ВИДЕО: АБВ иска оставката на зам.-министър Запрянов заради преговорите за F-16

Pan.bg 22 апр 2019 | 15:48 views (1731) commentaries(26)
img ПловдивПрес,
Галина ГЕОРГИЕВА

АБВ поиска оставката на зам.- министъра на отбраната Атанас Запрянов заради „престъпния начин на водене на преговори за изтребител и избора на F-16“ . Позицията на партията обяви днес в Пловдив лидерът Румен Петков, който коментира подробно темата за превъоръжаването на българската армия и подмяната на самолетите. На пресконференцията присъстваха зам.-председателят на АБВ Владимир Маринов и кандидатът за евродепутат и председател на градската организация адвокат Георги Илчев.

“ На сайта на МО има Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”. Последваха решения на парламента, с които първоначалният замисъл беше загърбен и националната ни сигурност беше зачеркната. Озадачаващо е мълчанието в парламента, след като Народното събрание отмени собственото си решение и концепцията за придобиване на нов тип боен самолет. В решението на НС има два основни елемента – основни параметри на проекти и задължителни параметри на проекти. С последващото си решение НС отмени задължителните параметри на проекта, но основните остават. Неотменено остана и индустриалното сътрудничество при реализация на проекта. Действията на Министерство на отбраната грубо нарушават последното решение на Народното събрание. Ръководството на МО засекретява определена информация, която обществото трябва да знае. А целта е бъдат представени непълни данни и да се вземе решение за закупуване на самолети F -16.“, обясни Румен Петков.

Той се спря на предложенията на „Грипен“ за нов изтребител и на американската оферта за F-16. „Шведското предложение на „Грипен“ предвижда доставката да започне 18 месеца след подписавеното на договора. Според предложението на САЩ за F-16 доставката на изтребител да започне 4 години след подписването на договора. „Грипен“ предоставят два хангара за по 4 самолета и предлагат България да се превърне в център за ремонт и поддръжка на такъв тип самолети за региона. Офертата на „Грипен“ е за около 1,5 млрд. лв. за 10 самолета, два хангара, в това число 80 млн.лв. за закупуване на въоръжение, включително и американско. Според експерти въоръжението на един самолет ще струва около 1 милион – 1,2 млн.лв.“, каза бившият вътрешен министър и лидер на АБВ.

Той акцентира на факта, че все още изтребители F-16 няма и са несъстоятелни твърденията, че самолетите, които България ще закупи, са най-добрите. Според Румен Петков е важно българското
общество да бъде информирано за щетите с такива самолети в съседните ни страни. „В Гърция и Турция загубите на такива самолети в тренировъчни полети са около 11% от общия брой самолети. Кой ще носи съдебна отговорност, ако настъпи авария с такъв самолет и загине наш пилот? В Румъния от 12 самолета в момента летят не повече от 4-5. Останалите са на земята поради липса на резервни части“, обясни Петков.

По думите му шведското предложение е част от резервните части да се произвеждат в България и доставката им да става до 10 дни след заявката. Американската оферта е това да става между 70 и 180 дни, след като се направи заявката. Лидерът на АБВ предупреди, че ако доставяме резервни части от САЩ , ще плащаме мита.

„Начинът, по който се водят преговорите досега ,загърбва основните параметри и индустриалното сътрудничество, които не са отменени. Това прави начинът на водене на преговорите престъпен от гледна точка на националната ни сигурност и интереси. Поведението на зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов предполага той да бъде отстранен незабавно. Ще настояваме за пълна информация от премиера Борисов. Трябва да е ясно кога и за каква сума е закупена системата ПИКИС- полева интегрирана комуникационно-информационна система за сухопътните войски. Колко милиона сме платили и какво става с тази система. Ако не се използва, какви са причините. Ако се използва, с какво подпомага сухопътните ни войски и българската армия като цяло. В този процес ключов фактор също е зим.-министър Запрянов“, предупреди Румен Петков.

Той настоява да се даде отговор и на въпроса какви са инвестициите на САЩ в българската отбранителна система и каква е ефективността от тях.

Лидерът на АБВ е на мнение, че парламентът трябва да прекрати веднага преговорния процес със САЩ.

„Ако информацията за Запрянов е вярна, това означава, че е извършил престъпление към Народното събрание, българското общество и армията. Трябва да изберем – България участва ли в Европейска ситема за сигурност, или присъстваме някъде, защото в случая обслужваме американския военнопромишлен комплекс и се отделяме от Европа. Ако това е изборът на българското правителство, министър-председателят Борисов да излезе и да каже, че нямаме намерение за участваме в Европейската система за сигурност“, настоя Румен Петков. Той апелира тези, от които България ще купи самолети, да кажат ясно в кои направления ще инвестират.

Петков е категоричен, че не става въпрос за антиамериканско настроение. Но припомни, че САЩ купиха ТЕЦ Марица-изток 1 и 3, а българите плащат безумно скъп ток, както и вредните емисии. „Това престъпление извърши Иван Костов към България в навечерието на изборите през 2001 година и ние плащаме този му слугинаж. Това ще е първата сделка, която „Коалиция за България“ще атакува в ЕП. Ще настояваме за сваляне на санкциите срещу Русия, както и за защита на българския социален и икономически интерес, който включва отмяна на договора с американски централи.“, завърши Петков.

Видео:
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 26

 1. #1
  Гневен 22 апр 2019, 16:11
   
  11
   
  31

  На тия комунистически Свине докога ще им се позволява да спъват развитието на авиацията Ни?!

 2. #2
  Гневен 22 апр 2019, 17:19
   
  11
   
  30

  Само по един начин могат да се спрът озверелите комунистически орди.Надявам се американците както и Бългатското правителство по най-бърз начин да подпишат договора за покупката им и да се обвържат с клаузи сред които и незабавно плащане на поне 50% от цената и огромниннеустойки запориране на активи и тн при отказ на евентуално следващо комунистическо правителство от Ф-16 Файтинг Фалкън.Само така се действа с комунистите извиване на ръце докато не почнат да клякат!

 3. #3
  русофилистиците 22 апр 2019, 18:26
   
  10
   
  17

  ще направят всичко възможно да сме вечно в дупка...оня пияница фонтана обясняваше че трябвало да вземем грипен понеже Ф-16 бил с един двигател,нямам повече какво да кажа...

 4. #4
  Незнаен 22 апр 2019, 18:47
   
  32
   
  9

  Да сме сме в това състояние сте виновни вие господа
  есмени евросифилистици.При комунистите имаше армия страшилище на Балканите ,бяхме почти девет милиона,имахме самолет ,танкове ,подводници,фрегати.
  Вие натовски минетчии унищожихте всичко.
  Нарязахте ракетите,разпродадохте и унищожихте авиацията,разградихте границите и сега се мъчите да купите едни дърти американски бараки за да глътнете едни комисионни,на цени в пъти по скъпи от тези за Катар и Словакия.
  Долни евроатлантически педераси.

 5. #5
  Гневен 22 апр 2019, 18:50
   
  8
   
  27

  Млъквай бе не сме с Рассиа отдавна в ЕС сме от 2007 и в Нато и ще бъдем кое не разбра.грипен не е съвместим с Нато край с него.На тия да им се затвори устата кви са тия спирайте ги веднага как се допускат изобщо до изяви.

 6. #6
  Незнаен 22 апр 2019, 18:59
   
  24
   
  7

  Майка ти е съвместима натовска к. Това за грипените го кажи на унгарците ,дето сега дежурят над прибалтика.Ама така ви изнася краварски курви.

 7. #7
  moted 22 апр 2019, 19:04
   
  16
   
  3

  Въпросите са правилни и верни , но защо чак сега ти задават и ще имат ли "топки" да продължат да търсят отговорите!

 8. #8
  ама май са само те 22 апр 2019, 19:24
   
  9
   
  6

  Отговор на коментар: #6

  що така не искат да ги купуват други държави ???

 9. #9
  moted 22 апр 2019, 19:29
   
  17
   
  6

  Въпреки бесният американски натиск, заплахи и шантаж , политиците МЪЖЕ отстояват интересите на държавите си (например - Турция) А грипен е закупен от още 6 държави въпреки горните причини.А някои държави - о ужас дори си купуват руско оръжие!

 10. #10
  Гневен 22 апр 2019, 19:40
   
  5
   
  17

  Грипен е най-големият Боклук в историята на съвременното самолетостроене.На тия големи "Мъже" мисля че е крайно време да и се запорират де що имат сметки и да се приключва да не говорим че трябва да бъдат съдени за дестабилизиране и пречене на модернизацията на Българските ВВС!

 11. #11
  не мога да разбера 22 апр 2019, 19:44
   
  5
   
  13

  защо всички русофилистици натискате за тоя грипен,като двигателя му е амирикански,при това стара модификация,предлагат го без въоръжение ,няма никакво бойно кръщене,не е доказан в нищо и само плюете плюете и като фонтана дрънкате безсмислици,а ноя с шесте държави що не им написа имената...големите 'държави' оператори на грипен???

 12. #12
  Незнайков 22 апр 2019, 20:46
   
  13
   
  2

  Никой не "натиска" за Грипен-а. Натиска е нашите йесмени най-накрая да си стъпят на ушите и да постигнат сделка добра за БА и народ, а не за джоба си. Недоверието е огромно, защото досега единственото което са доказали е че освен да са слугинаж и да купуват евтини апартаменти за друго не мислят. Конкурса за НОВ самолет е директен пример за горното - то бяха решения, комисии, делегации и за господа "неразбиращите", ами нека си припомнят откога се точи процедурата, а иначе още '96-та се бяхме засилили да взимаме F-18.
  А на бай Руменчо Петков и експертите му - много му здраве за това въоръжение на един самолет дето "ще струва около 1 милион – 1,2 млн.лв." и за ПИКИС-а.
  Иначе е много добре, че осветлява доста "тънки" моменти в "офертата" за Ефовете, дето още търпнем в очакване да разберем колко ще ни струва и дали въобще ще има някакъв офсет.

 13. #13
  moted 22 апр 2019, 21:00
   
  16
   
  4

  Ако визирате мен , аз не съм привърженик на Грипен , но съм краен противник на Ф-16 не толкова като истребител (макар и КРАСИВ самолет като бойна платформа , не съм сигурен , че влиза в 10-те най-добри съвременни самолети) Основно обаче съм против КОЛОСАЛНИЯТ грабеж който готвят кръстника и гроб - 210 милиона за спрян от производство за страната производител самолет !?!За който не знае каталожната цена на свръх разрекламираният пингвин Ф-35 е 105 милиона.Това вероятно ще бъде най-скъпият Ф-16 в цялата му 45 годишна история на производство!
  Затова е неуместно развяването на "защитни" тези - русофили,демократи и тям подобни глупости - явно нямате други доводи за прикриването на този нагъл и кроайно бандитски грабеж -това няма да повиши бойните възможности на българската армия , а напротив окончателно ще я загроби!

 14. #14
  запасняк 22 апр 2019, 21:03
   
  8
   
  1

  Тетези дърти издухани старци Аню Ангелов и подгласника муЗапрянов отдавна да мяха отсвирени от държавната софра не им стига че са АПЗ ми и за комисионни ламтят .След време ще трябва да им потърсим сметка за разсипията на БА

 15. #15
  Моше 22 апр 2019, 21:15
   
  6
   
  9

  Аз съм твърдо убеден че Ф-16 е правилното решение щом американците са го предложили него а не ф-18 ф-35 и тн значи ни знаят дереджето и знаят от какво имаме нужда нека русофилски отрепки да не дават акъл на нашите американски партньори а че Грипен е слаб самолет и досега е печелил поради англииските подкупи на БАЕ систъмс не буди никакво съмнение то просто е доказан факт след оттеглянето на англетата тия нямат спечелена сделка.

 16. #16
  до гневен 22 апр 2019, 22:17
   
  7
   
  2

  Малкия, ей такива защитници на НАТО като теб развалят всичко, което съвременната демокрация може да предложи на това недоразумение, наречено посткомунистическа България. Така, ме скрий се някъде, тъпако и въобще не се показвай!

 17. #17
  ЖКС 22 апр 2019, 23:13
   
  6
   
  0

  Абе, карайте се колкото искате за Грипените (впрочем, те са напълно съвместими с НАТО-вските стандарти) и Ф-овете. Но тия са прави за ПИКИС - милиони, хввърлени за нищо. А и за ролята на Запрянов по отношение на ПИКИС са много точни. Той и оня - Бойко Ноев, са вътре с двата крака в това бездънно блато.

 18. #18
  Гневен 22 апр 2019, 23:13
   
  6
   
  5

  И къв си ти да ми кажеш къде да ходя да не съм в Северна Корея бе комунде заспало руско мекере.

 19. #19
  Тошко 22 апр 2019, 23:17
   
  4
   
  3

  Ееее Руменчо пиянде комунистическо....ти си за затвор още от времето, когато беше вътрешен министър....беше приятел с цялата мафия...сега правиш последни напъни към политическата сцена, но много отдавна никой не слуша гласа ти....няма никакво значение какво ще се купи въпроса е да бъде ново...и навремето никой не е питал пилотите дали искат Миг -29 или Су-27....сега говориш, защото така ти изнася да си, като пчеличка, но истината е, че ти и хората от АБВ сте едни от главните виновници за цялата разсипия в държавата....търсиш медийни изяви, но си пълен смешник...поздрави на братя Галеви и Куйович....познати са ти....

 20. #20
  да си купим jf-17 23 апр 2019, 01:09
   
  3
   
  3

  Що пък да не си купим китайско? Като от ресторант. Всички ядат пролетни рулца. Даже вече има и информация за това, при това съвсем нова - от 07.03.2019. Лично българският посланик в Пакистан Румен Пирончев е проявил интерес:
  Bulgarian embassy reception participants hail PM for de-escalating tension with India
  (Zafar Bakhtawari March 07, 2019)
  ISLAMABAD-Bulgaria has experienced a substantial transformation over the past 3 decades through rapid economic growth. Bulgaria, an EU member state with a population of 7.1 million, is now heading towards development, prosperity and progress.March 3 marks National Day of Bulgaria. On that day in 1878, the San Stefano peace treaty was signed, putting an end to the 1877-1878 Russo-Turkish war of liberation and foundation of the Bulgarian state.

  Ambassador of Republic of Bulgaria Roumen Pirontchev hosted a colourful reception at his residence in the diplomatic enclave to mark the national day of his country. Romen is a knowledgeable and a modest man. He had been serving in Pakistan since 2012. Through his extensive experience, he is utilising his full potential for development of trade and economic as well as people-to-people links.

  Romen made a very short speech in which he mentioned the historical facts of his national day. He said that on March 3, Bulgaria celebrated its National Liberation Day.
  The country was liberated from the Ottoman Rule.
  At the end of March, he said that they are going to hold a second joint commission for economic cooperation for the mutual benefit of the both countries.
  Bulgaria is planning to purchase JF-17 thunder fighter jets from Pakistan.
  This incidence created a good market for JF-17 thunder aircraft across the world and it could be one of the best sources to overcome the economic crisis in Pakistan.

 21. #21
  кирович 23 апр 2019, 06:27
   
  5
   
  3

  1. Gripen е купен от ЮАР и Тайланд по една ескадрила. Чехия и Унгария ползват Грипен на лизинг, с цел заобикаляне на американските закони, за което посредникът на Грипен беше осъден и плати 400 млн. долара глоба в САЩ и още във Великобритания, Бразилия не е получила към момента нито един Грипен, има само договор. Швеция ползва Грипени. Лъжа е, че шест държави са купили Грипен. Няма държава, която да ползва Грипен в модификация за удари по наземни цели. Има само орязани Грипенчета за Еър Полисинг.
  2. Швеция не може да изнася Грипен без разрешение от САЩ, тъй като 50% от двигателя е с части внос от САЩ, а електрониката е почти изцяло американска. По същество Грипен е реекспорт на американски технологии, които Швеция няма право да изнася без разрешение от САЩ. Вече бяха осъдени веднъж.
  3. Грипен нямат посредник, който да води преговори със САЩ за износ на Грипен и оставят тези преговори на България са се оправя сама. Причината са присъдите от САЩ и Великобритания срещу посредника на Грипен за международни сделки. Документацията е разсекретена и за обществен достъп на сайта на американското министерство на правосъдието. Изрично е спомената корупцията при конкурсите за Грипен в Източна Европа.
  4. Слабите бойни възможности на Грипен са от интерес на Русия и Турция.
  5. Катастрофите с Грипен са неколкократно повече от F-16, по официални данни от съвместната американо-шведска група за разработка на GCAS.
  6. Грипен не съществува без съгласието на САЩ, а Швеция оставя тези преговори на България. На практика шведите искат да започнем да им плащаме на Грипен и да си носим отговорността за преговорите със САЩ. Ще платим Грипените, но няма да ги ползваме, както стана с реакторите за Белене. Или ще ги платим Грипените два пъти - един път на Швеция и втори път на САЩ. (Трети и четвърти път на държавите, произвеждащи въоръжение и радари)
  7. Швеция по лиценз от САЩ произвежда металните отливки за двигателя на Грипен, но останалите части като агрегати, горивна автоматика, електроника и софтуер по двигателя се внасят от САЩ. Няма как България да ги получи без преговори със САЩ.
  8. Авиониката на Грипен е основно внос от САЩ.
  9. Въоръжението на Грипен изисква отделни преговори с държавите производители и отделни пари за монтаж и настройване на компютрите на Грипен.
  10. Заводът за Ф-16 е планово преместен от Тексас в Южна Каролина. Там хиляди F-16 ще бъдат модернизирани до блок 70/72. Има и поръчки за няколко ескадрили новопроизведени F-16 70/72.
  11. Най-голямата подигравка е “Център на Грипен за региона”. Ами че то никой не е купил и не планира да купува Грипен - всички минаха на F-16.
  12. Друга подигравка е, че официално шведския парламент е запознат от шведските ВВС, че към 2021 година Грипен C няма да отговаря на съвременните бойни изисквания и трябва да бъде заменен с Грипен Е или друг подобен изтребител.
  13. Много поздрави на шведската социалистическа партия, управляваща от 1917 г. и на шведската престолонаследничка принцеса Виктория Сакскобургготска (по баба).
  14. Генерал Запрянов да бъде награден, че спаси България от Грипен.
  15. ПАН да публикуват документите от разследването, съдебното дело, присъдата и глобите, касаещи Грипен.
  16. След като стане достояние на българската общественост корупцията при международни сделки с продукти на СААБ, особено при конкурсите за Грипен с Източна Европа, да се провери дали и в България е имало такива практики.
  17. Контрол по т. 15 ще осъществявам лично.

 22. #22
  До 20 23 апр 2019, 08:55
   
  1
   
  1

  Така е братле,и частите ще са оригинални,и ще са в магазин по левче

 23. #23
  след 23 апр 2019, 18:34
   
  2
   
  1

  изчерпателния коментар на N-21мога да добавя че Ф-16 е най-добрия еднодвигателен самолет в света който можем ние да си позволим...а и то други освен Ф-35 няма ,а недоразумението грипен е ясно но защо всички русофилистици са ;фенове' на грипена,и искат да се прецакаме с това нещо,май русийката ви е по любима от България,ами ходете там поне място има много...

 24. #24
  кирович 23 апр 2019, 22:02
   
  0
   
  1

  Швеция препродава преработени руски суровини. Част от сделката е Швеция да седи вън от НАТО. IKEA не завладя пазара с евтина сибирска дървесина. Рускините имат интересни блогове за Швеция, търгува се здраво.
  Шведската социалистическа партия е на власт самостоятелно или в коалиция от 1917 г., с няколко години изключение.
  F-16V ще принуди Русия да харчи пари за паритет, а Грипен е безобиден.
  F-16V ще върне въздушната мощ, която България загуби с бракуването на Су-22 и МиГ-23БН, които, заедно с ОТР, Турция постави като условие за приемането на България в НАТО.
  F-16V е потенциал за връщане на атомоносните способности на българските пилоти.
  Съдебните документи, касаещи корупцията с Грипен, обявени от правосъдието на САЩ, разкриват практики, които са забранени за американски корпорации от около 30 години. Тези “плащания” на посредници за уреждане на конкурси вървят в Африка, Южна Америка и Азия. В Източна Европа вървяха до преди ГЕРБ. ГЕРБ наследиха плащанията, но на България към фирмите с безумни договори. Бойни вертолети и кораби без увъоръжение, самолети, които орат с крила и перки пистата, военни НДК и розови БМВ-ета.

 25. #25
  Емо 23 апр 2019, 23:28
   
  4
   
  1

  Отговор на коментар: #24

  Абе Путкович :
  1. Атомоносни възможности имахме по бай тошово време. Сега на такива фурнаджийски лопати като нас никой нищо няма да ни даде . Единствените самолети който биха възкресили ВВС са F18 или МиГ-35
  2. Дефектите които дава Кенеф-16 са в пъти повече
  3. ВСЯКА страна закупила Кенеф-16 води разследване за корупция заради покупката му. И всички резултати сочат че са давани огромни комисионни.
  4. Gripen се предлагаше със пълен комплект - резервни части ,двигатели,радари,обучение,най-модерното въоръжение (можехме да избираме между европейско и хахомериканско) че цена от 1,8 млрд.
  5. Само "голите" Кенеф-16 са 1.8 млрд. а с всичко ще са 3 милиарда !!!

  Да бяхме взели F-18 Super Hornet като толкова много искаме хахомериканско оръжие

 26. #26
  Коч Овенен 25 апр 2019, 19:13
   
  0
   
  1

  За милиардите кахъри няма, ще се трупат на външния дълг, който и без това расте заради “магистрали”, “саниране”, КТБ, Олимпик и тям подобни и, който дълг, България ще върне, колкото ще върне Гърция “опростените” стотици милиарди, колкото САЩ ще върнат техния дълг и колкото всички нормални държави ще върнат дълговете си - точно никога.
  Депозитите във световната финансова система идват от страните износителки на петрол, от Япония, Южна Корея и Германия, а другите държави теглят от тези депозити кредити. Сега стана ли ясно?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker