Шефът на ВВС ген. Стойков с подробности за новите бойни самолети - ето защо избрахме Ф-16

Pan.bg 20 яну 2019 | 00:10 views (1063) commentaries(9)
img
pik.bg


Предложихме проект за инвестиционен разход, който беше разгледан и на Министерски съвет, и от парламента, и считам, че целта на този проект е придобиване на нов боен самолет, но не само. В конкретния случай ние говорим вече и за оръжейна система. Или както някои я наричат боен авиационен комплекс, като летателният апарат, или самолетът е част от нея. Т.е. е самолетът е важна и съществена част от самия комплекс, но в него влизат и въоръжение, и други крипто и класифицирани системи, които правят самолета, съвместим с НАТО, и не на последно място въоръжение, логистично оборудване и средства, които придават на самата система автономност. Затова е важно да се разбере, че модернизацията чрез придобиване на този проект е жизненонеобходима за българските ВВС, бик казал и че е малко закъсняла. Това обяви ръководителят на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков пред "Канал 3", като по този начин коментира и дали е правилен изборът да се водят преговори със САЩ за закупуването именно на Ф-16 като нов боен самолет за българската авиация.Той е категоричен и че това е правилен избор за българските ВВС. „Имал съм възможност да летя на Ф-16, не на този блок, а на друга модификация – системата наистина е надеждна, боеспособна, може да изпълнява мисии въздух-въздух и въздух-земя, такива, каквито ги получаваме в цялостния пакет, който се предлага от държавата. Така че считам за правилен избор, избор, който наистина ще повиши бойните способности на България за един много дълъг период”, заяви ген.-майор Стойков.

Относно протичането на преговорите той обясни, че България първо трябва да изпрати писмо до САЩ с искане за придобиването на самолета и въоръжението за него, след което е нужно одобрение от Конгреса. След това, съобразно процедурите в САЩ, от тяхна страна се изпраща ново писмо, на което за период от 120 дни България трябва да отговори. Именно това писмо ще бъде основата на договора между двете страни и в него ще бъдат уточнени цените, сроковете за доставка и подробностите по въоръжение, системи и т.н.

„Ако се доверим на това, което САЩ декларираха, че могат да доставят първите самолети през 2022 г., можем да направим предположението, че това е периодът, в който ние ще получим първите самолети – т.е., периодът
е 3 години”, изтъкна Стойков по отношение на доставката на първите изтребители.

Относно обучение на българските пилоти той поясни, че по принцип то се извършва в САЩ, въпреки че съществуват летателни центрове в Гърция, Турция и в други държави в Европа. По думите му обучението, както на летци, така и на техници трябва да бъде завършено преди доставката на самолетите.

„Българските ВВС ще изпълняват своите задачи по охрана на въздушното пространство на България и на НАТО, както и досега със съществуващите МиГ-29, за които бяха сключени 3 договора през миналата година – за доставка на агрегати, за ремонт на двигатели. И това ще даде възможност те да бъдат експлоатирани до края на техния жизнен цикъл.МиГ-29 и Су-25 ще бъдат ремонтирани. Очаква се жизненият цикъл на МиГ-29 да приключи през 2029-2030 г., а на Су-25 след извършване на този ремонт, който предстои, да бъде повече от 10 години, считано може би от 2020 г., когато се очаква да бъдат доставени първите ремонтирани Су-25”, допълни шефът на Военновъздушните ни сили.

Чисто технически, връщайки се на темата за Ф-16, Стойков изтъкна и голямото предимство на Ф-16 пред останалите оферти, а именно „Грипен” и „Юрофайтър”, а именно радарът.

„Радарът е 5-о поколение. На другите им са по-стари. Те разполагат с механичен радар, който има по-ограничени възможност от фазираната радарна решетка или антена на Ф-16, която дава възможности за работа по въздушни цели или земни, или морски, едновременно. Да ги открива, проследява или въздейства върху тях. Ф-16 притежава възможности за работа с високо точни управляеми ракети и бомби по малки подвижни земни и морски цели и същевременно да въздейства по въздушни цели. Радарът е по-надежден със своите технологични новости и по този начин превъзхожда останалите”, коментира генерал-майорът.

„Летателният ресурс като часове е доста повече от „Грипен” и „Юрофайтър”, но тук по-важното е опитът и еволюцията, която са достигнали с последната модификация Блок 60 и Блок 70, който се предлага на нас. Статистически са използвали опита и практиката на всичките 4600 произведени самолета досега и са инкорпорирани всички забележки, недостатъци, които са отстранени, а всички технологични новости са налице, така че самолетът наистина си заслужава”, категоричен бе Цанко Стойков.

Той потвърди, че Ф-16 идва с въоръжение и необходимите системи, а за „Грипен” трябва да се купува въоръжението допълнителни и съответно трябва да се водят преговори с трети държави. Поясни, че и ако е изборът е бил „Грипен”, то той е щял да бъде доставен само с едно оръдие и то на бойния самолет, а за учебнобойния е без никакво въоръжение и че е трябвало да се сключват тепърва нови международни договори, за да се набавят въоръжение и съответните системи за него.Защо обаче България не може да закупи руски самолети?

„Това е интересен въпрос. Има много мнения, но аз ще отговоря като летец. Всеки един самолет, включително и руски, може да бъде направен съвместим със страните от НАТО. Но от геополитическа гледна точка си мисля, че на този етап това е невъзможно. Никоя страна няма да се съгласи да даде своите системи и въоръжения да бъдат поставени на руски самолет. От тази гледна точка, считам, че е невъзможно. Иначе считам, че технологично не представлява абсолютно никаква трудност”, заяви Стойков.

Той коментира и твърденията, че не е необходимо да се закупуват нови самолети, а просто трябва да се увеличат зенитно-ракетните комплекси, които да охраняват въздушното ни пространство.

„Наистина зенитните комплекси и особено тези от типа на С-300 или „Пейтриът” са много ефективни. С много големи възможности за осигуряване на противовъздушната отбрана на една страна. Но аз считам, че задачите, които изпълнява изтребителната авиация са съвсем различни и със зенитно-ракетни комплекси не можем да носим дежурства по еър полисинг, най-малкото”, каза ръководителят на ВВС.

Ген.-майор Стойков изтъкна и че по негово мнение планираните 16 самолета, които трябва да бъдат закупени, лично според него като професионалист, не са достатъчно.

„Но като имаме предвид, че по време на първия етап на доставка, а и част от втория, ще експлоатираме и наличните самолети, то ще имаме задоволително количество от изтребители и щурмови самолети, които да осигуряват авиационната поддръжка на другите видове въоръжени сили. Но като цяло считам, че след втория етап и след особено на завършване на жизнения цикъл на руските самолети, ще е необходима преценка, в зависимост от средата на сигурност, дали не е необходимо да увелчим броя с още една ескадрила. Това по принцип е оптималният вариант”, заяви той.

В заключение Стойков си призна, че поне малко ще завижда на младите си колеги, които ще имат възможност да летят на Ф-16 блок 70. И бе категоричен, че няма амбиции да бъде президент.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Borei 20 яну 2019, 00:37
   
  13
   
  5

  "Защо обаче България не може да закупи руски самолети?"

  "Никоя страна няма да се съгласи да даде своите системи и въоръжения да бъдат поставени на руски самолет. От тази гледна точка, считам, че е невъзможно.... "

  Че защо ли трябва на руските ни самолети да се поставят американски или други натовски въоръжения?
  Ако купим много по-надеждните и с много по-високи бойни качества СУ-35С, то в пакета си влиза и руското въоръжение, което е даже много по-добро и от натовското!

  И СУ-35С също може да унищожава въздушни, наземни, водни и подводни цели. Руснаците дават инфо за радара му, че работи до 400 км и казват, че до сега по света няма никой друг самолет с такъв радар? И имат защита от радари и от ракетни нападения. Просто пуснатите ракети към него се отклоняват и не го удрят!

  Докато Ф-16 си е жертва за руските С-400 и за руските самолети, а докато даже и ни ги доставят, в Русия на въоръжение ще са вече С-500 и навсякъде "Пересвет". А там вече Ф-16, ако ще и Блок 999-ти няма никакви шансове на оцеляване!!!!
  Даже чак и от Крим ще са хубавички цели за руските ракети....

  Натото би трябвало даже да е доволно, че поне България от цялото им нато ще има истински самолет убиец на въоръжение, много по-добър даже и от техните Ф-22 и от Ф-35! Които са наистина много по-далече от тези Ф-16, които искаме да купим!!! И поддръжката и въоръжението и обучението ще ни излязат със СУ-то много по-изгодни от този прескъп и технологично по-изостанал американски самолет!

  Натото се разпада!
  Голяма грешка е да си дадем парите точно сега за американски самолети, които ще бъдат произвеждани и доставени след разпадането му! Пари на вятъра!!!

 2. #2
  Миро миротвореца 20 яну 2019, 13:15
   
  5
   
  2

  Този генерал май е ,,коледарче ,, или още не е изтрезнял.
  Не се казва радар, а РЛС.
  И на Ф-16 и Грипена има РЛС с активна фазирана решетка./някой трябва да му го каже/,
  Почти на 4-5 г. се сменя РЛС.а през 2-3г се модернизират.
  Ако го питат и каква е разлика в гумите, то определено ще потвърди експертно ,че на Ф-16 са по-добри.
  Ето за такива ,,експерти ,, искам избори и после в съдебна зала.

 3. #3
  volxov5 20 яну 2019, 15:12
   
  2
   
  2

  Да чуем едно мнение на един професор.

  Май ще се продават Бг паспорти[ 04.21] ,за да купим тез самолети

 4. #4
  ЗАВОДЪТ ГО НЯМА! 20 яну 2019, 15:28
   
  4
   
  3

  ПРАВ Е ГЕНЕРАЛЪТ,
  "ИЗБРАХА ПРАВИЛНИЯТ САМОЛЕТ"- КенеF-16!

  АМЕРИКАНЦИТЕ НЯМАТ ЗАВОД,А
  БУЛГАРИСТАН НЯМА ПАРИ,
  ТАКА ,ЧЕ ИМА САМО ЕДНО НАДЛЪГВАНЕ И МЕРАЦИ ЗА КОМИСИОННИ!:))

  НЯМА ДА СТАНЕ ДАЛАВЕРАТА С КенеF-16!

  РАЗБОЙКу си ОТИВА, пигмей попOFF СЪЩО!

  ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

 5. #5
  кирович 20 яну 2019, 19:17
   
  1
   
  1

  Генералът казва "радар", че да го разберат всички.
  А сега ти вземи чети малко за радарите или РЛС или както там ти се привиждат, Грипен С, който се опитват да набутат на България, няма радар с електронно сканиране. Даже няма възможност за далечен бой, няма и възможност за работа по наземни цели.
  За ракети с обсег зад видимия хоризонт и прецизни удари въздух-повърхност се плаща допълнително на Грипен (ако първо си платиш и въобще ти позволят да купиш боеприпасите).
  За електронното сканиране Грипен С няма шанс.
  А сега чети най-важното. Радарът на Ф-16 V Блок 70, за разлика от другите Ф-16, може да работи е мрежа с радарите и компютрите на Ф-22 и Ф-35, което прави от един Ф-16 V Блок 70 цяла глутница зверове. Дори и да видиш Ф-16 V Блок 70, бягай, защото най-вероятно с него има още много самолети и дронове, които няма как да видиш с допотопните радари.

 6. #6
  volxov5 20 яну 2019, 20:40
   
  1
   
  2

  А сега чети най-важното

  Ако не беше предателството на Адолф Георгиевич Толкачев,нянките нямаха да разберат за тез радари.Икономий по онова време се равняваше на 2 млрд гущерчета.

  p.с
  Докато е време се ориентирайте към Миг 35.
  Махнат ли се Миг 29 се освобождават честоти и там е другата далавера

 7. #7
  Geocom 20 яну 2019, 22:08
   
  0
   
  1

  Отговор на коментар: #5

  Колко пъти да ти казвам че си тъп трол и нищо не разбираш от самолети а още по малко от радари.

  Даже не се и усещаш какви идиотщини пишеш.

  няма радар с електронно сканиране. Даже няма възможност за далечен бой

  Какво общо има обхвата на радара с типа му.

  За ракети с обсег зад видимия хоризонт

  Много страшни тези ракети бе - сигурно американците имат такива според кокошия ти мозък.

  Толкова си прост че даже не можеш да осъзнаеш това.

 8. #8
  Borei 21 яну 2019, 10:54
   
  1
   
  1

  Отговор на коментар: #5

  "Радарът на Ф-16 V Блок 70, за разлика от другите Ф-16, може да работи е мрежа с радарите и компютрите на Ф-22 и Ф-35, което прави от един Ф-16 V Блок 70 цяла глутница зверове. Дори и да видиш Ф-16 V Блок 70, бягай, защото най-вероятно с него има още много самолети и дронове, които няма как да видиш с допотопните радари."

  Ако това е така - доста интересно!

  1. За какво и е на България такова "мрежово обединение" с Ф-22 и Ф-35, като ги нямаме и едва ли ще имаме такива???? А и няма изобщо някакъв смисъл, последните да бъдат използвани на наша тереитория за отбраната на Булгаристан!

  Значи САЩ искат да ни продадат МНОГО ПО-СКЪПИ САМОЛЕТИ с тези технически възможности (ненужни обаче на нас), НО които да им служат на тях в техните войни??????

  Не разбрахте ли, че сме аборигени, паяци в буркан?

  Тези са толкова хитри и коварни! Ние, най-бедната страна, да им купим на тях самолети, с които те ще ни използват и пилотите ни за ТЕХНИТЕ ВОЙНИ с техните врагове?????

  Е, не е ли висш пилотаж на преебаването? Аз веднага бих се отказал от такава сделка!!!

 9. #9
  KOREKTOR 1 21 яну 2019, 11:05
   
  1
   
  2


  F-16 НЕПОБЕДИМИЯТ - ЕТО НА ТАКЪВ САМОЛЕТ ЩЕ ЛЕТЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ПИЛОТИ /СТРАХОТНО ВИДЕО/  АЛЕ МАЙКО-О-О-О-О-О-О-О-О-0

  И КАТО ТРАПОСАМЕ НА ГРАФА ЕДНА ТАКАВА ДВОЙКА СУПЕРБОЙЦИ КЕНЕF-16 И ДОКАТО ГИ РАЗМРАЗИМ ТО ОТИДЕ КОНЯ В РЯКАТА.

  И КАКВО ИЗЛИЗА , ЧЕ ЗА БОЙНИ ДЕЖУРСТБА ТРЯБВА ДА ПРАВИМ КАТО ПОЛЯЦИТЕ.

  ТЕ ЗА ПОКАЗУХИ И ФУКНЯ ДЪРЖАТ КЕНЕФИТЕ ФЪ-16 В ТОПЛИТЕ И СУХИ ХАНГАРЧЕТА ЩОТО ТЕ СА ДУШИЦИ НЕЖНИ И ИСКАТ СУХИЧКО И ТОПЛИЧКО , А ЗА СЪЩИНСКАТА РАБОТА И ДЕЖУРСТВА ДА ПАЗВТ НЕБЕТО СИ СЕ НАДЯВАТ НА МИГ-29.

  ТА И НИЕ ЩЕ СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ ЯВНО

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка