Учудващо е, че преговорите за самолетите ще се водят със страната, която не отговаря на изискванията

Pan.bg 11 яну 2019 | 08:53 views (769) commentaries(4)
img "Като заинтересована страна, единственото, което предприемаме, е да бъдем максимално открити и да продължим да комуникираме качествата на нашата оферта и да видим има ли начини, по които да се продължат преговорите и да се търси информация от нас, защото имаме готовност, при продължаване на разговорите с нас, да търсим начини за оптимизираме и на нашата оферта“. Така Красимира Стоянова – вицепрезидент за Централна и Източна Европа на СААБ – фирмата-производител на самолетите "Грипен" коментира по БНР в интервю на Добромир Видев решението на правителството да се водят преговори със САЩ за закупуваме на F-16. Ето част от интервюто.

Източник:"Otbrana.com"

- На този етап има ли начин за продължаване на разговорите?

- На този етап, както е формулирано решението, което ще се предложи на парламента, няма такъв вариант.

- Какво очаквате да се случи в такъв случай?

- Очакваме да видим как ще преминат преговорите. За нас е изключително учудващо и разочароващо, че тези преговори ще се провеждат със страната, която всъщност не отговаря на изискванията. Няма паралелно да се провеждат преговори със страната, която да отговаря на изискванията. Нашата оферта отговаря 100 процента на изискванията и може да се търси също за преговори. Ние разбираме спецификата на американското законодатество, но това не може да бъде причина да не се търси оптимизиране на другата оферта, която е изключително близко и в рамките на изискванията на процедурата.

- Според доклада обаче, вашата оферта е подходяща при едни параметри, а американската при други параметри. Всъщност българската страна прави стратегически избор.

- В процедурата няма никъде записано за стратегически избор. Има параметри по отношение на това на какво трябва да отговаря платформата като способности.

- Вие сте дали отговорите по трите точки в доклада, който бе разпространен през миналата седмица.

- Абсоютно сме ги дали. Т.е. ние бяхме определени
за втори път като най-оперативната платформа. На изискванията на самата процедура ние отговаряме на 100 процента. Вече за политическите мотиви, които не са включени в процедурата, ако някой ги включи ще ги адресираме. Но те не са включени в процедурата и не мога да коментирам дали отговаряме или не отговаряме, а стратегическият избор не е нещо, което е дефинирано в процедурата.

- Вие смятате ли се вече окончателно изключeни от преговорите?

- Да. С това проекторешение се поставя задачата на правителството да преговаря с американската страна. Ние, рзбира се, ще следим с интерес преговорите. Ние смятаме, е офертата на американската страна е извън параметрите на тази процедура. Самите американци и българското правителство казаха, че не се знае докъде ще се стигне в преговорите. Нека да видим докъде ще се стигне и нека после българското правителство да излезе с официално становище каква всъщност оферта дава американската страна. Ако тя е подходяща за избор, не няма как да се борим.Нашата борба е с изключително качествена оферта. Ние сме тук 15 години. 15 години ние разговаряме по официален начин без никакви корупционни практики и някакви лобистки действия. Ние сме се постарали да направим така, че българската страна да бъде улеснена, като получи оферта, която е изключително качествена, т.е. отговаря на това, за което са ни питали. И сме готови в рамките на бъдещи преговори, ако въобще има такова нещо, което в момента няма, да търсим варианти за оптимизиране на офертата. Ние имаме изключително високи стандарти на етичност.Обвинения в неправомеерни действия за нас е недопустимо, когато няма такива доказателства. Искам да помоля представителите на българската общественост също да спрат с абсолютно необосновани обвинения в корупция или в някакви други неправомерни практики. Няма никъде доказателства, няма повдигнати обвинения, няма съдебни дела, няма никъде производства, които да докажат, че това, което се твърди е вярно. Ние по този начин не работим. Не искаме да обвиняваме правителството в неправомерни практики или нещо такова.

„Гарантирам от СААБ, че офертата, която се дали за 10, а не за 8 изтребителя, влиза в рамикте на бюджета. При закупуване на оръжието от т.нар.трети страни така е направена офертата, че 1,5 млрд. лв. без ДДС ще стигнат“, каза още Красимира Стоянова.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  кирович 11 яну 2019, 10:18
   
  1
   
  11

  1. През двете седмици на обществено обсъждане на резултатите от конкурса за изтребител ясно бяха описани причините защо Грипен не е с приоритет, а именно, офертата на Грипен е непълна, не включва въоръжение и конфигурация за поддържане на войски и флот, налагат се преговори с трети страни. Липсва информация за цената на експлоатацията на продукта за целия му жизнен цикъл. По-ниската цена за летателен час с Грипен идва от факта, че се смятат само горивото и предполетната подготовка и не са включени разходите за цялата поддръжка, включително капитално-възстановителни ремонти. Грипен просто не може да представи прогноза за тези разходи, тъй като нокога не е продавал Грипен в многофункционален вариант на нито една държава, няма и натрупан опит.
  2. В момента тече разследване за корупция при сделката на Грипен в Бразилия, като министър председателят за Швеция даде показания през юни 2018 г. пред съдия за едни 606 000 000 долара подкуп, дадени за импийчнатата президентка на Бразиялия, чрез сина й. Прекратяването на сътрудничеството между Грипен и ВАе е след разследванията за корупция и пране на пари при сделката с Грипени в Южна Африка.
  След като има и е имало разследвания за копупция при сделките с Грипен в повечето от местата, където са търгували, нагласите са да има и в бъдеще.
  https://www.thelocal.se/20150625/saab-payouts-in-jas-gripen-bribery-scandal

  In a statement to Expressen published on Thursday, Saab's press spokesman Sebastian Carlsson dismissed the claims that almost a billion kronor was handed to agents, but did not deny that large payouts were made.

  “There's nothing strange about a person receiving compensation for the work they do. So I mean, that's not the problem, if there is a problem. The problem would in that case be what a person does,” he told the newspaper.

  “If it was 7.5 or 6.5 or 4.5 or 10.5 percent [is irrelevant]. That's nothing, that's what it was like 'in the good old days'. But I can tell you that if back then you had these kinds of commission-based contracts in the export industry, the sums could sometimes be high,” he added.
  "Няма нищо странно на човек да получи компенсация за свършена работа.", казва СААБ.
  Това е за сделката през 1999 г. в Южна Африка.

  Ако е интересно на уважаемата публика мога безплатно да представя компилация на скандалите с корупция при сделки с Грипен. На английски, шведски и руски има изобилие от информация.
  За Локхийд е лесно - последните три скандала са от 1974-1984 г., от тогава САЩ имат законодателство, което не позволява даване на подкупи.
  3. Прокуратурата в България няма да бездейства, ако бъде подписан договор с Грипен без въоръжение, без многофункционална конфигурация, без GCAS.
  4. Цената на летателен час на Ф-16 изчислена на база 12000 часа ресурс е 30% по-ниска от Грипен.
  5. Нито една държава не е купувала Грипен в многофункционален вариант. Единствените купувачи са Тайланд и ЮАР с по десетина Грипена базова конфигурация единствено за близък въздушен бой и без защита на пилота GCAS, заради което единия Грипен размаза пилота си в пистата в Тайланд, а в Унгария Шандор просто е успял да изключи системата за предупреждение за опасна височина, когато се е борел да кацне по корем заради повреда в колесника, с аргумента, че тази система на Грипен често сработва грешно.
  6. Нито една държава в НАТО не е купувала Грипени. Чехия и Унгария ползват рекламен наем, за да се заобиоколи невъзможната за цивилизована държава сделка с Грипен, да се подпише договор за изтребител с орязани възможности без преговори с трети страни, доставчици на въоръжение и друго оборудване. .

 2. #2
  оферта, бате 11 яну 2019, 11:36
   
  7
   
  1

  Какви оферти, какви цени, какви пет евра? Изтривалките с оскъдна етична хигиена вече заявиха, че решението е политическо. Не се хабете.

 3. #3
  кирович 11 яну 2019, 16:53
   
  0
   
  4

  През 2015 г. Грипен Д се разбива при кацане в Чехия.
  Един месец по-късно Грипен С се разбива при кацане в Унгария.
  През 2017 г. Грипен С се разбива в пистата в Тайланд.
  Във всички случаи се говори за софтуерен проблем, но след разчитане на “Черната кутия” от СААБ се оказва грешки на пилотите.
  Колко са 3 самолета от 30? Ами 10% загуби. Лошо. При това един и същи проблем - земята дошла много бързо и неочаквано. Още по-лошо.
  Отговорът: Съвместния проект между Ф-16 и Грипен през 1998г. Auto GCAS-а на Ф-16 работи, заповядано е да се инсталира на всички американски Ф-16, задължително влиза в оборудването на новопроизведените, възложена е поръчка да се разработи подобна Auto GCAS за Ф-22 и Ф-35.
  GCAS-а на Грипен? Първо се плаща за модернизиране до стандарт MS20, после за GCAS. Който иска. Но GCAS иска информация за различното въоръжение и динамиката на полета при използването му. Как се екстраполират данни от липсваща база? Питайте Шандор защо Грипенът не му давал да кацне само с носово колело. Или търсете медиуми да питат тайландското капитанче от оня свят, че му купили Грипенче без никакъв GCAS.

 4. #4
  Geocom 11 яну 2019, 20:30
   
  3
   
  0

  Отговор на коментар: #3

  А знаеш ли колко F-16 са загубени при аварии.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка