Ген.Славеев: Мишената е факт!

Pan.bg 25 май 2011 | 16:13 views (7709) commentaries(1)
img Бригаден генерал Ваньо Славеев, командир на 1-ва ЗРБр пред списание "КЛУБ КРИЛЕ"
Снимки - Свилен Христов, продължението в брой 6 2011 списание "КЛУБ КРИЛЕ"

- Г-н генерал, каква е вашата оценка за току що приключилите експериментални стрелби?
- Мишената, създадена на базата на зенитна ракета от състава на ЗРК С-75М „Волхов”, по първоначални изчисления на балистиците абсолютно изпълни заложените параметри на програмата. След пуска разчетите на ЗРК „Волхов” и „Куб” успяха за прехванат целта и да осъществят т. нар. „електронни пускове”, засега не успяхме да направим това със ЗРК „Нева”. Предполагаме, че когато монтираме установка за активни шумови смущения на мишената, ще успеем да работим по нея и с „невския” комплекс. Общо взето експериментът е успешен, мишената също работеше добре. На нея са монтирани 2 самоликвидатора с цел спазване на мерките за безопасност и мога с гордост да заявя, че и двата режима работиха напълно в норма. За съжаление монтираните GPS-и, които трябваше да предават в реално време данни за местоположението на ракетата при тази скорост, не работят. За сметка на това акселометърът работи успешно и ще имаме конкретни данни за параметрите на полета. Оттук нататък остава да се разпише траекторията, по която летяха мишените, защото на практика те са сноп от траектории – разбирате, че няма как да има два еднакви пуска, и да направим съответните изводи. Нещата опират до подобряване на подготовката на операторите, защото твърдо мога да кажа, че мишената е създадена и тя работи успешно.
image
- Имате ли амбиция да я направите управляема в бъдеще?
- Този етап ще стартира през 2012 г., като целта е същата – тази мишена да се направи управляема, да се изстрелва от по-голямо разстояние и тогава няма да има тези проблеми с краткия полет. Видяхте днес, че полетът на мишената трая 55-60 секунди, няма ъглова скорост, което е изключително важно при стрелба сьс ЗРК, но въпреки това при добра подготовка на разчетите става. Съгласно министерската заповед ще има още 7 ракети, които трябва да ги преработим като мишени и да продължим експеримента. На 25 август трябва да има отново експериментална стрелба. Надявам се дотогава да се сдобием с постановчик на активни шумове. Така че ни трябват още
1-2 експериментални стрелби. Реално погледнато, в деня на бойните стрелби на практика пусковете пак ще са експериментални за мишената. Разликата ще е в това, че те ще се зачитат като реална стрелба за разчетите на ЗРК, които ще работят по тях, и по резултатите им ще се оценява подготовката им. С тези 12 образци, които сме създали, считам, че мишената ще бъде сертифицирана от определените за това органи и тя ще се използва в бъдеще. Ние от своя страна ще започнем работа по управляемия вариант.
image
- Колко струва преоборудването на бойните ракети в мишени?
- На практика това излиза на държавата без пари, преоборудването не изисква никакви допълнителни финансожи средства. Ракетите са закупени отдавна, снемат се от въоръжение по план, приет преди няколко години, и вместо да се дадат за скрап, доказахме възможността да се преоборудват в нещо полезно за ЗРВ. В интерес на истината и сръбските колеги проявяват интерес към тях, ето защо на стрелбите през есента ще има 2 мишени, заделени за тях. Те ще работят по тях със зенитните комплекси, с които бяха тук и миналата година – ЗРК С-125 „Нева” и ЗРК „Куб”. Много неща могат да се направят, просто трябва работа, това е.
image
- Как ще протекат стрелбите през есента?
- Ще участват МиГ-29 както на нашите ВВС, така и 2 сръбски изтребителя. Целта е да се усложни въздушната обстановка, както заявиха министър Ангелов и генерал Попов след края на стрелбите през 2010 г. Ето защо ще има парашутни мишени ЦП-100, РУМ (бел. ред. – радиоуправляема мишена), тази аеробалистичната, която днес наблюдавахте. Три типа цели за едно тактическо учение са повече от достатъчни. Проблемът е, че полигонът е малък, а и заради мерките за безопасност са наложени доста ограничения.
Накрая искам да благодаря на личния състав, който работи по новата мишена, на тези, които осигуриха днешните успешни стрелби, и на вас, медиите, че ще отразите успеха. А той не подлежи на съмнение и затова искам ясно да заявя – новата мишена е факт!
image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  о.з.ген.м-р Иван Гюрджекл 07 юни 2011, 10:25
   
  0
   
  0

  С голям интерес прочетох интервюто на генерал Славеев в списанието.Отново изпитах тръпката на стрелбата.И гордост от това че все още нашето ЗРВ диша, живее и твори.Пожелавам на всички ЗРвисти да бъдат все така всеотдайни.

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка