От поръчката за ремонт на хеликоптери не става ясно точно колко ще се ремонтират

Pan.bg 01 авг 2018 | 16:34 views (946) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Министерството на отбраната пусна обществена поръчка за ремонт на хеликоптери Ми-17 и Ми-24, от която не става известно точно колко машини ще се ремонтират. Прогнозната стойност на ремонтите е над 31 млн. лв.

До обявяване на поръчката се стигна, след като падна последният летящ Ми-17, който се използваше за гасене и на пожари. От общо 28 хеликоптера в армията летят едва 8. От 5 хеликоптера Ми-17 не лети нито един, от 5 Ми-24 лети само един, от 12 "Кугар" летят 3-4, а от 6 "Бел" летят 3.

В обявлението за поръчката е записано, че трябва да се ремонтират "2 броя вертолети Ми-17" и 4 броя Ми-24.

От друга страна в Техническата спецификация има изискване за ремонт на 2 броя основни двигатели и 1 пусков двигател, които са необходими за 1 вертолет Ми-17. Пропускът беше забелязан от списание "Криле". В Приложение 3 на същата Техническа спецификация се изисква ремонт на 2 броя авиохоризонт АГБ-3К сер. 3, които са достатъчни за 1 вертолет Ми-17.

От Министерството на отбраната обясниха, че става въпрос за техническа грешка, която ще бъде оправена. В дирекцията имало 20 незаети работни места. Точната бройка на хеликоптерите за ремонт е 2 Ми-17 и 4 Ми-24.

На този фон военният министър Красимир Каракачанов готви законови промени, които да извадят подобни дейности от разпоредбите на Закона за обществените поръчки с мотив е, че тези поръчки често се обжалват от фирми, които се занимават с "чорапогащници и банички" и се проточват много дълго във времето.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка