕ на 25 ИБАП, подеха благородна инициатива за тържествено отбелязване на тази важна за авиацията дата. По този повод на 16.12.2016г. се проведе среща на бивши военнослужещи от авиoбазата и обществеността на с. Чешнегирово пред самолет № 66, поставен на постамент, който е символ на славната история на авиобазата. Пред събралите се, водосвет за здраве, просперитет на държавата и възраждане на българския авиационен дух извърши отец Стефан, свещеник от Асеновградската духовна околия.
О.р.бр.ген. Спас Спасов прочете изпратеният поздравителен адрес на Командира на ВВС ген.- майор Цанко Стойков. В него той честити празника и отдава важно значение на работата на всички колеги, служили достойно в авиационната база. Високо оценява, че подобни мероприятия служат активно за разпространяване на авиационната идея сред българската общественост и особено сред подрастващите. Пожелава ни да поддържаме и предаваме традициите, които са особено ценни за нашите наследници. Поздравителния адрес на Командира на ВВС завършва с пожелания за плодотворна, мирна и щастлива 2017-та година.
Вечерта празникът бе отбелязан с другарска вечеря в ресторант “Класик“ в гр. Пловдив. Приветствия към присъстващите поднесоха о.р. полк. Малчо Малчев първият командир на авиационната ескадрила и о.р. полк. Руси Михайлов, тогава командир на 25-ИБАП. На тържеството присъстваха бивши командири на ескадрилата и полка: о.р.ген.- майор Иван Парапунов, о.р.ген.-майор Калчо Танев, о.р. бр. ген. Спас Спасов, бр.ген. Димитър Иванов и много други военнослужещи преминали своята служба в елитната авиобаза.
С грамоти за безупречна служба в редовете на 25-та ИБАБ и навършени кръгли годишнини бяха наградени о.р.
подполковниците Стефан Киров, Васил Тодоров, Борис Тотов , Петър Петров и Илия Василев
В топла приятелска атмосфера времето премина неусетно в разговори за славните години на авиационната база, за нейните трудни и отговорни делници, за безчетните бойни дежурства, отговорностите и безрезервно изпълнения дълг за защита на нашето родно небе.

image

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка