Крим ще се наблюдава от високо - ще се укрепи с ескадрила от БПЛА „Форпост”

Pan.bg 17 авг 2019 | 10:24 views (349) commentaries(0)
img
Източник:''Svodka.start.bg''; https://pogled.info/

Министерството на отбраната на РФ укрепи Черноморския флот с нови безпилотни летателни апарати. В състава на 318-ти смесен авиационен полк, базиран край Севастопол, влезе отделна ескадрила с БПЛА с голям обхват „Форпост”. Те могат да водят разузнаване и да дават целеуказване на ракетните системи на корабите, бреговите комплекси „Бастион” и артилерията. Според експертите, с такива безпилотни апарати силите на Черноморския флот/ЧФ/ по-бързо ще откриват и поразяват целите.
Отделната ескадрила „Форпост” влезе в състава на 318-ти смесен авиационен полк на ЧФ през пролетта на тази година, съобщава от Главния щаб на ВМФ. Ефективността на новото подразделение е проверена по време на скорошните флотски учения. Опитът за използването на дронове е признат за успешен. По-нататък във въоръжението на ЧФ ще постъпи модернизирана версия на безпилотния апарат „Форпост-М”.
БПЛА „Форпост” може да наблюдава значителна част от акваторията на Черно море. Те са предназначени за разузнаване и целеуказване за дозвукови ракети на малка височина Х-35 и „Калибър”, корабна, брегова артилерия и ракетни комплекси. „Форпост” има всичко необходимо, за да изпълнява функцията да насочва крилати и противокорабни ракети. Размерите и товароподемността на дрона му позволяват да носи мощна оптично-електронна апаратура. С нейна помощ „Форпост” може лесно да открива големи цели – на първо място надводните кораби на вероятния противник.
Съвременната апаратура позволява на апарата да работи в тъмната част на денонощието и при всякакво време. „Форпост” има солиден запас гориво и може да действа в радиус до 250 км. от разположението на оператора, развивайки скорост от повече от 200 км/ч и да се намира във въздуха до 17 часа. Дронът тежи повече от 450 кг. Максималната височина на полета е до 5000 метра.
Формирането на ескадрилата повишава възможността на Черноморския флот за водене на визуално наблюдение в крайбрежните зони, разказва военният експерт Антон Лавров. При нужда то може да стане денонощно, ако апаратите могат да се сменят взаимно.
„Основното достойнство на БПЛА „Форпост” е, че може да патрулира територията дълго време – най-малко 12-14 часа”, пояснява експертът. „За наблюдаване на морските простори това е наистина важно. Именно затова има такава ескадрила, например в Камчатка. Друга важна функция на тези безпилотни апарати са операциите по издирване и спасяване в крайбрежната зона. Апаратите действат прекрасно и през деня и през нощта, те имат добра оптика”.
В перспектива дроновете ще станат задължително средство за разузнаване и целеуказване за повечето руски надводни кораби и ударни системи, което значително ще разшири бойните им възможности, съобщава бившият началник на ГЩ на ВМФ адмирал Валентин Селиванов.
„На въоръжение на Черноморския флот стоят високоточни системи, чиято ефективност зависи от качеството на целеуказването”, отбелязва експертът. „При използване на безпилотни апарати отпада необходимостта да се използват разузнавателни самолети, значи не е нужно да се рискува животът на пилотите. Още един немаловажен фактор е, че използването на незабележимите дронове е винаги евтино и най-често по-ефективно, отколкото обикновената авиация. При това разширяването на броя източници на целеуказване повишава актуалността на информацията.
Електрониката на „Форпост” се усъвършенства постоянно. В близко време на някои от модификациите на безпилотника ще поставят нови модулно оптично-електронни системи за идентификация на обектите и радарни станции. С тях дроновете, намиращи се в района на патрулирането, ще могат самостоятелно да решават редица нови бойни задачи. Съвременното радарно оборудване ще помогне при откриване на потенциалните цели за атака, а оптичната система ще прехване прицела и ще идентифицира обекта.
БПЛА „Форпост” са създадени на основата на по-рано закупените израелски безпилотни летателни апарати Searcher Mk II. Сега във ВВС на РФ започна да постъпва напълно домашно произведен вариант на апарат от типа. Днес той остава най-големия от използваните в руската армия дронове. БПЛА се използва активно в Сирия за издирване и идентификация на целите, което способства за повишаването на ефективността на действието на авиацията. Модернизираната версия „Форпост-М” трябва да стане първият ударен безпилотен апарат.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker