Каква е най-голямата разлика между Су-57 и F-35

Pan.bg 25 мар 2019 | 15:45 views (1085) commentaries(1)
img
it.dir.bg


Всички военни самолети са проектирани с оглед на определени стратегически приоритети

Американски медии сравниха възможностите на най-новия руски многофункционален изтребител от пето поколение Су-57 и американския му "колега" F-35, като дори посочиха основната цел на създаването на Су-57.

Както подчертават авторите от The National Interest, конструкцията на изтребителите от пето поколение представлява особен компромис между различни критерии за ефективност, включително маневреност, въоръжение, интегрирани радиолокационни технологии и скритост.

"Не трябва да се отрича, че руският изтребител от пето поколение може да се похвали с впечатляващи характеристики", признават американците, цитирани от "Российская газета" и Russia Beyond.

Су-57 превъзхожда задокеанския си конкурент по обсег на полета, скорост и маневреност, а F-35 има преимущество по повод "скритостта" си. Освен това американският самолет е разработен по концепцията за "обобщаване на информацията". Той създава интегрирана динамична картина на бойното поле и я предава на съседните приятелски подразделения в реално време. Също така F-35 може да координира действията си с другите самолети във вражеското въздушно пространство.

The National Interest отбелязва, че всички военни самолети са проектирани с оглед на определени стратегически приоритети, което предполага преимущество в едни области и компромиси в други. И макар и двата разглеждани самолета да попадат под определението "многоцелеви изтребител от пето поколение", все пак имат различно приложение.

"За разлика от американския си аналог Су-57 не е замислян като мобилен "нервен" център за ескадрили, дълбоко проникващи в зоната на действие на противовъздушната отбрана на противника", заявяват военните кесперти.

Интензивните атаки на наземни цели също не са приоритет за руския изтребител. Смисълът на Су-57 е напълно друг: да се създаде изключителна платформа за завоюване на въздушно превъзходство, застрашаващо важни въздушни цели.

В публикацията се отбелязва, че в рамките на такъв подход Су-57 не се нуждае от повишена скритост и някои от функциитена F-35. "Тъй като руската доктрина за въздушен бой е по-заинтересована в противодействието на чужди "самолети-невидимки", отколкото в развиването на собствени такива, Су-57 притежава технически потенциал за най-доброто решение за стратегическите потребности на Русия", обобщават експертите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  полковникът 25 мар 2019, 19:08
   
  3
   
  0

  Бравос! "Нешънъл интерес" отново постави всичко на мястото им. Накрая настъпи мир и тишина. И Путин, и Тръмп доволни.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка