Среща с Игор Волк – заслужил летец-изпитател и космонавт на СССР, пръв изпълнил фигурата от висшия пилотаж, станалата по-късно известна като „Кобрата на Пугачов”

Pan.bg 29 дек 2016 | 19:55 views (5997) commentaries(1)
img Сп.”Клуб КРИЛЕ”, Н.Димов

Българското астронавтическо дружество (БАД)-клон Пловдив организира среща на любители на авиацията и космонавтиката, ветерани и професионалисти от ВВС с един изключителен летец и космонавт – 79-годишния полковник Игор Петрович Волк.

Темата на Мероприятието, подпомогнато от команията АВИАМАШ ЕООД, бе “Настоящето и бъдещето на усвояването на Космоса“.

Председателят на БАД-клон Пловдив, о.р. полк. Светлозар Асенов кратко представи богатата биография на космонавта, като отбеляза че той е уникална личност - летец-космонавт на СССР, герой на Съветския съюз, заслужил летец-изпитател на СССР с пролетяни часове във въздуха над 7000 часа, от тях в изпитателни полети над 3500 часа. Прочетен бе адрес от името на Командира на ВВС ген.-майор Цанко Стойков, който високо оценява идеята за провеждане на подобни срещи, които имат важно значение за разпространяване на авиационните и космически идеи.

На срещата се проведе интересна дискусия за развитието на космонавтиката и факторите, от които зависи. Игор Петрович изчерпателно отговори на всички въпроси и сподели интересни моменти от живота си като летец-изпитател и космонавт.

Полковник Волк е летял на всички изтребители, бомбардировачи и транспортни самолети, произведени през последните десетилетия в СССР и Русия (с изключения на тези на ОКБ „Мясишчев”. Бил е назначен за командир на екипажа на космическия кораб за многократно използване „Буран”, извършил е полети на аналога на „Буран” БТС-002, участвал е в изпитанията на МиГ-105.11 (летателен дозвуков аналог на експерименталния пилотиран орбитален самолет), част от Авиационно-космическата система „Спирала”.

При летателните изпитания на Су-27 изпада в критическа ситуация и машинално изключва системата за автоматично управление (тя ограничава излизане на критически ъгли на атака). Установява, че полетът се стабилизира, форсира двигателите и изтребителят излиза на много над критическите ъгли на атака (над 100 град.), без да попада в свредел. Волк набира височина и напълно съзнателно повтаря маньовъра. След кацане докладва на генералния конструктор и впоследствие тази фигура става една от най-впечатляващата по време на авиошоута с участие на Су-27. Полковник Волк обучава летец-изпитателя на ОКБ „Сухой” Виктор Пугачов на този маньовър, който го демонстриреа за първи път авиосалона в Бурже и става известен като „Кобрата на Пугачов”. И с присъщото си чувство на хумор Игор Петрович се шегува: ”Съгласете се, че „Кобрата на Вълк” би звучало смешно”.


Въпреки натоварената си програма Игор Петрович бе любезен да даде интервю за читателите на списание „Клуб КРИЛЕ” и сайта ПАН.БГ, което ще имате възможност да прочетете в най-скоро време.
image

image

image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Антинатовец 30 дек 2016, 18:18
   
  2
   
  1

  http://colonelcassad.livejournal.com/3157301.html
  https://img-fotki.yandex.ru/get/197700/33568511.10/0_87375_edaca2da_orig
  https://img-fotki.yandex.ru/get/36/dimom73.1/0_14fbc_6000b150_orig

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка