Румъния купува хеликоптери за медицинска помощ

Pan.bg 19 сеп 2019 | 16:27 views (314) commentaries(0)
img Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов
Scramble Magazine

На 19 септември 2019 г. Министерството на вътрешните работи (МВР) на Румъния сключи договор с Airbus Helicopters за закупуване на три вертолета H135, които ще се използват за оказване на спешна медицинска помощ и евакуация, както и за търсене и спасяване. Договорът е следствие на рамково споразумение, сключено прз юли 2019 г., предвиждащо придобиването на до десет вертолета H135.

Понастоящем румънското МВР оперира с по-старата версия на Н135 – ЕС-135. Вертолетите EC135P2 и EC135T2Те са на разположение на Специална авиационна служба за медицинска помощ и евакуация (SMURD) и на полициейския авиационен отряд.

Заб.ред. Последният български хеликоптер за медицинска помощ и спасяване беше продаден в чужбина, след като частният му собственик близо пет години прави опити да получи някаква подкрепа от държавата. Така България е единствената държава в ЕС, която не разполага със специализиран хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ и медицинска евакуация, както и за търсене и спасяване. За тези цели по специални съгласуващи процедури се използват военните вертолети Cougar от авиобаза Крумово
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker