В София представят италиански БЛА

Pan.bg 16 май 2011 | 12:14 views (3378) commentaries(0)
img На 17 май (вторник) в една от залите на хотел "Шипка" българската фирма "Авиогруп БГ" ще направи съвместна презентация с италианската компания Selex Galileo. Чуждестранната фирма е производител на безпилотни летателни апарати (БЛА).
Компанията SELEX Galileo е на италианския холдинг Finmeccanica - един от лидерите на европейските производители на авионика и на БЛА, както и доставчик на авиационна радиоелектроника за изтребителите Eurofighter Typhoon. SELEX Galileo е образувана в резултат на сделка между Finmeccanica и британската отбранителна компания BAE Systems. В нея работят 7000 служители по целия свят, а оборотът й през 2008 година е възлязъл на 1,75 милиарда евро.

image

В интервю за списание "Криле" (февруари 2011 г.) заместник-началникът на ВВС бригаден генерал Румен Радев заяви относно евентуалното закупуване на БЛА за българските ВВС:

"Българските военновъздушни сили като високотехнологичен вид въоръжени сили не могат да си позволят да стоят встрани от световните тенденции, така че процесът на формиране на позициите относно визия за използване на БЛА е стартиран и то не само във ВВС, а и в отговорните за тази дейност структури в Министерството на отбраната на Република България.
- Съобразявайки се с процесите на извършващата се в момента трансформация на въоръжените сили, за конкретни срокове, свързани с процесите по придобиване на БЛА, а също така и за всяко друго въоръжение за БА, ще може да се говори едва след приемане на Плана за развитие на въоръжените сили, който впрочем се надявам в началото на 2011 г. да е вече реалност.
Към момента ВВС разполагат с квалифициран личен състав, обслужваща техника и инфраструктура, които биха позволили в зависимост от избрания тип БЛА да бъде осъществена качествена подготовка на оператори и обслужващ персонал, позволяващи поддържане в постоянна готовност на безпилотни летателни апарати за решаване не само на задачи на ВВС, но и за национални и коалиционни нужди.
Засега виждането на ръководството на ВВС е, че БЛА следва да са в състава на формирование, което да бъде изградено на модулен принцип в състава на авиобаза Безмер. Нормално е според мен неговият състав приоритетно да се формира на основата на подготвен летателен и технически състав в резултат на предстоящото реформиране на базата. По този начин се надявам да продължи да се
поддържа и използва инфраструктурата на Безмер."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка