Тайван придобива 63 нови F-16V и модернизира до същия стандарт 143 F-16А/В!

Pan.bg 21 авг 2019 | 14:43 views (346) commentaries(0)
img Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов
Scramble Magazine

На 20 август 2019 г. Държавният департамент на САЩ е одобрил потенциална сделка за продажба на Тайван на 66 нови изтребителя F-16C/D Block 70 (F-16V) и свързаните с тях оборудване и услуги на ориентировъчна стойност 8 милиарда долара.

Предстоят преговори за подписване на договора. В новите изтребители са използвани съвременни технологии и са оборудвани с F110 General Electric Engines, система за обмяна на данни Link-16. РЛС с АФАР APG-83, система за РЕБ, модерна система за опознаване „свой-чужд“, целеуказваща нашлемна система, разнообрано въоръжение, сред което са управляеми бомби GBU-38/54 (JDAM) и GBU-54 (LJDAM).

В рамките на договора се включват още доставки на резервни части, самолето-обслужващо оборудване, КИА, обучение, техническа и логистична поддръжка.

Договорът, който е най-големият сключван до сега между Вашингтон и Тайпе, е в интерес на САЩ и ще подпомогне Тайван значително да подобри отбранителните си способности.

Китай, който счита Тайван за откъснала се нейна провинция, е изразил протест пред САЩ, като перспективната сделка може още повече да влоши обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин.

Тайванските ВВС (Chung-Hua Min Guo Kong Jun) получиха първия си модернизиран изтребител до стандарта F-16V на 19 октомври 19 October 2018. Договорът на стойност 4.19 милиарда долара, сключен през януари 2017 г., предвижда модернизацията на 143 F-16A/B до F-16V да бъде извършена до 2022 г. от държавната тайванска компания Aerospace Industrial Development Corp. (AIDC) в тясно сътрудничество с Lockheed Martin.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker