ГАЛЕРИЯ WE ARE NATO: E-3D AWACS кацна в София

Pan.bg 05 юни 2018 | 16:26 views (19262) commentaries(1)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"На 5 юни 2018 г. на летище София кацна самолетът за въздушно базирано далечно радиолокационно разузнаване и управление E-3A Sentry AWACS. Той е част от Е-3А компонента на НАТО. Самолетът пристигна директно от базата си от Гейленкирхен, Германия. Конкретната машина е от модернизараните Е-3А със "стъклена" кабина и модернизирана електроника. Поводът е откриващата се днес в София 3-дневна конференция на НАТО за планиране на полетите на Е-3А в следващите 3 месеца. Другият повод е демонстриране на подкрепата на НАТО към България и другите държави от Източна Европа.

image
На церемонията присъстваха зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, депутата Христа Гаджев, офицери от българските ВВС. Церемонията бе открита от зам.-министър Атанас Запрянов, който поздрави екипажа на E-3A Sentry и заяви: „Днес един паметен ден за България, защото тук кацна самолет E-3A Sentry AWACS в израз на евроатлантическата солидарност с държавите от югоизточния фланг на НАТО“.

image
Бригаден генерал Карстен Щойе, командир на компонента Е-3А и командир на самолета: „Благодаря за поканата към Компонента Е-3А на НАТО да посетим вашата прекрасна страна. За нас е привилегия и особено високо чест да бъдем тук. От началото на кризата в Украйна и решението на НАТО от 10 март 2014 г. да разположи самолети на НАТО Е-3А над североизточния и югоизточния фланг на Алианса, ние поддържаме постоянно присъствие във въздушното пространство на България, като част от мерките на НАТО за гарантиране на сигурността на съюзниците.

В рамките на тази мисия от март 2014 г. досега сме осъществили над 1400 мисии и сме осъществили над 11 00 полетни часа за патрулиране в европейското въздушно пространство. Повече от половината от тях са над южните държави, членки на НАТО, включително и България.

Системата Е-.3А AWACS е част от Силите на НАТО за далечно радиолокационно откриване и управление и е ключов елемент от мерките за гарантиране на сигурността на съюзниците от НАТО. Успоредно с изпълнението на мерките за сигурността на съюзниците, понастоящем Е-3А AWACS оказва съдействие в борбата срещу тероризма чрез участие в бойните действия срещу Ислямска държава и в операцията Sea Guardian в Средиземно море.

image
Зам.-командирът на българските ВВС бр. ген. Петьо Мирчев заяви: „Към настоящия момент самолетите
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
Е-3А предоставят на българския Авиационен оперативен център (АОЦ) изключително ценна информация за въздушната обстановка, далеч извън покритието на нашите радари, осъществяват обмен на оперативна информация. Разглеждат се възможностите за участие в провежданите в България многонационални учение и тренировки. През 2018 г. са планирани 12 подобни мероприятие, като в момента в авиобаза „Граф Игнатиево“ се провежда учението „Тракийски орел 2018“, в което участват самолети от САЩ и Великобритания. През 2018 г., освен по-големия брой на международните учение, прави впечатление и по-голямата сложност на изпълняваните задачи. Тази година е особено интензивна за българските ВВС, особено в международен план, ще участваме и в редица национални мероприятия“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГАЛЕРИЯ WE ARE NATO: E-3D AWACS кацна в София

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/29 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  гтр 05 юни 2018, 22:29
   
  3
   
  3

  Голяма работа станала. Преди години имах възможността да летя на тоя аероплан, но отказах. Туй нещо 7 часа се въртя над Добрич. Щях да изперкам горе. Голяма работа е туй самолетче. Хм....

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка