Warning: getimagesize(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Не е известно името на услугата in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Warning: getimagesize(http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/thumb_A-12.jpg): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Не е известно името на услугата in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Разсекретени снимки на авария с А-12

Pan.bg 22 май 2011 | 13:25 views (7660) commentaries(0)
img alert5.com
Свръхсекретната база Area 51 (Район 51), разположена в пустинята в Невада и днес официално не съществува. Тя е създадена в годините на Студената война и се използвала от персонал на ЦРУ с най-високо ниво на допуск до секретна информация за разработване на проекти, базирани на най-новите технологии в областта на аеронавтиката. Неотдавна ЦРУ разсекрети снимки от станалата през 1963 година авария със шпионския самолет А-12, който е трябвало да замени U-2. А-12 се е разработвал през 50-те и 60-те години на миналия век в рамките на свръхсекретната програма на ЦРУ OXCART за нов шпионски самолет. Почти неоткриваем за радарите, А-12 може да лети със скорост до 3540 км/ч на височини до 27400м и да прави снимки от тази височина на обекти с размери от 30 см.
image image
През 1963 година самолет А-12, излетял от базата Area 51, по време на редовен изпитателен полет, попада от височина 7620 м в плосък свредел. На летеца Кен Колинсне не му остава нищо друго освен да се катапултира. Самолетът се разбива в пустинна местност в щат Юта. Снимки от мястото с останките на самолета се появяват за първи път, тъй като целият инцидент е бил също засекретен. В близост до мястото на приземяването му се намират неколцина цивилни американци с пикап, които му предлагат да го закарат до останките на разбилия се самолет. Той отхвърля предложението им, казвайки, че на борда на самолета е имало ядрена бомба, което е по предварително подготвен сценарий за прикриване и запазване на програмата и базата в тайна. Малко по-късно районът е отцепен и всичките открити останки на самолета са отнесени. Никой в следващия половин век не е доближил до този район, дори не е и научил за аварията.
image
image
image
Непосредствено след инцидента летци от Area 51 докладват, че от въздуха се виждат останките, които може да бъдат разпознати.За това преди пристигане на тежката автотехника за преместване на частите на катастрофиралия самолет, те са покрити, за да не бъдат заснети от съветските спътници. Имало е предложение
дори по-големите останки да бъдат взривени на място. Допълнително се нарежда на командира на една съседна изтребителна авиобаза да съобщи за авария с изтребител от неговото авиокрило, за да се прикрие истината.
image
След края на програмата OXCART през 1968 година (с А-12 са изпълнени само 29 реални задачи,преди да бъде заменен от SR-71) един А-12 е предаден на ВВС на САЩ, които разработват на негова база експерименталния прехващач YF-12, а по-късно той служи за основа на известния разузнавателен самолет SR-71 "Blackbird".
image
Но дори десетилетия по-късно, все още е възможно да се открият титанови и други части от самолета. С помощта на метален детектор историкът в областта на авиацията Питър Мерлин открива части от крилото и кабината на А-12. Според последни сведения титанът, използван при направата на голяма част от планера на самолета, е внесен от бившия СССР.
image
Днес един от останалите девет от общо 15 построени А-12 е издигнат на пиедестал пред щаб-квартирата на ЦРУ в Лангли, Вирджиния.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка