ВВУБ „Г. Бенковски“ получи 2 супертренажорни системи от Pilatus (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ ОТ ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ)

Pan.bg 08 окт 2019 | 18:58 views (8344) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"
Долна МитрополияНа 8 октомври 2019 г. продължи изнесеното заседание на Комисията по отбрана на 44-то Народно събрание. Сутринта делегацията начело с председателя й о.з. ген. Константин Попов, командира на ВВС ген.-майор Цанко Стойков, командира на ВВУБ „Г. Бенковски“ полк. Петър Банков поднесе цветя пред паметника на Георги Бенковски пред щаба на ВВУБ. След това полк. Петър Банков изнесе брифинг за структурата и мисиите на ВВУБ „Г. Бенковски“.

Последва посещение на Тренажорния комплекс в Учебен корпус „Г”, където делегацията се запозна с току-що монтираните и активирани две симулаторни системи, доставени по договор от швейцарската самолетостроителна компания Pilatus Aircraft.

Подполковник Пламен Ковачев, зам.-командир по летателната подготовка на ВВУБ „Г. Бенковски“ запозна гостите с основните способности на компютърно-базирания клас (Computer Based Training CBT): „Първите ми обучаеми бяха родени през 80-те години на ХХ век, а днешните са родени през XXI век. Нали е трудно да си представите да ги караме да четат хартиени инструкции на руски и английски език, при положение, че са израснали с лаптопи и смарт-телефони. Този компютърен клас отдавна бе нужен за подготовката на младите пилоти. Той се състои от 10 работни станции за курсанти и една инструкторска станция. Всички документи, касаещи подготовката за полет със самолет Pilatus PC-9M и технически инструкции са качени на сървъра. Когато курсантите дойдат, след получаването на солидни знания в бъдещото ВВВУ, първото място, в което те ще влязат, ще е тази зала. Тук в естествена за тях среда при комуникация с „умна“ машина те ще усвояват това, което техните предшественици четяха на хартия. Системата е интерактивна и обучаемият непрекъснато кореспондира с нея. Тя предлага комплект от уроци и на определен етап вкарва обучаемия в цикъл на проверка. Системата автоматично и много точно разпознава къде липсват знания конкретно за всеки обучаем. Така се елиминира субективният фактор на инструктора. Това прави невъзможно продължаването на обучението на курсант, който не е усвоил даден раздел. Голяма част от уроците отиват още по-напред и представят работата на отделни системи на самолета. Неразумно е да се запознава курсантът с това как работи дадена система в полет или на земята в кабината на самолета. Благодарение на СВТ, много преди курсантът да се качи на реалния самолет, той ще може
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
да „натиска“ бутони от контролното табло на самолета чрез „тъч скрийн“ дисплеите на работните станции. Тук ще работи кап. Красимир Цолов, най-добър млад пилот на българските ВВС за 2018 г.“.

Капитан Красимир Цолов заяви: „СВТ дава възможност на обучаемия да се подготви добре за полет със самолет Pilatus PC-9M, след това да премине през другия симулатор, който е тип Flight and Navigation Procedure Trainer (FNPT) Level 2, и на него да се дотренира още преди да се качи в реалния самолет. Целта е обучаемият да е наясно с разположението на системите и превключвателите в кабината. Още на етап симулатор той трябва да знае как да си настрои честотите на радиостанцията, координатите на целите, височината на полета, времето за отделните етапи от полета. Системата дава задача на обучаемия да направи нещо по настройките. Той трябва да го направи сам, без помощта на системата. Ако се колебае и се забави, тя му подсказва какво е трябвало да направи“.

Подполковник Пламен Ковачев продължи с усмивка: „Инструкторите на самолет Pilatus PC-9M сега са леко притеснени, защото те първи ще трябва да преминат като обучаеми през СВТ. Така лесно ще разберем кои от тях са прескочили десетина страници от Technical Manual-а за самолета. Наистина първите дни на всички обучаеми в нашата база ще започват в тази зала. Това ще е връзката между бъдещото ВВВУ и летателното поле. След това те ще преминат през следващата зала, където е разположен т. нар. полетен тренажор на самолет Pilatus PC-9M“.

Всъщност на 7 октомври 2019 г. комисия на ВВУБ „Г. Бенковски“ е приела функционалността на FNPT, а тази на СВТ е приета миналата седмица.

В съседната зала е разположено новото бижу на ВВУБ - симулаторът FNPT Level 2, който пресъздава всички други усещания и действия в кабината на Pilatus PC-9M, с изключение на усещането за полет. Членовете на Комисията по отбрана и представителите на медиите имаха възможност да се запознаят с това истинско постижение на инженерната и симулаторна техника от най-ново поколение. Подполковник Пламен Ковачев подчерта, че симулаторът отговаря на изискванията на ICAO. Може да пресъздаде картина от петте международни летища в България - София, Пловдив, Бургас, Варна и Горна Оряховица. Така на него могат да се обучават и пилоти за гражданската авиация. Подполковник Пламен Ковачев повтори, че този симулатор ще бъде много полезен в обучението на курсантите и е бил дълго чакан. Председателят на Комисията по отбрана о.з. ген. Константин Попов, като първокласен летец, първи получи възможността да седне в кабината на симулатора, която пресъздава 1:1 тази на Pilatus PC-9M. Той набързо изпълни няколко фигури от висшия пилотаж над района на Долна Митрополия и видимо остана доволен от визуализацията и бързината на реакция на симулатора, който в максимална степен отговаря на тези на реалния самолет.

Подполковник Пламен Ковачев подчерта и друга ценност на симулатора - в полет с реален самолет има редица ограничения и например никой не би спрял двигателя на самолета. На симулатора могат да се симулират всякакви аварийни ситуации и процедури и курсантите да са подготвени за тях и да са ги оттренирали в абсолютна безопасност. Подполковник Пламен Ковачев се пошегува, че не може да се оттренира само катапултиране, защото таванът на залата е нисък.

Следващият обект, който Комисията по отбрана посети, бе Сектор „Противовъздушна отбрана (ПВО)“ на Авиационния учебен център от състава на ВВУБ „Г. Бенковски“. Там членовте бяха запознати с дейността на сектора и курсовете за обучение, които се провеждат. В момента там бяха военнослужещи от Първа зенитно-ракетна база, РТВ и курсанти от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ (Шумен). В сектора има разгърнати ЗРК С-75М „Волхов“, С-125 „Нева“ и 2К12 „Куб“, РЛС П-37 „Христо“, ПРВ-13 „Слон“ и РЛС П-18 „Венера“, както и ПЗРК „Стрела-2М“.

Следващият обект на посещение от Комисията бе статичният показ на авиационна техника (РС-9М и L-39ZA) и височинно оборудване от Ескадрила за оперативна подготовка на авиационната техника (еОПАТ). Депутатите се запознаха с тактико-техническите характеристики на двата типа самолети, разговаряха с техни пилоти-инструктори.

Последният обект от посещението на Комисията бе Летищната контролна кула на летище Долна Митрополия, където те бяха запознати с организацията, планирането и ръководството на летателната дейност от майор Гичев.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ВВУБ „Г. Бенковски“ получи 2 супертренажорни системи от Pilatus (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ ОТ ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/23 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка