Military Watch сравни руския МиГ-35 срещу Ф-35 на САЩ

Pan.bg 22 юли 2019 | 04:57 views (1593) commentaries(3)
img
blitz.bg


В интернет се появи сравнение между руския изтребител поколение 4 ++ МиГ-35, който е възможно най-близък до пето поколение, с американския изтребител-бомбардировач пето поколение F-35. Въпреки формалната разлика в поколенията, сравнението не е в полза на „американеца“. Според изданието Military Watch, МиГ-35 е разработен като леко и евтино допълнение към тежкия изтребител Су-57. „МиГ-35 има редица предимства, които вероятно ще му позволят да задържи позицията си”, отбелязва авторът. МиГ-35 използва технология от следващо поколение, двигател с управляеми вектори на тягата, мощна електроника и въоръжение от осем ракети „въздух-въздух”. Той е потенциално ефективен за използване в мисии за превъзходство във въздуха.

Също така е отбелязано, че този самолет може да преодолее традиционните недостатъци на леките и средните изтребители. Това включва, например, ситуационна осведоменост, ограничена височина на полета, обхвата и полезния товар. Радарът на МиГ-35 осигурява сравнително високо ниво на осведоменост за ситуацията. В същото време максималната работна височина на машината е само с 5% по-малка от тази на F-15 и F-22, а полетната гама е с 50% по-голяма от тази на МиГ-29, което позволява на МиГ-35 да прониква дълбоко в тила на противника.

„Предимството на МиГ-35 е способността му да комбинира тези впечатляващи технически характеристики с предимствата на изтребител със средна тежест - ниски разходи за експлоатация и придобиване, висока скорост на полета и лекота на поддръжка, както и възможност за разполагане на къси писти близо до фронтовата линия”, пише Military Watch. По отношение на разходите за поддръжка и експлоатация, МиГ-35 е може би е най-ефективният самолет на света.

Ако следващото поколение изтребители, като F-35 и F-22, поставят по-високи изисквания за поддръжка от предшествениците си от четвърто поколение, то изискванията за поддръжка на МиГ-35 са дори по-ниски от тези на МиГ-29. Отбелязано е също, че F-35 има ниска производителност на въздушна навигация в сравнение с МиГ-35. „Американската” скорост е ограничена до 1.6 пъти скоростта на звука, докато скоростта на МиГ-35 го поставя наравно с F-22 „Раптор” и Су-35. Освен това F-35 превъзхожда самолета от четвърто поколение за маневреност, а МиГ-35 притежава супер-маневреност на нивото на Су-35. Това му позволява да избягва ракети с голям обхват, с каквото умение F-35 не може да се похвали. Въоръжението на руския МиГ-35 също задминава F-35.Има голям полезен товар. Според някои съобщения руският изтребител може да носи дори до 10 ракети при леко намаление на маневреността. Освен това, МиГ-35 е въоръжен с ракети с обхват 130 и 110 километра, а обхватът на ракетите F-35 е 105 километра. Това несъответствие ще продължи дори и след въоръжаването на самолетите с ракети от следващо поколение. Например, ракетата К-77 с обхват от 193 километра и специална система за насочване прави практически невъзможното избягване дори при стрелба от екстремни дистанции, докато американската AIM-120D с обхват от 180 км няма съпоставими технологии. Единственото реално предимство на F-35 е неговият „стелт”, но той може да има значение само в някои бойни сценарии.

В същото време, „американецът” все още остава доста „суров” самолет и може да се доразвие. „F-35 все още е далеч от пълната си бойна готовност, както съобщават американски източници", отбелязва Military Watch. Източник: pogled.info

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/svyat/military-watch-sravni-ruskiya-mig-35-sreshchu-f-35-na-sashch_news686952.html
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  gost 22 юли 2019, 10:28
   
  4
   
  1

  Забавно четиво.
  Интересно е за каква публика е предназначено , пълни идиоти???

  Особено сравнението между К-77 и AIM-120 "няма съпоставими технологии"

 2. #2
  провокатор бан 22 юли 2019, 19:24
   
  1
   
  0

  Military Watch !?
  Хайде стига бе ...
  Рекламна брошура на МиГ от Макс 19 ;-)

 3. #3
  Н. Лишев 26 юли 2019, 18:02
   
  1
   
  0

  Ф -35 е фундаментална скъпа грешка на американците, подобна на отказа от ракетите носители, за сметка на новоконструирани космически "совалки" , чиито недостатъци се се разкриха след години, когато конструкторите на старите системи вече не са в наличност.
  Чудодейната "стелт" технология всъщност е прикриване на факта, че новите американски самолети, освен по летателни характеристики, отстъпвет значително и в авиационното оборудване, основното от което са бордовите локационни станции, оптикоелектронните прицелни и навигациони комплекси, на европейските /които са водещи/, руските и дори китайските конструктори и произвидители.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker