САЩ показаха отвътре "Самолетът на Страшния съд" (ВИДЕО)

Pan.bg 06 юни 2019 | 17:01 views (612) commentaries(0)
img m.fakti.bg

Неслучайно военните и инженерите наричат Boeing E-4B Nightwatch „Самолетът на Страшния съд“. Специалното при този лайнер е, че е мобилен летящ команден център в случай на Трета световна война.

Този вид Боинг се използва не само в Съединените американски щати, но там му се обръща най-голямо внимание. Неотдавна на журналисти беше позволено да разгледат отвътре един от тези самолети. Официалното име, което армията използва за американския въздушен команден център на базата на Боинг E-4B Nightwatch звучи като Национален център за въздушни операции - National Airborne Operations Center. Самолетът е предназначен да бъде използвано от президента на страната, министъра на отбраната, както и някои други членове на висшето военно ръководство на Америка.

Планирано е този самолет да бъде използван в случай, че света започне ядрена война и всички наземни командни структури бъдат унищожени, повредени или ще са под пряка заплаха от врага. Точните технически характеристики на националния въздушен команден пункт по очевидни причини не се разкриват.

Все пак, е известно нещо за техническия компонент на Boeing E-4B Nightwatch. Размерите на самолета са 70.5x59.7x19.3 метра. Екипажът може да наброява от 60 до 112 души. Максималното тегло при излитане достига 370 хил. кг. Машината се задвижва от четири турбовентилационни двигателя модел General Electric CF6-50E2. Максималната скорост на самолета достига 969 км / ч. Обхват на полета и таван - 11 хил. км и 14 хил. метра съответно.

Цялото оборудване е защитено със специални екрани, които го предпазват от поразяващите фактори на ядрената експлозия. Интересното при него е, че самолетът може да се дозарежда директно във въздуха. В този случай командният център може да остане във въздуха без да каца в продължение на цяла седмица.

За сега е е известно, че в Съединените американски щати има четири подобни самолета. Един от тях е постоянно на дежурство и е готов да се издигне в небето по първа команда. Любопитно е, че на борда се съхраняват данни за правомощията на всички военни в случай на ядрена война. Ако президентът и американският министър на отбраната са загинали към момента, когато Nightwatch се откъсва от земята, тогава ги заменя един от високопоставените офицери, които са на постоянно дежурство на борда на самолета.

Днес
самолетите Boeing E-4B Nightwatch се числят към 1-ва ескадрила на 55-то авиокрило. Те се базират и дежурят в Небраска във военната база "Офат". Официално това място е щаб-квартира на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ. Любопитно е, че неотдавна в комплекса имаше стихиен инцидент. Военната база беше сериозно наводнена. Въпреки това самолетите на Страшния съд продължиха да изпълняват задълженията си. В действителност самолетите на National Airborne Operations Center се използват не само във военно време. Един самолет редовно придружава американския президент при всичките му пътувания в чужбина. Освен част от военното командване, на борда се намира и ядреното куфарче на САЩ.

Видео:
" target="_blank">

" target="_blank">
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка