Ил-76 няма да бъде хиперзвукова летяща лаборатория

Pan.bg 10 сеп 2019 | 16:05 views (382) commentaries(0)
img
Договорът за преоборудване на военнотранспортния Ил-76MД в самолет-носител на хиперзвукова летатяща лаборатория е прекратен, следва от информацията на "СПАРК-Интерфакс". Информация за прекратяването на договора между Полетно-изследователския нститут (ЛИИ) "Громов" и компанията „Илюшин“, публикувани на сайта за обществени поръчки, договорът е въведен в статус „прекратено изпълнение - прекратяване“.
Договор на стойност над 121 милиона рубли беше подписан от ЛИИ "Громов" на 27 април 2016 г. с един-единствен доставчик - ОАО "Ил" (сега ПАО "Ил" е в състава на ОАК). Договорът включваше модифицирането на самолет Ил-76МД № 5209 в самолет-носител на хиперзвукова летяща лаборатория в рамките на Федералната целева програма за обект „Модернизация на самолетния командно-измервателен пункт на ОАО "ЛИИ М.М. Громов"
На сайта за държавни поръчки също се посочва, че през 2016 - 2018 г. договорът претърпял няколко промени - беше публикувана информация за шест допълнителни споразумения, предвиждащи промяна в цената и сроковете на работа.
Самолети, известни като Ил-976 СКИП (самолетен командно-измервателен пункт), произвеждани през 80-те години на базата на военно-транспортния Ил-76MД. Основното им предназначение е контрол на полетите на космически обекти, балистични и крилати ракети, използвайки телеметрия. Също така тези машини са били използвани за осигуряване на полетни тестове. Общо са построени пет такива самолета.
В периода 1990-2000 г. всички те бяха изведени от експлоатация и консервирани в ЛИИ "Громов" в Жуковски. През 2007 г. обаче беше съобщено, че № 5209 е преоборудван в летяща лаборатория за тестове на двигателя SaM146 (за гражданския самолет Sukhoi Superjet 100).
В бившия СССР беше създадена експериментална летяща лаборатория А-60 на базата на самолета Ил-76МД, която се явява носител на лазерно оръжие. Според някои източници провеждането на програмата впоследствие е било ограничено.

"СПАРК-Интерфакс"
Снимка: © "СПАРК-Интерфакс"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker