ВВС НА САЩ УДЪЛЖАВАТ РЕСУРСА НА ОЩЕ ЩУРМОВИЦИ А-10

Pan.bg 24 авг 2019 | 08:28 views (1270) commentaries(0)
img сп. Клуб КРИЛЕ, Н.Димов

ВВС на сключиха договор с Boeing на стойност 999 милиона долара за производство на крила, което е част от програмата за удължаване срока на службата на щурмовиците А-10. Явно способностите и необходимостта на този самолет за непосредствена авиационна поддръжка е оценена от всички в Конгреса на САЩ и във ВВС, след като само преди няколко години се водеше остър дебат относно изваждането от въоръжение на А-10.

През 2011 г. бе приета програма на стойност 1.1. милиарда долара за замяна на крилата на 173 щурмовика А-10 общо 283 намиращи се на въоръжение, с което практически се удължава срока на служба на този уникален самолет. В началото на август ВВС на САЩ съобщиха за успешното завършване на проекта, когато бе облетян и последния 173-ти а-10 със заменено крило.

В рамките на новия договор Boeing ще произведе до 112 комплекта крила и резервни части, с които ще се удължи ресурса и на останалите щурмовици, намиращи се на въоръжение. Част от работите по замяна ще се извърши от Korean Aerospace Industries в Южна Корея. А останалите в авиобаза Хил, щат Юта.

А-10 е приет на въоръжение във ВВС на САЩ през 1976 г. като самолет за непосредствена авиационна поддръжка. Основното му въоръжение е мощното седемцевно 30 мм оръдие GAU-8/A и до 7200 кг боен товар (управляеми и неуправляеми ракети, бомби и др.). Производството на А-10 приключва през 1984 г. С Програмата за смяна на крилото се удължава срока на служба до края 2030-те години. С новите крила се удължава междуремонтен ресурс от 10 000 летателни часа.

Работите по новия проект ще завършат до 23 август 2030 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker