ТУБЕС „Шабла 2019“ Част 6 майор Цонко Цонков, началник на зенитен полигон „Шабла“: За първи от поне 25 години ще има нощни стрелби със ЗРК

Pan.bg 12 юни 2019 | 15:44 views (5489) commentaries(2)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"
Шабла-От кога сте началник на полигона?
-От 2010 г., но служа тук от 1994 г.
-Какъв е вашият поглед към „Шабла 2019“?
-Учението съвместява действията на зенитните подразделения на ВВС, СВ и ВМС, както и на нашите партньори от САЩ и Сърбия.
-Как протече подготовката на полигонната команда?
-Основните задачи поставени пред полигонната команда бяха изготвяне на надводни мишени за стрелба по морска цел на самолетната и вертолетната авиация. Друга задача бе подготовка на районите за заемане от зенитно-ракетните комплекси. Третата задача бе битовото устройване за личния състав, участващ в учението - става въпрос за над 1000 човека. Четвъртата задача бе осигуряване на пожарната безопасност. Преди стрелбите районът бе приет в екологично отношение от експерти от РИОСВ-Варна. С една дума полигонната команда осигури всички условия за безпроблемно и качествено изпълнение на поставените задачи от участващите формирования от България, Сърбия и САЩ.
-Морските мишени от какъв материал са изработени?
-Поради голямата си ветрилна площ те трябваше да са изработени от ветропропусклив материал, в нашия случай от зебло, плат който пропуска вятъра. Целта е те да стоят там, където са разставени и както виждате вече 4 дни не са мръднали.
-Какви са техните размери и на какво разстояние от брега са закотвени?
-В основата са с размери 4х6 метра, а височината им е 2 метра. Закотвени са на разстояние от 1900 до 2300 метра от бреговата линия.
-За тези 9 години, в които сте командир на полигона, с какво се промениха условията за труд на полигона?
-Командването на ВВС отпусна средства, с които започна да се осъществява ремонт на старите помещения, да се подобряват условията за битово настаняване. Все още има да се желае много, но се усеща желанието и разбирането на командването на ВВС, че в полигон „Шабла“ трябва да се влагат средства, защото той има много добро бъдеще.
-За тези 9 години какви промени настъпиха във военната инфраструктура?
-Бяха само припокрити помещенията, но нови сгради не са построени. Няма и нова комуникационна техника.
-Как си взаимодействате със Сухопътни войски?
-Искам да подчертая, че през 2019 г. взаимодействието ни с СВ е отлично. Те осигуриха тежка земекопна техника БАТ-М, която помогна много за подготовка на стартовите позиции – за заравняване, за почистване, за подготовката им за приемане
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
и разполагане на зенитно-ракетните комплекси, както и за подготовката на местата за палатковите лагери за личния състав.
-Какви възможности дава полигон „Шабла“?
-Полигонът дава големи възможности, на практика за стрелба на всички зенитно-артилерийски и зенитно-ракетни комплекси на въоръжение в Българската армия, с изключение на стационарните. Зоната за стрелба е доста голяма, 12-милната зона се обявява за забранена за корабоплаване, а 100-километровата зона за опасна за корабоплаване, а въздушното пространство до височина 40 километра над двете морски зони е забранено за полети. Морската и въздушната обстановка се следят и оценят непрекъснато.
-Стигаме до трудния въпрос за недокомплекта на личния състав. Как е положението при вас?
-Както в цялата българска армия и при нас процентът на недокомплекта е доста висок и достига 25-30%. Това естествено затруднява работата на полигонната команда. При нас личният състав е основната движеща сила. Периодично се провеждат конкурси за назначаване на длъжности при нас. За разлика от други формирования, за местата при нас винаги има повече желаещи от обявените места и никога не сме оставали без кандидати за заемане на обявените за заемане длъжности. За едно място кандидатстват от 4 до 5 човека. Най-големият дефицит е при офицерските кадри и при войниците. За съжаление през 2019 г. при нас няма да постъпят новопроизведени лейтенанти. През 2018 г. постъпи такъв новопроизведен лейтенант, което не се бе случвало от доста време.
-При вас се съхранява мишенният комплекс на базата на ЗРК С-75М „Волхов“. Има ли условия за това?
-Да, този комплекс е на съхранение при нас. Няма условия, които да отговарят напълно на изискванията за това, но той може да се съхранява и да работи при всякакви условия. Той е в състояние да извършва пускове, вие ще наблюдавате това. Комплексът може да изпълнява функциите, за които е определен.
-Какво е новото през 2019 г.?
-За полигон „Шабла“ е характерно, че за всяко едно учение се добавя нов елемент. Стремежът е да се повиши подготовката на личния състав като се вкарват нови елементи и нови сценарии. През 2017 г. това бе стрелбата с американския ЗРАК Avenger, който виждате и през 2019 г. През 2019 г. се предвиждат нощни стрелби, което не е правено от много години. Аз служа от 1994 г. тук и не си спомням да е имало такива на зенитно-ракетните комплекси, имало е само на авиационните средства.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ТУБЕС „Шабла 2019“ Част 6 майор Цонко Цонков, началник на зенитен полигон „Шабла“: За първи от поне 25 години ще има нощни стрелби със ЗРК

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Kritik 12 юни 2019, 23:08
   
  5
   
  2

  По всички документи и прессъобщения съкращението на учението е ТУБС, но само за Ставрев е ТУБЕС... Точността не е ли в основата на журналистиката или давай да съчиняваме и да оригиналничим?!

 2. #2
  Майор Пейн 14 юни 2019, 21:49
   
  1
   
  2

  Точно ТУБЕС е!
  Тактическо Учение с Бойни и Експериментални Стрелби. Я сега събери главните букви....
  Аман от галфони!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker