ТУБЕС „Шабла 2019“ Част 6 майор Цонко Цонков, началник на зенитен полигон „Шабла“: За първи от поне 25 години ще има нощни стрелби със ЗРК

Pan.bg 12 юни 2019 | 15:44 views (5861) commentaries(2)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"
Шабла-От кога сте началник на полигона?
-От 2010 г., но служа тук от 1994 г.
-Какъв е вашият поглед към „Шабла 2019“?
-Учението съвместява действията на зенитните подразделения на ВВС, СВ и ВМС, както и на нашите партньори от САЩ и Сърбия.
-Как протече подготовката на полигонната команда?
-Основните задачи поставени пред полигонната команда бяха изготвяне на надводни мишени за стрелба по морска цел на самолетната и вертолетната авиация. Друга задача бе подготовка на районите за заемане от зенитно-ракетните комплекси. Третата задача бе битовото устройване за личния състав, участващ в учението - става въпрос за над 1000 човека. Четвъртата задача бе осигуряване на пожарната безопасност. Преди стрелбите районът бе приет в екологично отношение от експерти от РИОСВ-Варна. С една дума полигонната команда осигури всички условия за безпроблемно и качествено изпълнение на поставените задачи от участващите формирования от България, Сърбия и САЩ.
-Морските мишени от какъв материал са изработени?
-Поради голямата си ветрилна площ те трябваше да са изработени от ветропропусклив материал, в нашия случай от зебло, плат който пропуска вятъра. Целта е те да стоят там, където са разставени и както виждате вече 4 дни не са мръднали.
-Какви са техните размери и на какво разстояние от брега са закотвени?
-В основата са с размери 4х6 метра, а височината им е 2 метра. Закотвени са на разстояние от 1900 до 2300 метра от бреговата линия.
-За тези 9 години, в които сте командир на полигона, с какво се промениха условията за труд на полигона?
-Командването на ВВС отпусна средства, с които започна да се осъществява ремонт на старите помещения, да се подобряват условията за битово настаняване. Все още има да се желае много, но се усеща желанието и разбирането на командването на ВВС, че в полигон „Шабла“ трябва да се влагат средства, защото той има много добро бъдеще.
-За тези 9 години какви промени настъпиха във военната инфраструктура?
-Бяха само припокрити помещенията, но нови сгради не са построени. Няма и нова комуникационна техника.
-Как си взаимодействате със Сухопътни войски?
-Искам да подчертая, че през 2019 г. взаимодействието ни с СВ е отлично. Те осигуриха тежка земекопна техника БАТ-М, която помогна много за подготовка на стартовите позиции – за заравняване, за почистване, за подготовката им за приемане
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
и разполагане на зенитно-ракетните комплекси, както и за подготовката на местата за палатковите лагери за личния състав.
-Какви възможности дава полигон „Шабла“?
-Полигонът дава големи възможности, на практика за стрелба на всички зенитно-артилерийски и зенитно-ракетни комплекси на въоръжение в Българската армия, с изключение на стационарните. Зоната за стрелба е доста голяма, 12-милната зона се обявява за забранена за корабоплаване, а 100-километровата зона за опасна за корабоплаване, а въздушното пространство до височина 40 километра над двете морски зони е забранено за полети. Морската и въздушната обстановка се следят и оценят непрекъснато.
-Стигаме до трудния въпрос за недокомплекта на личния състав. Как е положението при вас?
-Както в цялата българска армия и при нас процентът на недокомплекта е доста висок и достига 25-30%. Това естествено затруднява работата на полигонната команда. При нас личният състав е основната движеща сила. Периодично се провеждат конкурси за назначаване на длъжности при нас. За разлика от други формирования, за местата при нас винаги има повече желаещи от обявените места и никога не сме оставали без кандидати за заемане на обявените за заемане длъжности. За едно място кандидатстват от 4 до 5 човека. Най-големият дефицит е при офицерските кадри и при войниците. За съжаление през 2019 г. при нас няма да постъпят новопроизведени лейтенанти. През 2018 г. постъпи такъв новопроизведен лейтенант, което не се бе случвало от доста време.
-При вас се съхранява мишенният комплекс на базата на ЗРК С-75М „Волхов“. Има ли условия за това?
-Да, този комплекс е на съхранение при нас. Няма условия, които да отговарят напълно на изискванията за това, но той може да се съхранява и да работи при всякакви условия. Той е в състояние да извършва пускове, вие ще наблюдавате това. Комплексът може да изпълнява функциите, за които е определен.
-Какво е новото през 2019 г.?
-За полигон „Шабла“ е характерно, че за всяко едно учение се добавя нов елемент. Стремежът е да се повиши подготовката на личния състав като се вкарват нови елементи и нови сценарии. През 2017 г. това бе стрелбата с американския ЗРАК Avenger, който виждате и през 2019 г. През 2019 г. се предвиждат нощни стрелби, което не е правено от много години. Аз служа от 1994 г. тук и не си спомням да е имало такива на зенитно-ракетните комплекси, имало е само на авиационните средства.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ТУБЕС „Шабла 2019“ Част 6 майор Цонко Цонков, началник на зенитен полигон „Шабла“: За първи от поне 25 години ще има нощни стрелби със ЗРК

ПРЕДИШНА СНИМКА 4/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Kritik 12 юни 2019, 23:08
   
  5
   
  2

  По всички документи и прессъобщения съкращението на учението е ТУБС, но само за Ставрев е ТУБЕС... Точността не е ли в основата на журналистиката или давай да съчиняваме и да оригиналничим?!

 2. #2
  Майор Пейн 14 юни 2019, 21:49
   
  1
   
  2

  Точно ТУБЕС е!
  Тактическо Учение с Бойни и Експериментални Стрелби. Я сега събери главните букви....
  Аман от галфони!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка