Специално и само за сп. „Клуб Криле”: Очаквайте „буревестниците” в България!

Pan.bg 12 юни 2011 | 20:30 views (3910) commentaries(0)
img Интервю с подполковник Кейс Кънингам, командир на демонстративната ескадрила на ВВС на САЩ – Thunderbirds („Буревестници”)Pan.bg

image

-Г-н подполковник, какви са мисиите и задачите на ескадрилата Thunderbirds днес?
Ние демонстрираме високия професионализъм на пилотите от изтребителната авиация, които превръщат ВВС на САЩ в най-уважаваните и модерни военно-въздушни сили в света. Стараем се да въздействаме на обществеността в няколко направления, включително повишаване на доверието в американските въоръжени сили, привличане на младите хора към служба в редовете на USAF, а в международен план – развитие на добрите отношения между САЩ и нашите съюзници и партньори. Изпълняваме задълженията си с гордост, прецизност и професионализъм.
-Какви типични елементи включва демонстративната програма на ескадрилата?

-Присъствал съм на различни авио-шоута доста преди да стана професионален пилот. Много трудно могат да се опишат с думи, сложните фигури, които изпълняват пилотите със своите изтребители в небето. Бих искал да поканя всички желаещи в България да дойдат и да видят сами този спектакъл; сигурен съм, че няма да останат разочаровани. Въздушната ни програма демонстрира възможностите на F-16 като един истински и модерен многоцелеви изтребител. В нея са включени групов и индивидуален пилотаж. По-известните елементи в програмата са формация Delta, фигурите Diamond и Calypso. За някои от тях ще стане дума по-долу.

image

-На 25 юни 2011 г. ще посетите България и ще се представите пред публиката в авиобаза Граф Игнатиево. Какви са Вашите планове и очаквания?

-Програма за авио-шоуто в Граф Игнатиево включва до 40 елемента, които ще бъдат изпълнени в рамките на 45 мин. Въздушните демонстрации ще покажат не само индивидуалните възможности на всеки пилот, но и нашата сила като един добре подготвен екип. В него освен пилотите влизат и известен брой инженери по поддръжката, както и цивилни лица. Ние представляваме част от американските ВВС.
Самата въздушна демонстрация се състои от четири части и ще започне със шест самолета (формация Delta) и серия от сложни еволюции. Ще бъдат изпълнени лупинги в група със скорости от 240 километра в час (на върха на лупинга) и 650 километра в час при излизане от маньовъра. Двама соло пилоти (със самолети 5 и 6) ще представят индивидуално изпълнение. Останалите (със самолети 1-4) ще продължат с групов пилотаж
и ще демонстрират фигурата „Ромб” (известна още и като Diamond или „Диамант”). След приключването на авио-шоуто ще се състои представяне на ескадрилата и среща с почитателите.

-Вие сте командир на ескадрилата от 2010 г. Кои бяха най-запомнящите се демонстрации за Вас до момента
?

-Годишно ескадрилата на Thunderbirds изнася над 70 демонстрации в различни страни по целия свят. В известен смисъл всяко отделно авио-шоу е специално за нас. Освен въздушните демонстрации програмата включва и представяне на нови членове на групата, срещи с нашите почитатели и широката общественост и др. Чувствам се изключително горд да бъда част от Thunderbirds.

-Това е второто посещение на Thunderbirds в България, считано от 2007 г. Какво е Вашето послание към българската публика?


-САЩ и България установяват официално дипломатически отношения преди повече от сто години. На 19 септември 1903 г. Джон Джексън, извънреден и пълномощен министър на САЩ за Гърция, Румъния и Сърбия се среща с княз Фердинанд и му връчва акредитивните си писма. Задачата на Thunderbirds като демонстративна група в случая е да допринесе за продължаването и развитието на добрите отношения между САЩ и България. Именно това ще бъде нашето послание към всички българи и гости на авио-шоуто в Граф Игнатиево. Както е известно в последните няколко години се проведоха и голям брой съвместни учения между двете страни.

Списание „Клуб Криле” благодари за съдействието на посолството на САЩ в България и ръководството на Thunderbirds!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка