Без Rafale в конкурса за нов изтребител за канадските ВВС

Pan.bg 08 ное 2018 | 15:55 views (1192) commentaries(0)
img Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов
Scramble magazine

От 7 ноември 2018 г. конкурсът за нов изтребител за канадските ВВС е с един участник по-малко, след като френската компания се оттегли. Така за доставката на 88 изтребителя останаха да се състезават Lockheed Martin, SAAB и Boeing.

Както е известно, канадското правителство обяви за втори път обществена поръчка за нов изтребител, който да замени остарелите вече CF-188 Hornet. В условията на конкурса Dassault констатира проблемни въпроси относно оперативната съвместимост и споделянето на разузнавателна информация. Канада оперира предимно с американски самолети, а те от своя страна са тясно свързани с Обединеното командване за аерокосмическа отбрана на Северна Америка (North American Aerospace Defense Command - NORAD). За да отговори на тези изисквания, Dassault трябва да предприеме твърде скъпи, сложни и продължителни мерки, за да продължи участието си и преценява, че е по-добре да се оттегли.

Това донякъде е странно, защото изтребители Rafale на Dassault от доста време участват в съвместни операции с американски самолети. По-скоро от Dassault преценяват, че най-вероятно Канада ще предпочете американски изтребител и е безсмислено да се инвестира във време и пари в конкурс, чийто победител е предизвестен. Може би и SAAB ще достигне до същите изводи...?

Краен срок за получаване на офертите е месец май 2019 г. За проекта Канада е отделила 12.2 милиарда долара, като първите доставки на новите изтребители трябва да започнат през 2025 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка